چهارشنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۰
​زبان فارسی دژ پایداری هویت ایرانی است/شهریار یک اتفاق فاخر است

سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: زبان فارسی در برابر تهاجمات مختلف دژ پایداری هویت ایرانی بوده است، موضوعی که می‌شود درباره آن کتاب‌ها نوشت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین نکوداشت روز شعر و ادب فارسی و بزرگداشت مقام استاد شهریار صبح امروز چهارشنبه (27 شهریورماه) با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مرکز همایش‌های بین‌المللی برج میلاد برگزار شد.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای صحبت‌های خود با اشاره به نقش موثر زبان در هویت ملت‌ها گفت: زبان در ملت‌های مختلف به یک اندازه در شکل‌گیری هویت آنها نقش ندارد، زبان یکی از اجزای مهم هویت هر ملت است اما زبان در میان ملت‌‌ها به یک اندازه در هویت آن‌ها نقش ندارد در برخی ملت‌ها زبان رکن اصلی است که جایگزین ندارد در هویت ایرانیان زبان فارسی اینگونه است.
 
وی ادامه داد: هرچه زبان پررنگ‌تر می‌شود در تار و پود هویتی نقش مهم‌تری پیدا می‌کند. زبان فارسی به‌عنوان یک زبان دیرین و و یکی از کهن‌ترین زبان‌ها جهان در تار و پود هویت ایرانی نقش موثری دارد. زبان چندهزار ساله با زبان چندصد ساله در نقشی که در هویت ایجاد می‌کند متفاوت است.
 
سیدعباس صالحی در تشریح نقش زبان در حفظ هویت ایرانی اظهار کرد: ما ایرانی‌ها در چهارراه تاریخ مورد هجوم‌های مختلف بوده‌ایم. آنچه که هویت ایرانی را در برابر این هجوم‌ها حفظ کرده زبان فارسی بوده است. زبان فارسی دژ پایداری هویت ایرانی در برابر تهاجماتی است که در این چهارراه جغرافیایی داشته و دارم که می‌شود درباره آن کتاب‌ها نوشت. زبان فارسی گنجینه و ذخیره ما بوده است و ما برای معارف و علوم انسانی، اسلامی و ایرانی به آن نیازمند هستیم.
 
وی ادامه داد: زبان فارسی کلید معارف اسلامی ـ ایرانی است بخش وسیعی از حکمت فلسفه و عرفان جزء با زبان فارسی گشوده نمی‌شود. البته این موضوع ابعاد مختلفی دارد تا بیان کنیم که چگونه زبان فارسی زبان علم و حکمت انسانی و ایرانی است.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش زبان در شعر و ادبیات هر کشور گفت: زبان بستر شعر و ادبیات است، داد و ستدی که بین زبان فارسی و شعر صورت گرفته داد و ستد یگانه‌ای است. اگر شعر فارسی از تاثیرگذارترین و مهم‌ترین در جهان نباشد جزء چند ادبیات برتر جهان شناخته می‌شود. زبان فارسی الفتی خاص و ویژه با شعر دارد.
 
وی ادامه داد: روح شاعرانگی ایرانی در طول تاریخ پیوستگی و توالی بی‌نظیری با زبان و ادبیات بشری دارد. شعر فارسی آیینه حکمت ایرانی است.
 
سیدعباس صالحی در توضیح نقش شعر فارسی در بیان پیام الهی گفت: شعر و ادب فارسی تسهیل‌کننده معارف وحی و کلام اهل‌بیت است. و این به خوبی در شعرهای فارسی نمایان است. شعر فارسی تکثر دارد هم در قالب و هم در مضامین. شعر فارسی رهاورد تکاپوی ایرانیان و فارسی‌زبانان بوده است، از این رو ما گنجینه ارزشمندی در اختیار داریم که ملک مشاء همه ایرانیان است.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش مردم نقاط مختلف ایران در گسترش شعر فارسی اظهار کرد: در طول تاریخ همه مردم مناطق مختلف ایران در گسترش شعر فارسی سهیم بوده‌اند اگر ما در خراسان بزرگانی مانند فردوسی‌ها، خیام‌ها، عطارها و ابن‌ یمین‌ها را داریم در مناطق دیگر نیز که نگاه می‌کنیم غالب آثار ادبی را می‌بینیم. شاعرانی از تبریز مانند شمس‌ تبریزی‌ها، شبستری‌ها و شهریارها بیانگر همین موضوع هستند.
 
وی ادامه داد: زبان و ادبیات فارسی به طور عام و شعر به‌عنوان قله زبان فارسی ملک مشاء ایرانیان فرهنگ‌دوست بوده است. این مسیر ادامه پیدا کرده و تا امروز که ما به شهریار رسیده‌ایم.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش شهریار در شعر فارسی گفت: شهریار یک اتفاق فاخر است، شهریار تنها یک شخص نیست بلکه یک نماد است تا نشان دهد که ایرانیان چگونه کنار هم قرار گرفته‌اند درواقع شهریار یک نقطه عطف است. ما در طول تاریخ شخصیت‌های مختلفی داشته‌ایم که به هرکدام می‌بالیم اما هرکدام از این گل‌ها بویی داشته‌اند و شهریار اتفاق ویژه‌ای را آفرید.
 
وی ادامه داد: ما شاعران دو زبانه که به دو زبان شعر گفته باشند زیاد داریم؛ اما شهریار شاعری است که با هر دو بال خوب پرواز کرده است و در هر دو ممتاز بوده است. این نکته اندکی نیست این کار سختی است که یک نفر بتواند در هر دو زبان متوازن و متوالی شعر بسراید.
 
صالحی با اشاره سال‌های فعالیت شهریار گفت: نکته مهم دیگر دوره طولانی اشتهای شهریار به شعر است. می‌دانیم که شهریار در سال 1310 و در 25 سالگی نخستین دفتر شهر خود را با مقدمه سه چهره سرشناس ادبیات فارسی یعنی ملک‌الشعرای بهار، نفیسی و پژمان بختیار منتشر می‌کند و تا وفات در قله شعر قرار می‌گیرد اینکه یک نفر در مدت طولانی شاعری بدرخشد کار کمی نیست.
 
وی ادامه داد: نکته دیگری که شهریار را خاص می‌کند این است که شهریار، شاعر فراسرزمینی ماست. ما شاعران زیادی داریم که خوب شعر سروده‌اند اما شعر آن‌ها از مرزها فراتر نرفته است. شعر شهریار مثل بوی خوش، مثل یک عطر خوش مرزهای را درنوردیده و به جاهایی رفته است که توانسته نام او و نام ایران را سربلند کند. شهریار مثل فردوسی‌ها، مولوی‌ها و خیام‌ها در قفس سرزمین محصور نمانده و نام خود و ایران را بلند آوازه کرده است.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در توضیح علاقه شهریار به کشورش ایران گفت: عشق شهریار به وطن و تعلق او به ایران کم‌نظیر است البته این ویژگی شاعران ایرانی بوده است اما شهریار طعم دیگری دارد او توانسته ترکیبی از هویت قومی و ملی را کنار هم قرار دهد و تاکید بر یک نگاه داشته است. او به ما فهمانده که این دو با هم ناسازگاری ندارند.
 
صالحی افزود: شهریار در این حوزه اشعار فراوانی دارد برای نمونه می‌توان به شعر «مادر ایران ندارد چون تو فرزندی دلیر/ روز سختی چشم امید از تو دارد همچنان/ بی‌کس است ایران، به حرف ناکسان از ره مرو / جان به قربان تو ای جانان آذربایجان». از این نوع نگاه‌ها در شعر شهریار فراوان است.
 
وی با اشاره به نگاه شهریار به شعر آیینی اظهار کرد: شهریار یک شاعر آیینی است، همه ایرانیان محبت اهل‌بیت(ع) در تاروپودشان هست حتی با ادیان مختلف. اما شهریار در فضای شاعرانگی و زندگی روزمره‌اش محبت به اهل‌بیت نمایان است. شعر بلند «علی ای همای رحمت» بیانگر این موضوع است.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: شهریار شاعر انقلاب اسلامی است. اینکه یک شاعر در سطح و رده شهریار در انقلاب اسلامی و دفاع‌مقدس همه منیت‌های روشنفکری را کنار می‌گذارد و مانند یک بسیجی مخلص در خدمت انقلاب است کار اندکی نیست.
 
وی با اشاره به نگاه مقام معظم رهبری به از خودگذشتگی شهریار گفت‌: مقام معظم رهبری اشاره کردند کسانی این حضور شهریار را خوش نمی‌دانستند و از رفتار او خرده می‌گرفتند اما شهریار شأنی جزء دفاع از انقلاب و مردم نمی‌شناخت. او لازم می‌دانست پایمردانه حضور داشته باشد.
 
صالحی در پایان گفت: امیدواریم دبیرخانه این مراسم از امروز کار خود را نه در تهران و تبریز بلکه در تمام کشور پیگیری کنند و ما شاهد برگزاری شکوهمند این مراسم در سال‌های آینده باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها