یکشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۰
شرایط  اجتماعی را برای نقد آماده کنیم

حسینی‌پور در اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب، با بیان این مطلب که باید شرایط اجتماعی را برای نقد فراهم کنیم گفت: نقد کردن صرفا قلم را بر کاغذ کشیدن و سیاه کردن آن نیست، بنابراین ناقد باید در حوزه مورد نظر نیز تخصص داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب عصر یکشنبه(24آذر‌ماه) با حضور نیکنام حسینی‌پور، مدیر‌‌عامل موسسه خانه کتاب، حجت‌الاسلام والمسلمین سید‌حسن اردکانی، دبیر‌علمی این دوره از جشنواره در سرای کتاب موسسه خانه کتاب برگزار شد.

حسینی‌پور با قرائت بیت ز آنجا که پرده پوشی عفو کریم توست/ بر قلب ما ببخش که نقدیست کم عیار درباره جایگاه نقد بیان کرد: نقد کتاب پدیده‌ای اجتناب‌ناپذیر است. بدیهی است دانش و معرفت بشر آمیخته از خطا و لغزش است و برای کشف حقایق و حرکت متعالی باید به بازنگری آن پرداخت، از کاستی‌ها پرده برداشت و نقاط قوت را برجسته کرد. از اینجاست که نقد ضرورت می¬یابد و شکوفایی هر دانشی با نقد و نقادی همراه است.

وی افزود: نویسنده‌ای که معرفت خود را می‌نویسد و نوشته خویش را منتشر می‌کند خود خوانندگان را به نقد اثرش دعوت می‌کند زیرا که نوشتن گفت‌وگویی مکتوب است و هر گفت‌وگویی دو طرف دارد در نتیجه آنکه از نقد اثر خود پرهیز دارد از منطق نوشتن بی‌خبر است و اجازه نمی‌دهد اثرش تعالی یابد و کاستی‌های آن برطرف شود بنابراین نباید نقد منصفانه را به دست فراموشی سپرد.
 
حسینی‌پور ادامه داد: باید شرایط اجتماعی را برای نقد فراهم کنیم تا ناقدان بتوانند به صورت دلیرانه به نقد بپردازند؛ چراکه بخشی از آن به حکومت و دولت به معنی عام بستگی دارد که شرایط را مهیا کند اما بخش دیگرش به خود منتقدین بستگی دارد که عالمانه نقد کنند.
مدیر‌عامل موسسه خانه کتاب گفت: نقد مثل قضاوت است که باید عدالت را در قضاوت رعایت کرد در نقد هم باید همه جنبه‌ها را لحاظ کرد. نقد کردن صرفا قلم را بر کاغذ کشیدن و سیاه کردن آن نیست، بنابراین ناقد باید در حوزه مورد نظر نیز تخصص داشته باشد.
 
حسینی‌پور ادامه داد: تجربه نشان می‌دهد در ایران یا کم حوصله هستیم یا اصلا حوصله نقد کردن را نداریم، زیرا از هزینه‌هایش یا می‌ترسیم و یا به نقد اعتقادی نداریم . نقد درحقیقت جزیی از زیبایی‌شناسی است و بخشی از هنر زندگی. و با نقد است که جامعه تعالی می‌یابد و تمیز و منزه می‌شود یعنی ما آن‌را پالایش می‌کنیم.
 
حسینی‌پور با بیان این مطلب که نیاز امروز ما نقد منصفانه است بیان کرد: در این وادی که احساسات بر همه چیز غلبه دارد باید عقلانیت را گسترش دهیم و آن هم عقل انتقادی است. پس خردورزی نیاز ماست به خصوص در شرایطی که دچار یک نوع فرسایش اجتماعی هم شده‌ایم و حتی روح جمعی ما  ایرانیان در حال فروپاشی است و نیاز به همبستگی اجتماعی بیشتر احساس می‌شود.
 
وی ادامه داد: وضعیت نقد هم مثل هوای تهران است شرایط سالمی را ندارد و بعضی از مواقع مثل امروز هم به شرایط قرمز نزدیک است و منجر به تعطیلی می‌شود. به نظرم باید اندیشمندان ما از این حالت رخوت و بی‌تفاوتی خارج شوند و نقد را جدی بگیرند.
 
مدیر‌عامل موسسه خانه کتاب درباره رویداد جشنواره نقد گفت: جشنواره نقد کتاب  اینک در گام شانزدهم است و موسسه خانه کتاب مفتخر است که با یاری خداوند تاکنون از حدود 300 نفر از منتقدان برجسته ایران زمین تقدیر کرده و مقالات ارزشمند و منتقدانه آنها را از لابه‌لای کثرت اوراق جراید و انبوه نشریات بیرون کشیده و به جامعه علمی و ادبی معرفی کرده است.
 
وی افزود: موسسه خانه کتاب در کارنامه خود انتشار بیش از 40 عنوان کتاب با موضوعات مجموعه مقالات نقد، تئوری نقد و اخلاق نقد و ...، انتشار فصلنامه¬های تخصصی نقد کتاب و جلسات روزانه نقد و بررسی کتاب را دارد و امید که بتواند در راستای اهداف خود با یاری اصحاب قلم، همواره برای تداوم آموزه نقد و فضای نقادی که از اهداف جشنواره نقد کتاب است فرهنگ‌سازی کند و نویسندگان را به سوی نقد کتاب سوق دهد.
 
مدیر عامل موسسه خانه کتاب بیان کرد: امیدواریم دانشجویان، ناشران، اساتید و صاحبان معرفت نیز بتوانند در فضایی سالم که برای نقد ایجاد می‌شود به طرح دیدگاه‌های خود بپردازند؛ زیرا که نقد باعث ارتقای دانش بشری می‌گردد و دانش-های جدید با همین روش تعالی و رشد کرده‌اند.
 
وی افزود: از دبیر علمی جشنواره حضرت حجت‌الاسلام و المسلمین سیدحسن اسلامی اردکانی، هیات داوران عزیز که از سرمایه های این موسسه هستند، همچنین همکاران ساعی و همدل خودم در همه قسمت‌های موسسه به خصوص در بخش جشنوار‌ه‌ها که به همت آن‌ها این جشنواره به سرانجام نیکو رسیده است تشکر و قدردانی نمایم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها