چهارشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۱
ظرفیت‌های ایران در صادرات صنعت چاپ نادیده گرفته می‌شود

پیشکسوت صنعت چاپ کشور با اشاره به ظرفیت‌های این صنعت در توسعه صادرات گفت: صنعت چاپ کشور به دلیل بهره‌مندی از ماشین‌آلات مدرن و به‌روز می‌تواند سفارش‌های چاپ کتاب کشورهای منطقه را به راحتی دریافت کند و ظرفیت صادراتی کشور و ارزآوری به کشور را رونق دهد اما نبود برخی زیرساخت‌های لازم در کشور مانع این موضوع می‌شود.

رضا رضایی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با بیان اینکه صادرات در حوزه چاپ نیازمند برخی زیرساخت‌ها است، گفت: امکانات و زیرساخت‌های کشور در حوزه صادرات باید فراهم شود زیرا توانایی‌های کنونی کشور ما عمدتا در زمینه واردات است و در این زمینه مشکل زیادی نداریم اما در زمینه صادرات، برنامه‌ریزی‌ و زیرساخت نداشته و کریدوری مخصوص صادرات نداریم.
 
وی افزود:تا زمانی که این کریدور وجود نداشته باشد در زمینه صادرات فقط در بخش شعار باقی می‌ماند و عملی نمی‌شود. به عنوان مثال در حوزه کتاب ما دارای غنای فرهنگی بسیار پخته‌ای داریم و آثار ارزشمندی در کشور تولید می‌شود که اگر طبق برنامه‌ریزی ترجمه مفهومی شود به خوبی می‌توانیم این کتاب‌ها را به کشورهای دیگر صادر کنیم.
 
رضایی با بیان اینکه  اینکار نیازمند سرمایه‌گذاری و پرداخت هزینه در قالب یک تشکل و مجموعه‌ای است تا اینکارها را دنبال کند، عنوان کرد: اگر چه در ابتدای امر این کار سخت و نشدنی است اما اگر به نتایج آن در درازمدت نگاه کنیم قطعا شاهد اتفاق‌ها و رخدادهای خوب و مبارکی خواهیم بود.
 
وی در بخش دیگر صحبت‌های خود به پتانسیل مناسب چاپ کتاب‌های درسی کشورهای منطقه در ایران اشاره کرد و گفت: کشوری مثل تاجیکستان تا چند سال پیش سالانه فقط حدود ۲۰ میلیون دلار کتاب درسی به کشورش وارد می‌کرد و در حالی که چنین بازار بکر و خوبی در همسایگی ما وجود داشت اما صنعتگران ما از آن غافل ماندند و بازار را از دست دادند.
 
رضایی افزود: همچنین کشورهای عراق، افغانستان و تاجیکستان نیز چنین ظرفیت‌هایی را در دل خود دارند که تجار و فعالان این حوزه با شناسایی هرکدام از این موارد می‌توانند زمینه صادرات صنعت چاپ کشور را به دلیل توانمندی‌های خوب ماشین آلات چاپ و اپراتورهای حرفه‌ای فراهم کند.
 
وی با بیان اینکه انجام چنین کارهایی نیازمند برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری است، تاکید کرد: اگر گروهی در صنعت چاپ به عنوان پرچمدار در این زمینه اقدام کنند و گام‌های اولیه را بردارند به زودی می‌توانیم این صنعت را از حالت رکود سنگین فعلی نجات داد البته اینکار نیازمند افراد قوی با روابط بین‌الملل خوب و مناسب است تا تحقق پیدا کند.  
 
به گفته وی، امروز کار نشر فقط به انتشار یک یا دو هزار نسخه خلاصه نمی‌شود و بسیاری از ناشران کار خود را گسترده کرده‌اند و با توانمندی‌هایی که صنعت چاپ در اختیار آن‌ها قرار داده است کتاب‌های خود را به صورت منطقه‌ای و حتی جهانی چاپ می‌کنند و در اختیار مخاطبان قرار می‌دهند.
 
ریاست پیشین اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ کشور با اشاره به برخی قوانین دست و پاگیر کشور در حوزه صادرات توضیح داد: ما می‌توانیم سفارش‌های چاپ کتاب زیادی را در کشور منتشر کنیم و حتی در زمینه چاپ نشریات نیز فعال شویم، در این زمینه کشور هندوستان سال‌ها است که فعالیت می‌کند و حتی برخی نشریات آمریکا در هندوستان چاپ می‌شدند اما اینکار نیازمند کریدور مخصوصی است تا شکل عملی پیدا کند.
 
وی یادآور شد: باید تشکیلاتی با قوانین و ضوابط روز جهانی در کشور برای حوزه صادرات وجود داشته باشد، یک ناشر وقتی می‌خواهد کتابش را در ایران چاپ کند باید امنیت داشته باشد یعنی کتاب فقط برای سفارش‌دهنده چاپ شود نه اینکه به صورت‌های مختلف نسخه‌های آن در ایران چاپ شود، همان بلایی که بر سر خیلی از کتاب‌های ایرانی می‌آید و در این زمینه ما چگونه می‌خواهیم این امنیت را برای کتاب‌های خارجی داشته باشیم.
 
رضایی همچنین درباره لزوم پیش‌بینی برخی شرایط بانکی نیز در تحقق این موضوع گفت: نرخ ارزش پول باید ثابت باشد تا تجار ما بتوانند فعالیت بازرگانی قابل اعتماد و محکمی داشته باشند. به عنوان مثال اگر یک چاپخانه‌دار حدود یک میلیون جلد کتاب برای کشوری چاپ کند و برای ۱۰۰ هزار نسخه اول که کاغذ می‌گیرم چاپ کنم، به دلیل شرایط بازار مجبور هستم بقیه کاغذها را ۱۰ درصد گران‌تر خریداری کنم در این شرایط چگونه می‌توان قراردادهای بین‌المللی منعقد کرد.
 
وی گفت: این موضوع در حالی مطرح می‌شود که در دنیا این موضوع حل شده است و راهکارهای صادرات به راحتی حل شده است و ما در زمینه صادرات دستمان بسته است و نمی‌توانیم در حوزه چاپ به خوبی عمل کنیم. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط