سه‌شنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۶ - ۱۶:۵۹
شعر یک هنر لوس است و اگر به او توجه نکنی با تو قهر می‌کند!

سجاد عزیزی آرام، شاعر و مدیر کانون ادبی زمستان در برنامه تلویزیونی در «چشم شب روشن» گفت: من از سال 89 توان سرایش را از دست دادم؛ چراکه شعر یک هنر لوس است و اگر به او توجه نکنی با تو قهر می‌کند. در واقع اگر یک شاعر را کارمند کنید، یعنی همان نظمی که در جامعه قبولش دارند به او بدهید، او کم کم شعر را از دست می دهد؛ درست مثل من!

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، علیرضا بدیع، مجری کارشناس بخش ترانه برنامه تلویزیونی «چشم شب روشن» در برنامه شب گذشته (دوشنبه 29 آبان‌ماه) میزبان سجاد عزیزی آرام، شاعر بود. عزیزی شاعر کرمانشاهی کشورمان در ابتدای صحبت‌هایش گفت: کانون ادبی زمستان از سال 84 با هدف آموزش و تربیت شاعران جوان و بااستعداد راه‌اندازی شد. ما در این 12 سال از بهترین منتقدان استفاده کردیم و خوشبختانه این روند به صورت هفتگی ادامه داشته است.

مدیر کانون ادبی زمستان افزود: شاید بسیاری از شاعران جوان، خوب و نمونه کشور کسانی هستند که اولین قلم خود را در کانون بر صفحه نگارش شعر چرخانده‌اند و نقد کتاب، نقدهای موضوعی جریان‌ها و نحله‌های شعری کلاسیک، سپید و آزاد به آنها کمک کرده است. تمرکز ما نیز در این سال‌ها روی شعر معاصر بوده است.

وی در خصوص کمبود بار ادبی در جلسات شعر ادامه داد: یکی از دلایلی که از کسانی که گرچه ممکن است شاعر خوبی باشند، اما به لحاظ علمی جایگاهی در حوزه شعر ندارند و نمی‌شود از آنها به عنوان کارشناس و منتقد استفاده کرد، بحث کثرت انجمن‌های ادبی و کاهش بودجه برای دعوت از چهره‌های علمی است.

عزیزی تأکید کرد: استفاده ما از چهره‌های علمی این حوزه، به‌خاطر عرقی است که خود این بزرگواران از ابتدا به کانون داشته‌اند. مثلا یوسفعلی میرشکاک از روزهای نخستین کانون با ما بود. همچنین هرمز علی‌پور، محمدعلی بهمنی، بهروز یاسمی، سعید بیابانکی، عبدالجبار کاکایی و دیگر چهره‌های ادبی بعد از 12 سال کانون زمستان را خانه خود می‌دانند و دیگر دغدغه نگاه مالی به کانون در بین آنها مطرح نیست.

وی خطاب به بدیع گفت: همانطور که اشاره کردید شاعران صنفی ندارند و شاید نگاه این عزیزان به کانون مثل صنف‌شان است. جایی که می‌توانند علم و هنرشان را عرضه کنند و گرچه مقرون به صرفه نیست اما رایگان در کانون حضور پیدا می‌کنند؛ چراکه موفقیت‌هایی را در این کانون احساس کردند.

شاعر مجموعه «ننه علی» درباره دوری از فضای شعر و شاعری تصریح کرد: من از سال 89 توان سرایش را از دست دادم؛ چراکه شعر یک هنر لوس است و اگر به او توجه نکنی با تو قهر می‌کند. این موضوع به دنیای شاعران برمی‌گردد که از بیرون از نظر مردم آشفته است اما اتفاقا آن شاعر از درون منظم است. در واقع اگر یک شاعر را کارمند کنید، یعنی همان نظمی که در جامعه قبولش دارند به او بدهید، او کم کم شعر را از دست می‌دهد؛ درست مثل من!

وی ادامه داد: من مجبور شدم به خاطر کانون ادبی زمستان زندگی عقلانی‌تری داشته باشم. من از جنون فاصله گرفتم و زندگی منطقی‌تری را انتخاب کردم تا بتوانم کانون را به نقطه مطلوب برسانم. ما بعضی هفته‌ها 11 جلسه ادبی داشتیم که باعث شد من از شعر فاصله بگیرم.

عزیزی در پاسخ به این سوال بدیع که چرا با وجود ارتباطی که با برخی از خواننده‌ها در کانون ادبی زمستان دارد، هیچ‌وقت به فکر همکاری با آنها و سرودن ترانه نیفتاده است، توضیح داد: سرایش ترانه جهان‌بینی متفاوتی از سرایش شعر دارد. ترانه‌سرایی نوعی صنعت و فن است که باید آنها را در تلفیق با موسیقی بیاموزیم. من دنبال این موضوع نرفتم و شعر را به ترانه‌سرایی که دنیایی متفاوت است و من به آن وارد نیستم، ترجیح می‌دهم.

مدیر کانون ادبی زمستان با بیان اینکه به نظرم کمتر کسی است که هم شاعر و هنرمند و هم مدیر خوبی در همان حوزه باشد، یادآور شد: در روزگار ما، مدیریت فرهنگی معضلات زیادی دارد. متولیان زیادی هم دارد. برخی از مدیران فعلی، دوستان قبلی ما بودند که شاعران خوبی هم بودند، شعارهای خوبی هم می‌دادند اما با قبول مسئولیت، اولین چیزی که فراموش می‌شود همین شعارهاست. اینگونه فقط گروه‌های کوچک شعری در ارگان‌های مختلف دور این افراد جمع و در برای حضور دیگران بسته می‌شود.

شاعر «شکوفه و لبخند» در پاسخ به اینکه اگر مدیران این حوزه از بین شعرا انتخاب نمی‌شدند آیا این گلایه بین شاعران پیش نمی‌آمد که چرا کسی که حرف ما را می‌فهمد، انتخاب نشده است، بیان کرد: جشنواره بین‌المللی شعر فجر شورای تصمیم گیرنده‌ای دارد که من و شما آنها را می‌شناسیم اما چرا هیچ‌وقت این جشنواره پیشرفت چشمگیری نمی‌کند؟ شاید باید نگرش فرهنگی بین آن جمع تغییر پیدا کند و متفاوت‌تر از نگاه شاعران باشد. برای همین است که وقتی مدیریت به دست خود شاعران می‌افتد با زمانی که مدیریت توسط کسی انجام می‌شود که تحصیلات و تخصصش در حوزه مدیریت است، قابل مقایسه نیست.
 
وی تصریح کرد: مدیران فرهنگی بهتر می‌توانند فضای امروز شعر را اداره کنند. همین کانون ادبی زمستان را کدام مدیر می‌شناسد؟ من یک کانون مستقل هستم که تنها سالن و پذیرایی ساده‌ای را از شهرداری تهران می‌گیرم و با اسپانسرهای فرهنگی کار خود را جلو می‌برم. تمام شاعران هم ما را می‌شناسند اما یک بار نشده وزارت ارشاد به عنوان متولی فرهنگی ما را ببیند، ما را پیدا کند و با ما همکاری داشته باشد. ولی بیشتر شاعرانی که به دلیل همان نظمی که در زندگی‌شان آمده دیگر شاعران خوبی نیستند، در چشم ارگان‌ها و نهادها هستند و اتفاقا این افراد مدیران خوبی هم نیستند.

عزیزی آرام در پایان گفت: کانون زمستان از سال 93 به تاسیس یک سازمان مردم نهاد با فعالیت‌های اجتماعی بشردوستانه اقدام کرده است و ما به صورت رسمی فعالیت می‌کنیم. با زلزله کرمانشاه هم حرکتی انجام داده‌ایم و امیدواریم با همکاری کسانی که موازی ما فعالیت می‌کنند، بتوانیم گام‌های موثرتری برداریم. 

«چشم شب روشن» به تهیه‌کنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا، شنبه تا چهارشنبه هر شب ساعت ۲۳ از شبکه چهار سیما روی آنتن می‌رود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها