جمعه ۹ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۵
قانون‌گذار با روح حقوق مولف آشنا نیست

محمود آموزگار در دومین نشست همایش مالکیت فکری گفته‌ها و ناگفته‌‌ها با اشاره به لایحه حمایت از حقوق مالکیت مادی و معنوی آثار ادبی و هنری در مجلس شورای اسلامی، طولانی شدن بررسی این لایجه را به دلیل نا‌آشنایی با روح حقوق مولف دانست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آموزگار با بیان این مطلب که در جریان مشکلات نویسندگان هستم، گفت: موضوع پیوستن ایران به کنوانسیون برن مخالفان و موافقان چدی دارد. در اتحادیه نیز این شرایط وجود دارد؛ دوستانی هستند که معیشتشان با پیوستن ایران به کنوانسیون برن به مخاطره می‌افتد و طبیعی است در برابر این موضوع موضع می‌گیرند. دوستانی نیز هستند که پیوستن به معاهده برن را یک اصل جاری می‌دانند که هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است. وجود دو نظر مخالف درباره برن ناشی از دیدگاه اقتصادی ناشران حوزه‌های مختلف است.

وی با تاکید بر ایجاد ظرفیت‌های مختلف برای صنعت نشر کشور با پیوستن ایران به معاهده برن ادامه داد: برخی به دلیل ملاحظاتی با الحاق ایران به معاهده برن مخالف هستند. به عنوان مثال یکی از مخالفان، فعالان حوزه نرم‌افزار هستند چراکه معتقدند با امضا معاهده برن باید هزینه خرید میلیون‌ها نسخه ویندوز را بپردازند. اما به این نکته توجه نمی‌شود که گویا یاد گرفته‌ایم از این نسخه‌ها مجانی استفاده کنیم.

آموزگار با اشاره به لایحه حق مولف که در مجلس شورای اسلامی همچنان در جریان است، ادامه داد: زمان صرف شده به دلیل توجه به ضرورت‌های بررسی موضوع نبوده بلکه تردید‌ها و نا‌آشنایی با روح حقوق مولف زمان بررسی‌ را طولانی کرده است. البته این لایحه ترجمه‌ای از لایحه حقوق مولف 1959 فرانسه است. اصل استرداد یا انصراف از قرارداد که یکی از حقوق معنوی پدید آورنده است، در قانون سال 48 و در لایحه جدید به درستی نیامده و وجود ندارد.

وی در تشریح قانون استرداد بیان کرد: براساس ابن بند مولفی با ناشری قرارداد امضا کند این حق را دارد که از ان صرف نظر کند. این بند در قانون فرانسه وجود دارد. فکر می‌کنم لایحه در دست بررسی مجلس شورای اسلامی، موضوع بسیار مهمی است. این لایحه آثار کنوانسیون برن را ندارد در نتیجه کسانی که به بهانه برن، از تصویب لایجه جلوگیری می‌کنند توجه داشته باشند این لایحه داخلی است و دولت می‌تواند آن‌را لغو کنند. با این وجود تصویب این لایحه وضعیت بهتری خواهیم داشت.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان گفت: یکی از کمیسیون‌های پنجگانه اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، کمیسیون حل اختلاف است که جزو موفق‌ترین کمیسیون‌های به حساب می‌آید. دعواهایی در این کمیسیون مطرح می‌شود که اگر در دادگستری مطرح شود حل و فصل آن‌ها 10 سال طول می‌کشد؛ اما با در کمیسیون طی دو سه ماه بررسی می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها