یکشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۹
تقویت نخبگان علوم انسانی برای تعامل با مجامع بین‌المللی سودمند است

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در آئین اختتامیه نهمین جشنواره بین‌المللی فارابی گفت: تلاش برای تاسیس حلقه‌های نخبگانی و شبکه نخبگان علوم انسانی از دوره پیش در جشنواره فارابی جدی گرفته شده که در این چارچوب می‌تواند سودمند باشد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نهمین جشنواره بین‌المللی فارابی امروز یکشنبه (24 دی‌ماه) با حضور حسن روحانی؛ رئیس‌جمهور ایران، منصور غلامی؛ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، منصور واعظی، حسام‌الدین آشنا مشاور امور رسانه رئیس‌جمهوری، آیت‌الله مصطفی محقق‌داماد، غلامعلی حداد عادل، مهدی محقق، میرجلال‌الدین کزازی و جمع کثیری از اصحاب برجسته علوم‌انسانی در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد.
 
غلامی؛ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در بخشی از این مراسم با اشاره به اهداف جشنواره فارابی طی سخنانی گفت: این جشنواره در پی شناسایی و معرفی استعدادها و آثار برتر و نیز ترغیب پژوهشگران و محققان به کاربردی‌کردن علوم انسان و توجه به مسائل جامعه در کشور است. استادان علوم انسانی نیز با حمایت مدیران و سیاستگذاران توانسته است به نتایج خوبی در این حوزه دست پیدا کند.
 
وی ادامه داد: همچنین جشنواره فارابی باید به دنبال تبیین کارکرد و نقش خطیر علوم‌‌انسانی در فرایند برنامه‌ریزی و سیاستگذاری ملی و نیز ایجاد فضای مناسب برای حضور فعال علوم انسانی در طراز جهانی باشد.
 
به‌گفته غلامی، البته طی سال‌های اخیر اقداماتی در این حوزه صورت گرفته اما لازم است که استمرار پیدا کند از سوی دیگر رقابتی‌شدن فضا در این حوزه می‌تواند اثربخشی را بیشتر کرده و بخشی از مشکلات را کاهش دهد. هرچند که تحقق این امر بدون همکاری با سایر نهادها ممکن نخواهد شد.
 
وی با تاکید بر استفاده ظرفیت‌های انجمن علمی در کشور عنوان کرد: ثمره اثربخشی و برنامه‌ریزی نهادهایی چون فارابی زمانی آشکار می‌شود که ارتباط میان نسل‌های مختلف علوم انسانی در کشور و تعامل آنها با مجامع بین‌المللی مشخص شود.
 
به‌گفته این مقام مسئول، تلاش برای تاسیس حلقه‌های نخبگانی و شبکه نخبگان علوم انسانی از دوره پیش در جشنواره فارابی جدی گرفته شده که در این چارچوب می‌تواند معنای بیشتری پیدا کند چرا که شکل‌گیری و تقویت نخبگان علوم انسانی برای تعامل با مجامع بین‌المللی و خارج‌کشور سودمند است و می‌تواند به ایجاد و رشد فضای امید در کشور سودمند باشد.
 
حسین میرزایی، رئیس دبیرخانه نهمین جشنواره بین‌المللی فارابی نیز در بخش دیگری از این مراسم با بیان اینکه علوم انسانی علوم سیاستگذار است، عنوان کرد: این علوم، علومی است که در کنار علوم تکنیکی و مهارتی اصالت خود را دارد و لاجرم مسئولیت اجتماعی آن مقدم بر تجارت‌شدگی است و این مسئولیت و حضور کاربردی و موثر آن می‌تواند گره‌های فروبسته را بیشتر بگشاید.
 
وی ادامه داد: علوم انسانی و اسلامی لاجرم نقاد است و مهمترین خادم ناقد است چراکه پیشگیری‌کننده است و علاج واقعه را قبل از وقوع طلب می‌کند. در علوم‌انسانی صداهایی وجود دارد که باید شنیده شود ولی متاسفانه در بسیاری از مواقع کمتر شنیده می‌شود و مهمترین آن این است که سرمایه اجتماعی دچار چالش‌هایی شده است.
 
به گفته میرزایی، مرحوم جلال آل‌احمد ادبیات را مهمترین آنتن پیشگو می‌دانست و تأسی از او این را در شأن کل علوم انسانی می‌دانم.
 
رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی در ادامه سخنانش خطاب به رئیس‌جمهوری گفت: شما خوشبختانه جزو سرمایه‌داران هستید چراکه سرمایه شما جمع حاضر است و دارای سرمایه اجتماعی هستید و این سرمایه از معدود سرمایه‌هایی است که هرچه بیشتر استفاده گردد افزون می‌گردد و من بر همین‌اساس پیشنهاد می‌دهم جلسات محتوایی مستقیم و منظم به‌صورت ماهیانه با اصحاب علوم انسانی و سایر علوم برگزار شود.
 
میرزایی تداوم پاسداشت منزلت برگزیدگان از طریق استمرار نهادی و سازمان‌یافته تقدیرها، تاکید بر استقلال و آزادی دانشگاهی و استقلال نهاد علم برای اثربخشی چنین رویدادهایی، لزوم دوری از کمیت‌گرایی و حمایت از کیفی‌گرایی در علوم انسانی، لزوم توجه برای جلوگیری از هدر رفتن مغزها، بین‌المللی‌تر شدن فضای آموزش و پژوهش در دانشگاه‌ها، الزام دستگاه‌های اجرایی به بهره‌گیری از دانش و تجربه برگزیدگان علوم انسانی برای امر سیاستگذاری، لزوم برگزاری مراکز مردم‌نهاد و لزوم طراحی فضای گفتگوی علمی در کشور و حمایت دولت از این فضا را از جمله دیدگاه‌ها و دغدغه‌های برگزیدگان جشنواره بین‌المللی فارابی دانست که لازم است از سوی رئیس‌جمهوری مورد توجه قرار گیرد.
 
وی در پایان از ارسال بیش از 4هزار اثر در حوزه علوم‌انسانی به این دوره از جشنواره فارابی خبر داد و گفت: در نهمین جشنواره فارابی 650 داور همکاری کردند که تنها 41 اثر شایسته تقدیر انتخاب شدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط