دوشنبه ۵ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۰
جهاد و شهادت همسایه دیوار به دیوار و همیشگی حوزه علمیه

حجت الاسلام محمدمهدی بهداروند که خود از رزمندگان دفاع مقدس است، جهاد و شهادت را همسایه دیوار به دیوار حوزه علمیه در طول تاریخ دانست و گفت: تاریخ مملو از این اتفاقات دانست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به گواه تاریخ، عالمان حوزه علمیه در تمام جنبش‌هایی که علیه ظلم و ستمگری و مبارزه با استعمار گران صورت گرفته، در پیشانی جنبش‌ها قرار داشته‌اند و تا پای جان ایستاده‌اند. از جمله می‌توان به نقش میرزا کوچک خان، شیخ محمد خیابانی، میرزای شیرازی، آیت الله کاشانی، شهید آیت الله مدرس و نهایتا نقش امام خمینی (ره) در انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی خاک ایران مورد تهاجم دشمن قرار گرفت و دشمن قصد داشت چند روزه به خواسته‌هایش برسد. فرزندان ایران اما با لبیک به فرمان امام خمینی (ره) پس از هشت سال دفاع مقدس توانستند دشمن را از خاک کشور بیرون برانند؛ و این به ثمر نرسید الا با فرهنگ ایمان و ایثار.

بی شک نقش روحانیت در طول دفاع مقدس، بر هیچ کس پوشیده نیست. شاهد این مطلب به شهادت رسیدن تعداد زیادی از این مجاهدین است؛ آن‌ها ثابت کردند در همه لحظه‌ها دوشادوش ملت قرار دارند و جان بر کف آماده دفاع از خاک پاک ایران عزیزند.

حالا که سال‌ها از مجاهدت و جانبازی رزمندگان در دفاع مقدس گذشته با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در ثبت و ضبط جزئیات دوران دفاع مقدس لازم و ضروری به نظر می‌رسد که تاريخ شفاهي و خاطرات رزمنده‌ها به ویژه رزمندگان روحانی که به نحوی پرداختن به آن‌ها از این زاویه مغفول مانده و با تاخیر آغاز شده است، مکتوب شود.

در سال‌های اخیر تلاش‌هایی در این راستا صورت گرفته است. از جمله آن‌ها به چاپ رسیدن کتاب «آسمان نزدیک است» بود؛ به بهانه رونمایی از این اثر به نگارستان اشراق رفتیم تا بیشتر در جریان اوضاع این فعالیت ها قرار بگیریم.
 
اگر گفتمان حاکم را در آثار مکتوب ثبت نکنیم، بعدها دیگران تاریخ را برای ما خواهند نوشت

اولین کسی که پشت تریبون رفت و برای خوش آمد‌گویی به سخنرانی پرداخت، میزبان جلسه بود. رئیس مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم. محمد حسنی علاوه بر خیر مقدم به چند نکته اشاره کرد. او ثبت خاطرات و تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی را کاری راهبردی دانست و اشاره کرد که مقام معظم رهبری بیش از همه به این امر اهتمام دارند. محسنی گفت: اگر گفتمان حاکم را در آثار مکتوب ثبت نکنیم بعدها دیگران تاریخ را برای ما خواهند نوشت.

رئیس مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم به اشتراک گذاشتن تجربه های زیستی در مسیر الی الله و مهاجرت الی الله با مخاطبین را یکی دیگر از مشخصه های اینگونه آثار معرفی کرد. او نکته آخر خود را اینچنین بیان کرد: ما در عرصه جهاد و شهادت نسبت به روحانیت یک فقری داریم و نیازمندیم که این شکاف را پر کنیم. محمد حسنی در انتها بابت موفقیت نویسنده به خاطر عدم حضور وی در اثر و پرتاب کردن مخاطب به دل حادثه تبریک گفت و این موفقیت را باعث خوشبختی نویسنده دانست.
 
جهاد و شهادت همسایه دیوار به دیوار حوزه علمیه در طول تاریخ است

سخنران دوم اما یکی از مهمانان جلسه بود. کسی که نویسنده کتاب بود. مجری از او برای صحبت کردن در مورد کتاب دعوت کرد. حجت الاسلام محمدمهدی بهداروند که خود از رزمندگان دفاع مقدس بوده و در چند عملیات مجروح شده است، علاوه بر اخذ مدرک دوره دکترای جامعه شناسی با گرایش مردم شناسی، اخذ دکترای حوزه علمیه را هم در کارنامه دارد. کتاب «آسمان نزدیک است» اولین کتاب او نیست؛ از او آثار متعددی در حوزه های مختلف به ویژه دفاع مقدس به چاپ رسیده است.

بهداروند جهاد و شهادت را همسایه دیوار به دیوار حوزه علمیه در طول تاریخ معرفی کرد و تاریخ را مملو از این اتفاقات دانست. او گفت: پیشینه روحانیت مبارز جهادگر حوزه های علمیه از علمای پیشین تا امام خمینی (ره) در صفحات تاریخ روشن است. حوزه های علمیه در زمان تهاجم سراسری دشمن بعثی در دوران دفاع مقدس دوشادوش رزمندگان اسلام بودند و رنگ و بویی دیگر به مقاومت در برابر جهان کفر بخشیدند. خیلی از روحانیون با فتوای واجب کفایی امام درس را رها کردند و به جبهه‌ها شتافتند.

نویسنده کتاب «آسمان نزدیک است» بعد از گرامیداشت یاد شهیدان عزیز که جایشان در دوران بعد از دفاع مقدس خالی است، به چند نکته اشاره کرد. او کتاب را مجموعه ای از خاطرات حجت‌الاسلام داود محقق کرکی معرفی کرد که با حکم شفاهی امام به اصفهان می روند و فعالیت‌های چشمگیری انجام می‌دهند و بعد طبق تصمیم شهید محلاتی نماینده امام (ره) راهی جنوب غرب می شوند. بهداروند یکی از مشکلات کارش را مجاب کردن آقای محقق کرکی دانست، چرا که وی در ابتدا علاقه‌ای به ثبت خاطراتش نداشته اما با اصرار، او را راضی به گفتن خاطراتشان می‌کنند.
 
بعد از صحبت‌های بهداروند برای ایجاد تنوع، لامپ های سالن را خاموش کردند و مجری برنامه حضار را به دیدن کلیپ تصویری دعوت کرد. کلیپ ها تصاویر مستندی از سال‌های دفاع مقدس بود. از روزهای اعزام رزمندگان استان قم به ویژه کاروان ماشین‌های خنثی کننده بمب‌های شیمیایی و همچنین حال و هوای رزمندگان در جبهه های دفاع مقدس.
 
 در مورد تدوین خاطرات حضور روحانیت در جبهه ها تاخیر داشته ایم

سومین سخنران حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسن قمی معاون ارتباطات بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری بود که سال‌ها در قرارگاه کربلا همراه محقق کرکی، بهداروند و بشردوست در جبهه های دفاع مقدس مسئولیت داشته است. او صحبت‌های خود را با یک افسوس آغاز کرد و گفت کاش زودتر خاطرات حضور روحانیت در جبهه‌ها به رشته تحریر درمی‌آمد اما با وجود تاخیر این کار را مبارک دانست.

وی در مورد کتاب به چند ویژگی اشاره کرد؛ «این کتاب از این جهت که خاطرات روحانیت را در عرصه دفاع مقدس بیان می کند، قابل ستایش است چرا که در این حوزه عقب هستیم. دومین ویژگی به تحریر درآمدن زوایایی از زندگی آقای محقق است که بنده بعد از 40 سال رفاقت و همراهی با ایشان مخفی بوده است». از این جهت بهداروند را شایسته تقدیر دانست. ویژگی بعد که محسن قمی به آن اشاره کرد، مساله بازکردن زوایای دیگر از جبهه و جنگ بوده که کمتر دیده شده است. مخصوصاً ابعاد ماه های پایانی جنگ که روایت‌ها در مورد آن یکسان نیست و متفاوت است. آخرین نکته که معاون ارتباطات بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری به آن اشاره کرد، پیشنهادی بود برای ترجمه این آثار. او گرچه تدوین این دسته از آثار را با تاخیر دانست اما آرزو کرد در ترجمه آثار تاخیر صورت نگیرد.

رونمایی از کتاب "آسمان نزدیک است" با محوریت خاطرات رزمنده روحانی دفاع مقدس حجت‌الاسلام داود محقق کرکی نماینده امام خمینی (ره) در سپاه غرب از دوران دفاع مقدس به قلم حجت الاسلام محمد مهدی بهداروند به همت مرکز فرهنگی هنری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در نگارستان اشراق با حضور محسن فقیهی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، حجت‌الاسلام‌ و المسلمین محسن قمی معاون ارتباطات بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری، حجت‌الاسلام‌ و المسلمین بشردوست فرمانده قرارگاه کربلا در دوران دفاع مقدس و جمعی از اهالی قلم و علاقه مندان کتاب به عمل آمد.

 کتاب «آسمان نزدیک است» در 9 فصل با عنوان‌های «زندانی در غربت»، «روسری گلدار مادر»، «بازگشت به قم»، «ازدواج، تبلیغ و انقلاب»، «از پاکستان به تهران، از تهران به اصفهان»، «حل مشکلات به لطف امام زمان (عج)»، «رزمندگان غواص،‌ اروند را برایمان به ارمغان آوردند»، «شیمیایی شدن،‌ ارمغان جنگ»، «کربلای چهار و پنج، فصل عاشقی‌ها» و فصل پایانی که به تصاویر مرتبط اختصاص یافته است در 304 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه از سوی انتشارات بوستان کتاب راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها