سه‌شنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۶
موضوع زبان، مشکل همیشگی آثار است

ساعد باقری در اختتامیه سومین دوره جایزه شعر قیصر امین‌پور اظهار کرد: آفتی که در اغلب آثار رسیده برای این جایزه کماکان وجود دارد، مشکل زبان است. معمولا در بیانیه‌های همه دوره‌ها تا اینجا، همواره به این امر اشاره کرده‌ایم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نوزدهم آبان‌ماه، سومین دوره کتاب سال شعر جوان (جایزه قیصر امین‌پور) به همت دفتر شعر جوان در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

همچون دو دوره گذشته از کتاب سال شعر، این دوره نیز با حضور داوران، شاعران و اهالی شعر و ادبیات در سالن استاد جلیل شهناز برگزار شد و هفت مجموعه به عنوان مجموعه‌های برتر چاپ شده در سال 97 از شاعران زیر سی سال انتخاب شدند. از این هفت مجموعه، سه کتاب بدون رتبه، جزو آثار برگزیده و چهار کتاب دیگر شایسته تقدیر شناخته شدند.

در این مراسم که اجرای آن را سهیل محمودی بر عهده داشت، اعضای هیئت مدیره دفتر شعر جوان و نیز مدیرعامل خانه هنرمندان ایران -جواد رجبی‌معمار- حضور داشتند. شاعرانی که آثار آنها به مرحله نهایی رسیده بودند، در فواصل برنامه نمونه‌هایی از شعرهای خود را قرائت کردند. محمود شالویی، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور پاسداشت زبان فارسی، نخستین سخنران این مراسم، در ابتدای صحبت‌های خود گفت: از حضور در چنین جمعی بسیار خوشحالم و از اشعاری که شنیدیم، بسیار لذت بردم.

شالویی که پیش‌تر رایزن فرهنگی ایران بوده است، ادامه داد: هنگامی که در بلگراد بودم، جوانان زیادی را می‌دیدم که بسیار به شعر و ادبیات ایران علاقه دارند. همین امر باعث شده بود که جلسه هفتگی شعرخوانی داشته باشیم. اشعار قیصر امین‌پور و سیدحسن حسینی از جمله شعرهایی بودند که بسیار مورد توجه این جوانان قرار می‌گرفت. آنها برخی از این اشعار را نه تنها به زبان فارسی می‌خواندند، که بعضی را هم به زبان صربی برمی‌گرداندند و درباره آنها صحبت می‌کردند. همچنین دیوان حافظ را هم به زبان صرب برگرداندیم که با شرح و توضیح و گنجاندن سی اثر از استاد فرشچیان، به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.

او همچنین گفت: هیچ‌کسی نمی‌تواند نقش امین‌پورها و حسینی‌ها و همچنین استادان حاضر را در سرودن چنین اشعاری توسط نسل شاعران جوان انکار کند. شاعرانی که اینچنین در جمع می‌درخشند.
 

دکترشالویی در پایان سخنان خود بیان کرد: مسئولیتی که ما در حوزه مدیریتی در برابر شعر و ادبیات فارسی داریم، وظیفه‌ای حمایتی است. مسئولیت جدیدی هم که من در وزارت ارشاد دارم، در بحث پاسداشت زبان فارسی است. ما بسیار نیاز داریم که از ادبیات غنی فارسی مواظبت و مراقبت کنیم.

شایان ذکر است که دکترمحمود شالویی در سال‌هایی که رایزن فرهنگی ایران بود، در ترجمه ادبیات کلاسیک فارسی و معرفی آن به اروپا بسیار موفق عمل کرده است.

در ادامه مراسم، ساعد باقری به عنوان نماینده داوران به بیان موضوعاتی درباره آثار رسیده به دبیرخانه دفتر شعر جوان پرداخت.

او با بیان اینکه، جایزه کتاب سال همچون کنگره شعر جوان، امکانی برای رصد اشعار شاعران جوان است، گفت: گمان می‌کنم با گذشت چند دوره دیگر از سری جدید کتاب سال شعر جوان، می‌توانیم به نوعی سیر تحول و تطور شعر جوانان شاعر را ترسیم کنیم.

او ادامه داد: تا آنجا که در خاطر دارم، آفتی که در اغلب آثار رسیده برای این جایزه کماکان وجود دارد، مشکل زبان است. معمولا در بیانیه‌های همه دوره‌ها تا اینجا، همواره به این امر اشاره کرده‌ایم. موضوع مشکل زبان، همیشگی است اما از دیگر سو، به تازگی گمان می‌کنم که شعر جوان، آهسته آهسته از هیجانات فاصله می‌گیرد و موج‌زدگی‌ها فروکش کرده‌اند. مدت‌ها بود که در بسیاری از آثار می‌دیدیم که شاعران در اشعار خود، حرفی برای گفتن نداشتند و شعر، نه تنها مخاطب را، که خود صاحب اثر را هم درگیر نمی‌کرد.

او درباره برخی از آثار شاعران جوان شرکت‌کننده در این دوره گفت: گاهی نگاه هست، کشف هست اما توجه و مهارت دیدن و تصور کردن از طرف مخاطب یا توجه به نقش بنیادین زبان نیست.

این شاعر ادامه داد: بعضی از دوستانی که به مرحله نهایی رسیدند و ما را بسیار امیدوار کردند، عادات ذهنی ما در مواجهه با اشعار دوستان را به هم زدند. مثلا ما عادت داشتیم بیتی در یک رباعی بخوانیم که بسیار خوب سروده شده اما مقدمه‌چینی لازم در بیت اول صورت نگرفته باشد. در اشعار رسیده به دفتر شعر و در برخی از رباعی‌ها، حکمت به چشم می‌خورد.

در پایان ساعد باقری شعرهایی از کتاب‌های منتخب را قرائت کرد و به شرح برخی از نکات و نقاط ضعف و قوت آنها پرداخت.
پیش از اعطای جوایز، عبدالجبار کاکایی بیانیه دفتر شعر جوان را قرائت  کرد.

هفت اثری که از میان چهارده عنوان کتاب شعر به مرحله پایانی رسیدند، عبارتند از:
برگزیدگان:
۱. «مؤنث» سروده ساجده جبارپور
۲. «دریاچه را دریا چه می‌فهمد» سروده محمد رهام
۳. «غروب مردمک‌ها» سروده بهمن میلان

شایسته تقدیر:
۱. «این هم از این» سروده امیرعلی سلیمانی
۲. «زن پارچه‌ای» سروده نیّر زرین
۳. «زیر انگشت‌های تشریح» سروده رحمت‌الله رسولی‌مقدم
۴. «مویه‌هایی از استراتوسفر» سروده فواد سیاهکالی

داوران مرحله اول سومین دوره کتاب سال، راضیه بهرامی و فاطمه سالاروند و در مرحله نهایی، ساعد باقری، محمدرضا محمدی‌نیکو، عبدالرضا موسوی‌طبری و محمد رمضانی‌فرخانی بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها