چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۴
حسام: شناسایی استعدادها، هدف ما در کتاب سال مدافعان حرم است

حمید حسام؛ دبیر علمی جایزه شهید همدانی، با اشاره به شناسایی استعدادها در قلمرو ایران، عراق، سوریه و لبنان، به‌عنوان یکی از اهداف این جایزه، گفت: 16 مهر همزمان با سالروز شهادت سردار همدانی، اختتامیه برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست خبری نخستین دوره جایزه شهید همدانی (انتخاب کتاب برتر مدافعان حرم)، امروز (چهارشنبه 11 اردیبهشت)، با حضور حمید حسام؛ دبیر علمی و حسین زنجانی؛ دبیر اجرایی این جایزه در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.
 
حمید حسام در این نشست، بیان کرد: اتفاقی که اواخر سال 1389 در سوریه رخ داد و پیامد آن یک جریان بسیار خطرناک بود که آن‌را فتنه شام و جریان تکفیری می‌شناسیم، حوادثی را در سوریه و بعد در عراق رقم زد. اگر تشخیص رهبری و مسئولان زمان‌شناس نبود، این جریان به ایران ما هم تسری پیدا می‌کرد.
 
وی ادامه داد: بنا داریم در فضای مکتوبات این موضوع را ارزیابی و داوری کنیم. گروهی از فعالان فرهنگی آستین بالا زده و با محوریت حوزه هنری، هیات امنای کتاب سال مدافعان حرم را طراحی کردند. آن واقعیتی که مملو از حماسه و مظلومیت بود، اگر مکتوب نشود و به جهانیان عرضه نشود، قطعا دیگران به شکل تحریف‌گونه‌ای آن‌را تعریف و منتشر می‌کنند. لذا با همکاری مجموعه‌های سهیم در این جریان، تصمیم گرفتیم که اولین جایزه کتاب برتر مدافعان حرم را با عنوان جایزه سردار شهید همدانی، همزمان با سالروز شهادت ایشان در 16 مهر برگزار کنیم.
 
این نویسنده حوزه دفاع مقدس، با اشاره به اهداف این جایزه ‌افزود: شناسایی استعدادها در قلمرو ایران، عراق، سوریه و لبنان، نخستین هدف برگزاری این جایزه است. البته با توجه به شهدای پاکستانی و افغانستانی که در بین این شهدا وجود داشتند، آثاری از شهدای این کشورها هم خواهیم داشت. از سال 1390 تا انتهای 1397، تعداد 364 کتاب در این زمینه در کشورهای یاد شده، تالیف شده که حدود 90 درصد آن‌ها متعلق به ایران است. این کار، یک کار ترکیبی است که نیاز به مشارکت این کشورها در حوزه داوری هم داریم.
 
حسام گفت: بعد از شناسایی استعدادها، تشویق و ترغیب نویسندگان برای نگارش در این عرصه، هدف دوم ما است. مراوده و ارتباط فرهنگی، دیگر هدف ما در برگزاری جایزه شهید همدانی است. وقتی یک فضای بین‌المللی را ایجاد می‌کنیم، در گام‌های بعد فضای ترجمه را خواهیم داشت.  

وی با اشاره به گونه و قالب‌های آثار این جایزه بیان کرد: آثار در چهار دسته داوری و ارزیابی می‌شوند. دسته نخست مستندنگاری است که برجسته‌ترین شیوه آن خاطره‌نگاری است. شعر، داستان اعم از کوتاه و رمان و پژوهش‌های تاریخی قالب‌های دیگر آثار این جایزه هستند.
 
دبیر علمی جایزه شهید همدانی ادامه داد: اولین جلسات شورای سیاستگذاری، بهمن‌ماه سال گذشته برگزار شد و شناسایی و جمع‌آوری آثار مکتوب نیز از همین نمایشگاه آغاز شده که بعد از داوری آثار در چند مرحله، 16 مهرماه همزمان با سالروز شهادت سردار همدانی، اختتامیه جشنواره برگزار می‌شود.
 
حسام با اشاره به جوایز این دوره از جشنواره گفت: به جهت جنس، ارزش و معنویت کار، بیشتر جوایز معنوی مدنظر برنامه‌ریزان بوده است که از آن‌جمله می‌توان به سفر عتبات عالیات اشاره کرد: البته همچون روال دیگر جوایز، جایزه‌های مادی نیز درنظر گرفته می‌شود. تا زمانی برگزاری اختتامیه نشست‌هایی در حوزه کتاب‌های این حوزه با حضور فعالان فرهنگی و نویسندگان خواهیم داشتم.
 
حاصل این جشنواره باید تولید باشد

حسین زنجانی دبیر اجرایی جایزه شهید همدانی نیز در ادامه اظهار کرد: این جایزه به بررسی کتاب‌های منتشر شده از سال 1390 تا 1397 می‌پردازد. از بهمن‌ماه سال گذشته، پنج جلسه شورای سیاستگذاری با حضور نهادهای مختلف فرهنگی و روسای هیات امنا برگزار شد.
 
وی افزود: علاوه بر بهره‌گیری از حضور نهادها و سازمانهای فعال همچون سپاه پاسداران، حوزه هنری، سازمان حفظ و نشر آثار سپاه پاسداران، نیروی قدس سپاه و سپاه محمد رسول‌الله از ظرفیت‌های رسانه‌های درون‌مرزی و برون‌مرزی و همچنین توان سازمان‌های فرهنگی مانند سازمان فرهنگی - هنری شهرداری تهران، بنیاد شهید همدانی، نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی،‌ اتحادیه رادیو و تلویزیون‌های جهان اسلام نیز بهره خواهیم گرفت.
 
دبیر اجرایی جایزه شهید همدانی همچنین گفت: امیدواریم این جایزه بتواند یک جریان فرهنگی ایجاد کند. موضوع دفاع از حرم موضوعی است که در تاریخ اسلام همواره با آن مواجه بوده‌ایم. تاکید رهبری از یک سو و ضرورت موضوع از طرف دیگر لزوم پرداختن بیشتر به این موضوع را نشان می‌دهد.
 
زنجانی تصریح کرد: برای جمع‌آوری لیست کتاب‌ها از سازمان‌های مختلفی همچون نهاد کتابخانه‌ها، کتابخانه ملی، اتحادیه ناشران انقلاب و دفاع مقدس بهره گرفتیم که تا این لحظه 364 عنوان کتاب جمع‌آوری شده و مطمئنا این عدد افزایش پیدا می‌کند. این آرشیو غنی می‌تواند برای محققان مفید و ارزشمند باشد.
 
وی در پایان گفت: این جایزه بناست که به‌صورت دوسالانه برگزار شود و امیدواریم قدم اول آن‌را محکم، سنجیده، خوب و درست برداریم. حاصل این جشنواره باید تولید باشد. ثمره اولین دوره آن، این است که آثار شناسایی و حداقل در یکی از مراکز مربوط به این حوزه نمایش داده شوند تا بتواند به عنوان منبع غنی برای انجام پژوهش‌ها مورد استفاده قرار گیرد. برای استفاده از همکاری نهادهای مختلف نیز تفاهم‌نامه‌هایی طراحی کردیم که با توجه به توانمندی هر نهاد در زمینه اجرایی از آن‌ها کمک بگیریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها