پنجشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۰
«مارکسیسم و نقد ادبی» و «فکر فلسفی در گستره هنر»/پیشنهادهای مترجم «بودریار و هزاره» برای مطالعه آخر هفته

«مارکسیسم و نقد ادبی» نوشته تری ایگلتون با ترجمه علی اکبر معصوم بیگی و «فکر فلسفی در گستره هنر» نوشته محمد ضیمران، دو کتابی است که محمد میلانی، مترجم کتاب «بودریار و هزاره» کریستوفر هروکس برای مطالعه آخر هفته به مخاطبان «ایبنا» معرفی کرد.

محمد میلانی، نویسنده و مترجم حوزه‌های فلسفه و ادبیات در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) دو کتاب را برای مطالعه آخر هفته به مخاطبان «ایبنا» معرفی کرد. وی گفت: «مارکسیسم و نقد ادبی» نوشته تری ایگلتون با ترجمه علی اکبر معصوم بیگی و «فکر فلسفی در گستره هنر» نوشته محمد ضیمران دو کتابی است که من برای مطالعه آخر هفته به مخاطبان فرهیخته خبرگزاری کتاب پیشنهاد می‌کنم.

وی افزود: «مارکسیسم و نقد ادبی» نوشته تری ایگلتون، منتقد و نظریه‌پرداز انگلیسی است. کتاب مباحث جالب و کاملا علمی در معرفی فرآیند نقد ادبی دارد. ممکن است که عنوان کتاب برای مخاطب این فکر را تداعی کند که این اثر تنها به مفاهیم مارکسیستی در ادبیات اختصاص دارد، اما لزوما این‌گونه نیست، چرا که این‌ مسئله یک نوع نگرشی به نقد ادبی از حیث اجتماعی، اقتصادی و هنری و شرایط خلق اثر ادبی در جوامع است.



مترجم کتاب «یونگ» دیوید تیسی» در ادامه به رواج جریان‌های نقد در فضای ادبی کشور اشاره کرد و گفت: به‌رغم رواج جریان‌های نقد ادبی در فضاهای ادبیاتی کشور، هنوز هم جامعه ما با مفهوم نقد ادبی دچار چالش است. این چالش بیشتر ناشی از کمبود عناصری است که بر اساس آنها بتوان یک جریان اصیل را در نقد ادبی راه‌اندازی کرد.

میلانی همچنین اضافه کرد: با مطالعه این کتاب مخاطب در یک وضعیت خاص قرار گرفته و در ادامه با هر کار ادبی که برخورد کند، ناخودآگاه برایش مسائلی چون زمینه و زمانه‌ای که نویسنده اثر خود را در آن خلق کرده، در اولویت قرار می‌گیرد. از منظر ایجاز در مباحث نیز این کتاب یکی از عالی‌ترین منابع تئوریک است که تاکنون مطالعه کرده‌ام.

وی همچنین درباره دیگر ویژگی‌های کتاب «مارکسیسم و نقد ادبی» گفت: به نظر من این کتاب ضمن آنکه پاسخ بسیاری از سوالات و شبهات در حوزه نقد ادبی را به مخاطبان ارائه می‌دهد، سوالات تازه‌تری نیز در ذهن مخاطب درست می‌کند. امروزه با توجه به گسترده‌ شدن حوزه‌هایی چون نقد جغرافیایی و نقد پسااستعماری، حوزه ادبیات سوالات جدیدی را برای مخاطبان جدی مطرح کرده است. برخی از این سوالات که ممکن است برای مخاطبان پس از پایان مطالعه این کتاب تداعی شود، از این قبیل است: «ادبیات در وضعیت انسان نوین چه اثری دارد؟»، «آیا ادبیات می‌تواند رهایی بخش باشد و از وقوع جنگ‌ها جلوگیری کند؟»، «آیا ادبیات می‌تواند در مقابل ترویج خشونت ایستادگی کند؟» و... ایگلتون کتاب را به گونه‌ای نوشته تا مخاطبان پس از مطالعه آن بتوانند آثار ادبی را در دوره اجتماعی خودش درک کنند.

این مترجم در ادامه کتاب «فکر فلسفی در گستره هنر» را به این شرح معرفی کرد: «فکر فلسفی در گستره هنر» تازه‌ترین کتاب دکتر محمد ضیمران است که چندی پیش از سوی نشر پایان منتشر شد و در دسترس مخاطبان قرار گرفت. نویسنده در این کتاب یک سرشت تاریخی از وضعیت هنر در کشورهای مختلف و همچنین از چالش‌های هنر در دوران‌های تاریخی تفکر فلسفی غرب از یونان باستان تا به امروز، به مخاطبان ارائه می‌دهد.



مترجم کتاب «هیتلر و نازیسم» درباره تفاوت کتاب «فکر فلسفی در گستره هنر» با کتاب‌های مشابه،گفت: سایر کتاب‌هایی که در زمینه فلسفه هنر در ایران چاپ شده، ترجمه تالیفات اندیشمندان غیرایرانی در این موضوع خاص است، اما این کتاب به قلم یک مولف ایرانی است که آگاهی کاملی از نیازهای مخاطبان ایرانی به منابع مطالعاتی در حوزه فلسفه هنر دارد.

میلانی در پایان گفت: زبان کتاب نیز ساده و قابل فهم است و به جرات می‌گویم که مخاطبان در زمان مطالعه این کتاب حتی با یک پاراگراف نامفهوم نیز مواجه نخواهند شد. همچنین باید اشاره کنم که این کتاب اطلاعات کاملی نیز درباره مکتب‌های هنری از دوران باستان تا دوران مدرن و دسته بندی آنها از لحاظ تفکر فلسفی به مخاطبان ارائه می‌دهد.

چاپ دوم کتاب «مارکسیسم ونقد ادبی» تری ایگلتون با ترجمه اکبر معصوم بیگی با شمارگان هزار نسخه، 136 صفحه و بهای 9 هزار و 700 تومان از سوی نشر بوتیمار روانه کتابفروشی‌ها شده است. چاپ نخست این کتاب در 10 سال پیش (1383) با شمارگان دو هزار نسخه و بهای هزار تومان از سوی نشر دیگر منتشر شده بود.

«فکر فلسفی در گستره هنر» محمد ضیمران با شمارگان هزار نسخه، 264 صفحه و بهای 17 هزار تومان از سوی نشر پایان منتشر شده است. فایل pdf نخستین صفحات کتاب از این نشانی در دسترس است.

محمد میلانی، مترجم و محقق حوزه فلسفه غرب و ادبیات است. با ترجمه و تدوین او پیشتر کتاب‌هایی چون: «جنگ خلیج اتفاق نیفتاده است» اثر ژان بودریار، «يونگ» نوشته‌ ديويد تيسی، «بودریار و هزاره» نوشته کریستوفر هروکس، مجموعه مقالات «ویتگنشتاین متفکر زبان و زمان»، «سنت ترجمه آثار فلسفی در ایران» و‌ «هيتلر و نازيسم» نوشته‌ لوئيس‌ ال‌ اشنايدر، منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها