شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۷
​نخستین جشنواره «شعر کارگری» برگزیدگان خود را شناخت

مراسم اختتامیه نخستین جشنواره «شعر کارگری» برگزار شد و این جشنواره برگزیدگان خود را شناخت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)  آیین اختتامیه نخستین جشنوار «شعر کارگری» صبح امروز (20 آبان‌ماه) با حضور مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، ابوالحسن فیروز آبادی، قائم مقام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جمعی از شاعران کشور مانند محمدعلی بهمنی، رضا اسماعیلی، جواد محقق، کامران شرف‌شاهی، علی هوشمند، حسین اسرافیلی در شهرستان جم برگزار شد.

مهدی قزلی در ابتدای این مراسم گفت: همیشه بزرگان شعر و ادب و هنر الزاما سازنده فرهنگ نبوده‌اند. بلکه گاهی اين مردمان عادى بودند كه بخش باورنكردنى از فرهنگ بشر را به‌وجود آورده‌اند. مردمان عادى شايد به نظر نيايند اما ميراث شفاهى ملل برآمده از آنهاست. 

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی فواید برگزاری جشنواره‌های ادبی عنوان کرد: در دل اين جشنواره‌ها گاهی مصرع‌ها و مطالب ماندگارى به ادبيات اين مرز و بوم افزوده می‌شود كه شايد نام مولفش گم شود ولى مخاطبش همواره پيداست. مثال مشهورش در انقلاب ما كه شهريار به آن اشاره كرد، این بیت است: «خدايا خدايا تا انقلاب مهدى خمينى را نگهدار!»
 
او ادامه داد: این شعار که نه شعر است نه بحر طويل و نه حتی ساختاری نو دارد، توسط مردمان عادى ساخته شد، نه شاعر و فرهنگى حرفه‌اى، و كار كردش در یک دهه باور نكردنى بود. ادبيات كارگران ابتدا از سروده‌هاى ريتميک براى کارهای دسته جمعى در كشتی‌ها و درو محصولات کشاورزی شروع شد.

قزلی با اشاره به ادبیات کارگری گفت: این ادبیات کار است. ادبیاتی در خدمت کار که یک مبنای دینی و ارزش مدارانه دارد. در این ادبیات با محور قرار گرفتن کار، کارگر، کارفرما و محصول همه با هم قضاوت می‌شوند. اصالتا بین ادبیات کار و ادبیات کارگری تفاوت قائل شد. کارگر را سیستم سیاسی بین‌المللی تبدیل به طبقه کرد و ادبیات کارگری سیاسی شد. چون اتحاد جماهیر شوروی می‌خواست در تکنولوژی و اقتصاد، به اروپا برسد، بنابراین آنها ترجیح دادند همه مردم، کارگرانی در خدمت ایدئولوژی خود باشند.
 
او ادامه داد: ادبیات حرفه‌ای کارگری مترادف با ادبیات سیاسی متولد شده و توسط بورژواها، ولی کار و کارکردن در مبانی دینی مرتبط با بندگی خداست و بندگی خدا طبقه ندارد مگر با معیار تقوا. ادبیات کار باید توسط خود اهل کار تولید شود. یادمان باشد ارج و قرب کارگران با اهمیت دادن به خود کار به وجود خواهد آمد، با ثبات و پایدار.
 
مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در بخش پایان صحبت‌هایش گفت: همان‌طور که اشاره کردم ادبیات کار باید توسط اهل کار به وجود بیاید نه توسط بعضی فعالان ادبیات که به صورت حرفه‌ای در جشنواره‌ها شرکت می‌کنند یا اهل سیاست که به آرا و جمع‌های کارگری چشم طمع دارند. از این رهگذر می‌توان به تجربه‌های گرانقدری مثل این جشنواره این توصیه را داشت که در فرم به سادگی توجه داشته باشند. مثلا ادبیات منثور، کارگران را بیشتر درگیر ادبیات و کارشان می‌کند؛ مخصوصا در حیطه مستندنگاری و خاطره نویسی. از طرفی آثاری در ادبیات تولید می‌شود و از طرف دیگر متولیان حاکمیتی در موضوع کار می‌توانند استفاده‌های پژوهشی از آثار ببرند.

در ادامه مراسم برگزیدگان این جایزه معرفی شدند که به شرح زیر است:

سکینه سلیمانی‌نژاد/ قالیباف/ ابرکوه یزد
سیده اسماء حبیبی/ شهرستان جم
احمد محمودی گزیک/ شهرستان خاش
سجاد حقیقت شناس/ شهرستان رشت
پیام جهانگیری/ شهرستان اردبیل
حسن پاکزاد/ شهرستان زنجان
باقر مزارعی/ شهرستان بوشهر
حیدر منصوری/ شهرستان بوشهر
محمدجعفر نجدی/ شهرستان گناوه
سیروس مهاجری/ شهرستان کنگان
محمدحسین ملکیان/ شهرستان اصفهان
 
نخستین «جشنواره شعر کارگری» با هدف شناسایی و معرفی شاعران کارگر و نیز پاسداشت جایگاه فرهنگی و اجتماعی کارگران برگزار شد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها