دوشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۰
شعر عاشورایی در هر فرم شعر فارسی نمونه‌های خوبی دارد

سید احمد نادمی شاعر مطرح کشورمان در برنامه تلویزیونی «چشم شب روشن» گفت: یکی از ویژگی‌های عاشورا این است که پهنه‌ای در می‌نوردد که در هر فرم شعر فارسی نمونه‌های خوبی درباره آن پیدا می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بخش ادبیات برنامه تلویزیونی «چشم شب روشن» که توسط مرتضی امیری اسفندقه، اجرا می‌شود در برنامه این هفته میزبان سید احمد نادمی، شاعر مطرح کشورمان بود و این دو شاعر آیینی کشورمان در این بخش به گفتگو درباره ادبیات عاشورایی پرداختند.

نادمی در این برنامه با بیان اینکه این ماه، ماه سلام کردن بر سالار عاشورا است، عنوان کرد: عاشورا یک ماجرای تمام شده نیست بلکه هر لحظه نه اینکه بگوییم جریان دارد بلکه شروع می‌شود؛ چراکه ما رویکرد تازه‌ای نسبت به آن داریم. این ذکر مدام و تکرار قطعا برای خالص ماندن روح و طبع زیباپسند انسانی منفعت دارد.

او با اشاره به شعر عاشورایی گفت: شعر عاشورایی در حقیقت موجه‌ترین شکل شعر دینی است؛ به این دلیل که اگر بپذیریم شعر دینی را متن دین تعریف می‌کند، با مراجعه به قرآن، یکی دو آیه بسیار مشهور درباره شاعران می‌بینیم.

این شاعر آیینی ادامه داد: در انتهای سوره شعرا آمده که «شعرا کسانی هستند که اغواشدگان از آنها تبعیت می‌کنند. آیا ندیدید آنها را که در هر وادی سرگردان هستند؟» در ادامه شعر دینی تعریف می‌شود: شاعرانی که ایمان خودشان را نشان می‌دهند و انگار شعرشان عمل صالح‌شان و ذکر گفتن بسیار از پروردگار است.

نادمی در توضیح تفکیک شعر خوب از بد عنوان کرد: شاعر شعر عاشورایی زمانی می‌تواند شعر درستی بگوید که شعرش حضرت اباعبدالله بن حسین را یاری کند. شعر عاشورایی با این تعریف واقعی‌ترین شکل شعر دینی است.

او افزود: اینکه برخی دوستان می‌گویند هر شعری که علیه ظلم صحبت می‌کند، شعر عاشورایی است، به این خاطر است که ما انسان‌هایی بودیم که یکی از وجوه فرهنگ‌مان و عناصر شناخت هویت ما، دینداری ما بوده است.

این مترجم شعر ادامه داد: شاعران بزرگی چون صائب، کلیم، بیدل، فیاض و طالب  به وضوح درباره عاشورا صحبت و زیبایی‌های حادثه کربلا را کشف کرده‌اند و به وسیله واژه‌ها به مخاطبان ارائه می‌دهند.

نادمی با اشاره به اتفاقات روز عاشور گفت: عاشورا حادثه‌ای انسانی و گسترده است. رفتاری که از امام حسین (ع) و یارانش در این واقعه می‌بینید، به راستی منحصر به فرد است و نمی‌شود آنها را نادیده گرفت. نمونه‌ای از هر چیز زیبایی مانند وفاداری، وقار و ایثار را می‌توان در این واقعه دید. 1400 سال از این واقعه گذشته و مخاطب را نو به نو اندوهگین می‌کند، چون شخصیت‌هایی دارد که کرامت انسانی در آنها متجلی شده است.

نادمی با اشاره به اینکه «گنجشک و جبرئیل» سروده سیدحسن حسینی کتاب عجیبی است، افزود: این را درباره دوست سفر کرده‌مان به یاد می‌آوریم که اکثر منتقدان این اثر او را یک دستاورد تلقی کردند.

دبیر تحریریه مجله شعر ادامه داد: یکی از ویژگی‌های عاشورا این است که پهنه‌ای در می‌نوردد که در هر فرم شعر فارسی نمونه‌های خوبی درباره آن پیدا می‌شود. دوست عزیزمان سینا سنجری که امسال دو کتاب از او منتشر شده، یک ترکیب‌بند با 17 بند دارد که با اینکه سال 74 نوشته شده اما امروز هم بسیار خواندنی است.

مولف کتاب «شمشیر باستانی» همچنین به ذکر نمونه‌های دیگری پرداخت و در پایان گفت: «چند مجلس از دهه اول محرم» سروده علی‌اكبر میرجعفری کتاب خوب دیگری به عنوان شعر عاشورایی است. م. موید در «نرگس هنوز» سه چهار شعر بلند بسیار جذاب در قالب آوانگارد امروز ارائه داده است که شما حتی اگر با آن زبان آشنا نباشید، با آهنگ آن شعر منقلب می‌شوید.

«چشم شب روشن» به تهیه‌کنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا، شنبه تا چهارشنبه‌ها هر شب ساعت 23 از شبکه چهار سیما روی آنتن می‌رود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها