سه‌شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۰
بیژن عبدالکریمی: جوایز فلسفی باید توسط تشکل‌های مردم نهاد برپا شود

بیژن عبدالکریمی، مدرس و مترجم فلسفه معتقد است که حضور نهادهای دولتی در برپایی جوایز علمی و فرهنگی، به دلیل حواشی زیادی که ایجاد می‌شود مفید نیست و این جوایز باید توسط تشکل‌های مردم نهاد برپا شود.

بیژن عبدالکریمی، عضو هیات علمی گروه فلسفه دانشکده علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره برپایی جایزه دکتر رضا داوری اردکانی گفت: رضا داوری اردکانی نامی بزرگ و معتبر در جامعه فلسفی معاصر ایران است. طبیعتا برپایی جایزه‌ای به نام این فیلسوف فواید زیادی را در پی خواهد داشت، اما به‌طور کلی و فارغ از نام دکتر داوری اردکانی، برپایی چنین جوایز یا جشنواره‌هایی باید توسط تشکل‌های مردم نهاد صورت گیرد.

وی افزود: تجربه نشان داده است که اگر نهادهای هرچند علمی و فرهنگی دولتی در برپایی چنین جوایزی نقش داشته باشند، با نگاه ناخوشایند مردم ــ و در اینجا اهالی فلسفه ــ مواجه خواهند شد.  موسسه شهر کتاب نیز هرچند تمام تلاشش را برای استقلال فکری انجام داده، اما به هر حال با کمک‌های دولت و شهرداری، تاسیس شده است. یعنی دولت نقش مهمی در تاسیس آن داشته و همین مسئله ممکن است به این جایزه ضربه بزند.

عبدالکریمی در ادامه با اشاره به این نکته که ارزش و محتوای جوایز فلسفی در برپایی آن به دست جامعه مدنی است، گفت: در برپایی جایزه‌های علمی و فرهنگی توسط نهادهای دولتی آن‌قدر حاشیه به وجود می‌آید که به طور طبیعی توانایی قضاوت کردن درباره آثار شرکت کننده در آن جشنواره از آن نهاد سلب می‌شود. به‌عبارتی تمام تلاش برگزارکنندگان در راستای جمع کردن حاشیه‌ها صرف می‌شود. به عنوان مثال چه بسیار فیلم‌ها، تئاترها و کتاب‌های عالی با بهترین کیفیت علمی بودند که از سوی جشنواره‌های علمی و فرهنگی فجر دیده نشدند.

بنابراین باید جامعه مدنی و نهادهای مردم‌نهاد مشروع، این جوایز را برگزار کنند. هیات داوران نیز باید به صورت خودجوش از میان اهالی فلسفه، یعنی مدرسان دانشگاه، دانشجویان، مترجمان و مولفان حوزه فلسفه انتخاب شوند، نه اینکه مدیران و کارفرمایان دولتی آنها را انتخاب کنند.

این مدرس دانشگاه در پایان گفت: پویایی جایزه‌ها و جشنواره‌های علمی و فرهنگی، به طور مستقیم با پویایی جامعه مدنی ارتباط دارد. بر این اساس نخستین قدم در راه برپایی هرچه بیشتر و بهتر این جایزه‌ها کمک به ایجاد تشکل‌های مردم نهاد فعال است.

درباره بیژن عبدالکریمی
بیژن عبدالکریمی دارای مدرک دکتری فلسفه از دانشگاه علیگر هند است و اکنون عضو هیات علمی گروه فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات است.

«هایدگر در ایران»، «ما و پست‌مدرنیسم نقد و بررسی گفتمان پست مدرنیسم در ایران»، «تفکر و سیاست: نسبت مابعدالطبیعه و فلسفه سیاسی در افلاطون»، «هگل یا مارکس: نقدی بر جریان روشنفکری ایران»، «هایدگر و استعلا: شرحی بر تفسیر هایدگر از کانت»، «ما و جهان نیچه‌ای» و «شریعتی و سیاست زدگی» نام شماری از تالیفات منتشر شده عبدالکریمی است.

از میان ترجمه‌های منتشر شده عبدالکریمی نیز می‌توان به این کتاب‌ها اشاره کرد: «بررسی روشنگرانه اندیشه‌های مارتین هایدگر» نوشته والتر بیمل، «تکنولوژی رسانه‌ای از منظری انتقادی» نوشته پوست ون لون و «هایدگر» نوشته پاتریشیا آلتنبرند جانسون.

درباره جایزه دکتر رضا داوری اردکانی
مرکز فرهنگی شهر کتاب از سال آینده (1394) به منظور تقدیر از دانشجویان دکتری رشته‌ فلسفه، جایزه‌ دکتر رضا‌ داوری‌اردکانی را به بهترین رساله‌ دکتری رشته‌ فلسفه اهدا می‌کند.

دانشجویان دوره‌ دکتری در رشته‌ فلسفه با گرایش‌های مختلف که از آغاز سال تا پایان اسفند ماه ۱۳۹۳ از پایان‌نامه‌ خود دفاع کرده باشند می‌توانند پایان‌نامه‌های خود را حداکثر تا پانزدهم اردیبهشت ۱۳۹۴ به دبیرخانه‌ این جایزه در مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش‌ کوچه‌ سوم، شماره ۸، کدپستی ۱۵۱۳۶۴۸۳۱۳ ارسال کنند.

به برگزیدگان جایزه‌ نقدی، لوح تقدیر و هدایایی اعطا شده و پایان‌نامه‌های برگزیده نیز از سوی انتشارات هرمس منتشر می‌شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها