یکشنبه ۷ آبان ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۲
پاسداشت بزرگان عرصه فرهنگ و هنر ایران در جشن هشتادسالگی

در آیین «هشتاد سال مشق فرهنگ در باغ ملی» از سید عبدالله انوار، محمدحسن سمسار، ژاله آموزگار، امیربانو امیری فیروزکوهی، ناصر تکمیل همایون، علی رواقی، علی بلوکباشی، لوریس چکناواریان و ژان بِشله، جامعه‌شناس و مردم‌شناس فرانسوی تجلیل شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین «هشتاد سال مشق فرهنگ در باغ ملی» ویژه هشتادمین سال تاسیس موزه ملی ایران کتابخانه و موزه ملی ملک، عصر شنبه (هفتم آبان‌ 1396 خورشیدی) در جمع صمیمی بزرگان و پیشکسوتان عرصه فرهنگ و هنر ایران‌زمین در موقوفه حاج حسین آقا ملک برگزار شد. در این آیین از کتاب‌های «روزگار ملک» که دفتر اول از مجموعه تاریخ شفاهی درباره حاج حسین آقا ملک بوده و مهدی یساولی، مدیر روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک کار گردآوری و تدوین آن‌را برعهده داشته، همچنین راهنمای دوزبانه فارسی و انگلیسی موزه ملی ایران و تمبر هشتادسالگی رونمایی شد.
 
تجلیل از پیشکسوتان نام‌آشنای عرصه فرهنگ و ادب و هنر ایران، از دیگر برنامه‌های آیین هشتاد سالگی موزه ایران باستان و موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک بود. در این آیین از سید عبدالله انوار، محمدحسن سمسار، ژاله آموزگار، امیربانو امیری فیروزکوهی، ناصر تکمیل همایون، علی رواقی، علی بلوکباشی، لوریس چکناواریان و ژان بِشله، جامعه‌شناس و مردم‌شناس فرانسوی، اساتید و بزرگانی که هر یک بر شاخه‌ای از درخت تنومند فرهنگ و هنر ایران می‌درخشند، به نحوی شایسته تجلیل شد.
 
احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران، علی مرادخانی، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام سید حسین شاهمرادی، دبیر شورای فرهنگ عمومی، غلامرضا امیرخانی، معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مسعود صالحی، دبیر ستاد هشتاد سالگی، جبرئیل نوکنده، مدیر موزه ملی ایران، سید محمدمجتبی حسینی، مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک، سید احمد محیط طباطبایی، جانشین رئیس کمیته ملی موزه‌های ایران (ایکوم) و علی‌اکبر نصرآبادی، رئیس شورای عالی تمبر برخی از مسئولان فرهنگی حاضر در این آیین بودند.
 
تداوم یک حرکت فرهنگی بعد از هشت دهه
رئیس موزه ملی ایران با اشاره به اینکه این نکوداشت برای تداوم یک حرکت فرهنگی برپا شده، گفت: امروز با افتخار برای تاسیس موزه ایران باستان و موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در هشتاد سال پیش، در حضور بزرگان و ستارگان آسمان فرهنگ و هنر ایران، آیین گرامیداشت برگزار می‌کنیم.
 
جبرئیل نوکنده ادامه داد: موزه ایران باستان در این هشت دهه از عمر خود، فراز و نشیب‌ها و روزهای خوش و ناخوش فراوانی داشته و امروز در تاریخ و فرهنگ ایران و در سطح بین‌المللی دارای جایگاه ارزشمندی است که البته نیاز به توجهاتی نیز دارد. امیدواریم در سال آتی بتوانیم پروژه بازسازی و توسعه موزه را به انجام برسانیم.
 

امیربانو امیری فیروزکوهی و ناصر تکمیل همایون

تکریم سنت حسنه وقف
سید محمدمجتبی حسینی، مدیرعامل موسسه و کتابخانه موزه ملی ملک نیز در سخنانی، غرض از برگزاری این آیین را تکریم سنت حسنه وقف برشمرد و گفت: در سال 1316 در چنین روزی حاج حسین آقا ملک، اندوخته‌های خود را وقف کرد. به این جهت، این آیین می‌تواند تبلیغی برای فرهنگ، هنر و علم باشد.
 
وی ادامه داد: در ایران کهن، نهادها، سازمان‌ها و سامانه‌ها متاسفانه جوان هستند و شاید دلیل این باشد که عمده نهادها را حاکمان و حکومت‌ها ایجاد کرده و با تغییر حکومت، نهاده رها شده‌اند. شاید ایرانی‌ها کمتر نسبت به ادامه دادن راه گذشتگان خود همت می‌گمارند و یا شاید هم تغییرات گسترده در فصل‌های کاری ایام موجب شده که ایران کهن در سازمان‌گرایی کشوری جوان باشد.
 
مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک توضیح داد: تاسیس موزه ایران باستان و کتابخانه و موزه ملی ملک و بالندگی و زنده بودن این دو مجموعه بعد از گذشت هشتاد سال، نشان می‌دهد که در فرهنگ، رفاقت بر رقابت رجحان دارد و فرهنگ ما مبتنی بر همدلی است. موزه ایران باستان و کتابخانه و موزه ملی ملک، هم‌چراغ و همسایه هستند و اگر امروز می‌توانیم به این دو نام ببالیم به این دلیل است که این دو نهاد برآمده از ثمره همت پیران جهان‌دیده‌ای است که جوانان جوینده را به‌کار گرفتند.
 
تلاش سه نسل برای حفظ میراث ملی
مدیرکل موزه‌های سازمان میراث فرهنگی نیز به‌عنوان دیگر سخنران آیین گرامیداشت هشتادسالگی کتابخانه و موزه ملی ملک و موزه ایران باستان، با ابراز خرسندی از برپایی چنین آیینی، گفت: خوشحالم از اینکه در دوره‌ای زندگی می‌کنیم که می‌توانیم هشتادسالگی یک بنیاد فرهنگی را در کشور شاهد باشیم. نزدیک به سه نسل در موزه‌های ما تلاش کردند تا میراث ملی یک کشور به یادگار بماند.
 
محمدرضا کارگر ادامه داد: طبق آمار، هر هفته یک موزه به موزه‌های کشور افزوده می‌شود. روزی حاج حسین آقا ملک، بنیان کار خیری را گذاشت که در ادامه آن امروز بخش خصوصی و افراد حقیقی در این زمینه از دولت پیشی گرفته‌اند. زمانی که میراث یک کشور توسط مردم معرفی، اداره و حفظ و نگهداری شود، خیالمان از حفظ میراث فرهنگی راحت است چراکه مردم نسبت میراث را با ایرانیت می‌سنجند نه سلیقه‌ای. فکر می‌کنم با این روند در آینده نزدیک، هر پنج روز شاهد تولد یک موزه در کشور باشیم.
 
کارگر تاکید کرد: مهم‌ترین اتفاقی که در این هشت دهه در زمینه موزه‌داری در کشور روی داده، تغییر رویکرد موزه‌ها از نسل اول به نسل پنجم است. امروز ملاک بیان ذات اشیاء نیست، بلکه دریچه‌ای است که رو به تاریخ باز می‌کند تا بتوان از دل درس‌های تاریخ، راهبردهایی برای حل مشکلات جامعه جست.
 
مدیرکل موزه‌های سازمان میراث فرهنگی با اشاره به اینکه موزه‌ها امروز رسالت‌های سنگینی دارند، افزود: پارسال نزدیک به 30 میلیون نفر از موزه‌ها بازدید کردند که این اتفاق بزرگ نشان می‌دهد بستر فرهنگ، مهم‌ترین بستر برای توسعه پایدار است.
 
وی در پایان با اعلام یک خبر گفت: بنا داریم در 28 اردیبهشت سال آینده همزمان با روز جهانی موزه‌ها، به کمک ایکوم، بزرگترین همایش موزه‌داران کشور را در تهران برگزار کرده تا جامعه را بیش از پیش متوجه جایگاه و نقش موزه‌ها کنیم.


ناصر تکمیل همایون، علی رواقی، علی بلوک باشی و احمد مسجد جامعی

گشایش نمایشگاه دائمی «هنر و زندگی» در طبقه دوم موزه ملک، پایان‌بخش برنامه‌های آیین هشتادسالگی بود. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها