پنجشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۶
دلایل گل کردن «ممد نبودی» فرامتنی بود/ شعر خرمشهر دست‌نخورده باقی مانده است

حمیدرضا شکارسری، شاعر در سالروز آزادسازی خرمشهر گفت: ماندگاری اثر از دو منظر متنی و فرامتنی قابل بررسی است. در واقع اثر «ممد نبودی ببینی» بیشتر ارزش فرامتنی دارد؛ یعنی عواملی بیشتر از اصل اثر در فراگیری کار تاثیرگذار بوده‌اند. برای مثال ملودی خاص این اثر، پخش همگانی آن و همچنین گفتمانی که در اثر استفاده شده در گل کردن این اثر بسیار تاثیرگذار بوده است.

حمیدرضا شکارسری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،‌ اظهار کرد: در سال‌های گذشته و در دل جشنواره دفاع مقدس، یک دوره به موضوع خرمشهر اختصاص پیدا کرد و اتفاقا مجموعه شعرش نیز منتشر شد؛ اما انتظارها را برآورده نکرد. یعنی اینکه آثار ادبیات و شعریت خودشان را  که به مصداق یک اثر هنری باید، داشته باشند، نداشتند و در عین حال از شعر دور و به شعار نزدیک بودند.

وی ادامه داد: همیشه شعرهایی که در این رابطه منتشر می‌شود، شعارگونه بوده است اما در این بین شعری مانند «خرمشهر شهر تابوت‌های بی‌در پیکر»، اثر بهزاد زرین‌پور از بازی‌های زبانی خالی نشده است و علاوه بر ارزش فرامتنی، ارزش متنی نیز دارد. شاید ایراد کار این باشد که تا به امروز جمع‌‌آوری اثر انجام نشده است و اگر ما آثار شاعران را بگردیم، یک مجموعه درخوری شود. البته من قبول می‌کنم که در این سال‌ها بجز کار بهزاد زرین‌پور و یکی دو اثر دیگر، کار شایسته‌ای انجام نشده است و این موضوع از آن موضوعاتی است که شاعران به خوبی می‌توانند به آن بپردازند؛ چراکه دست نخورده باقی مانده است.
 
این شاعر با اشاره به اثر ماندگار «ممد نبودی ببینی» گفت: ماندگاری اثر از دو منظر متنی و فرامتنی قابل بررسی است. در واقع اثر «ممد نبودی ببینی» بیشتر ارزش فرامتنی دارد؛ یعنی عواملی بیشتر از اصل اثر در فراگیری کار تاثیرگذار بوده‌اند. برای مثال ملودی خاص این اثر، پخش همگانی آن و همچنین گفتمانی که در اثر استفاده شده است (در دوران اوج جنگ که همه روحیات عاطفی داشتند) در گل کردن این اثر بسیار تاثیرگذار بوده است. بنابراین طبیعی است که فرامتن این اثر از متن آن بسیار تاثیرگذارتر باشد.

وی ادامه داد: شعر زرین‌پور یا «شعری برای جنگ» قیصر امین‌پور که در برخی از جاها به شعر بهزاد زرین‌پور پهلو می‌زند را می‌توان شعر متنی و دقیقا مقابل شعرهایی مانند «ممد نبودی» قرار داد.
 
شکارسری در پایان با اشاره به نبود اثری جامع درباره شهرهای خرمشهر گفت: من گمان می‌کنم که در ابتدا باید فراخوان بدهیم و شعرهایی را از شاعران جدی جمع‌آوری کنیم. اسم شاعران جدی را آوردم؛ چراکه در کنگره‌ها و جشنواره‌ها بیشتر شاعران جوان شرکت می‌کنند؛ اما این موضوع پتانسیل آن را دارد تا به شکل قابل قبولی با حضور شاعران مطرح برگزار شود. این کنگره نسبت به سایر کنگره‌ها متفاوت است و بدون شک باید ساز و کار مشخصی داشته باشد.  از طرفی می‌توانیم یک تیم جست‌وجو نیز داشته باشیم تا در میان آثار، شعرهایی را که متعلق به خرمشهر است را شناسایی کنند تا حتی اگر شده یک مجموعه لاغر اما با کیفیت را منتشر کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها