سه‌شنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۴
نگاهی به عملکرد سیدعباس صالحی وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

معاون پارلمانی ریاست جمهوری با حضور در صحن علنی مجلس فهرست وزرای پیشنهادی دولت را تقدیم مجلس کرد که در این بین سید عباس صالحی، معاون فرهنگی حال حاضر این وزارتخانه به عنوان وزیر پیشنهادی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،‌ شهاب دارابیان: سید عباس صالحی در مهرماه سال 92 در شرایطی به‌عنوان معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سال‌های تلخی را پشت سر گذاشته بود و به نوعی بی‌اعتمادی اهل فرهنگ و هنر نسبت به این وزارتخانه در صحبت تک‌تک شخصیت‌های فعال در این عرصه موج می‌زد. معرفی او به عنوان معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جامعه ادبی کشور را با سکوتی اجباری مواجه کرد؛ چراکه اطلاعات درباره او کم بود. صالحی در تمام سال‌های فعالیتش بدون توجه به شانتاژ‌های رسانه دست به اقدام و عمل زده بود و هیچ‌کس اطلاعات روشن و واضحی از او و عملکردش نداشت و حتی خیلی از رسانه‌ها برای پیدا کردن عکس مناسب جهت انتشار خبر معاون شدن او به مشکل برخورده بودند. او مسئولیت سختی را پذیرفته بود اما در چهار سال فعالیتش با شفافیت رسانه‌ای که در تیم مدیریتی او وجود داشت، توانست باعث رضایت اهل قلم شود؛ به شکلی که به اعتقاد بسیاری از اهالی قلم فعالیت‌ها و اقدامات او در چند سال گذشته باعث بهبود و حتی زنده‌شدن بخش‌هایی از صنعت نشر و چاپ کشور شده است.

در ابتدا نگاهی مختصر به مراحل مختلف زندگی سید عباس صالحی خواهیم داشت:
سید عباس صالحی، وزیر پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی در سال 1342 در مشهد متولد شد. او دروس مقدماتی را در مدرسه آقای موسوی‌نژاد و دروس سطح را در خدمت آقایان صالحی، مدرسی و فلسفی گذراند. در حوزه علمیه قم از دروس وحید خراسانی، جواد تبریزی بهره‌مند شد و پس از عزیمت از مشهد در دروس زنجانی و علم الهدی شرکت کرد.

وی همچنین در مباحث فلسفی از ابراهیمی دینانی، انصاری شیرازی و حسن‌زاده آملی بهره برده است. صالحی از ابتدای ورود در حوزه به تدریس علاقه بسیار داشت و به تدریس اصول فقه، شرح لمعه، معالم و مکاسب مشغول بود.

وزیر پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی در سال 67-65 سردبیر مجله حوزه و در سال 76-73 مسئول دفتر تبلیغات اسلامی خراسان بود. صالحی از سال 76 مدیر مسئول نشریه پژوهش‌های قرآنی و از همان سال عضو هیئت تحریریه نشریات فقه اهل بیت و کاوش فقه در فقه اهل بیت بود. او در ادامه فعالیت‌های خود سال 78 مدیر مسئولی و سردبیری نشریه «پگاه» را بر عهده داشت که تاکنون 176 شماره از آن منتشر شده است.

سیدعباس صالحی مؤسس سایت «دین آنلاین» نیز بوده است. وی در یادداشتی هدف خود را از تأسیس دین‌آنلاین، پیگیری ارتباط و پیوند مستحکم‌تر دین و عینیت اجتماعی دانسته است. او از سال 61 در مجله حوزه به عنوان یکی از نویسندگان آن مشغول به فعالیت بود، همچنین از همکاران تفسیر راهنما از ابتدای فعالیت تا مراحل پایانی آن بود، ضمناً در پاره‌ای از پروژه‌ها و فعالیت‌های علمی، در مدیریت و یا در طراحی آن نقش‌هایی داشت.

کتاب‌ها:
از تالیفات وی می‌توان به، «‎تفسیر راهنما» اشاره کرد که در آن نقش محقق را داشت، کتاب «حوزه و روحانیت»، «‎دانشگاه و دانشجو» و «رسالت حوزه و دانشگاه» از دیگر تالیفات اوست، البته صالحی 22 مقاله هم نوشته که از آن جمله می‌توان به، ابوذر امام، اسوه امام، امام و سلوک تفسیری و... اشاره کرد.
 
دوران سرپرستی:
سید عباس پس از استعفای علی جنتی از وزارت ارشاد دولت یازدهم، در 28 مهر 1395 به سرپرستی این وزارتخانه منصوب شد و تا رای اعتماد وزیر جدید در این سمت بود.
 
از جمله فعالیت‌های محسوس سید عباس صالحی در چهار سال گذشته ‌می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

حوزه نشر:

تعامل با اصحاب فرهنگ و نشر و همچنین ارتقای مشارکت با تشکل‌های مدنی نشر در اجرای مناسبت‌های فرهنگی؛ خصوصا مشارکت دهی در سیاست‌گذاری و واگذاری امور اجرایی نمایشگاه کتاب تهران به تشکل‌های نشر.
 
انتشار اسناد و مدارک هزینه‌های صورت گرفته از سوی این معاونت و اعلام عمومی مصوبات هیئت خرید کتاب را باید از جمله گام‌هایی دانست که در این مسیر برداشته است. از طرف دیگر او سعی کرده تا حد امکان از چرخه نشر، ناشران و اهالی قلم فاصله نگیرد و شنوای انتقادات، مشکلات و پیشنهادات آن‌ها باشد. مصداق این رویکرد صالحی، دیدارهای دوره‌ای اوست که با حضور در کتاب‌فروشی‌ها انجام شده است، از همین روست که نزدیک به 400 ناشر فعال و شناخته شده برای تداوم حضور او در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نامه می‌نویسند. او با اهالی رسانه هم رابطه‌ی خوبی دارد و به رغم مصاحبه‌های نه چندان پرشمار اما همواره ارتباط مستمر و صمیمانه‌ای را با خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای حوزه‌ی کار خود داشته است.
 
عملی شدن مطالبه کتاب‌فروشان درخصوص معافیت مالیاتی، حمایت از کتاب‌فروشان در قالب طرح‌های عیدانه و تابستانه و پائیزه هم از دیگر اقدامات مثبت وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران حضورش در معاونت امور فرهنگی این وزارتخانه به شمار می‌آید. اجرای طرح‌های ابتکاری در حوزه‌ی ترویج کتابخوانی را هم نباید فراموش کرد؛ جشنواره‌ی روستاها و عشایر دوست‌دار کتاب، طرح انتخاب پایتخت کتاب ایران، راه‌اندازی باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان و برگزاری جام باشگاه‌های کتابخوانی از آن جمله است.
 
رویکرد مهم دیگر سید عباس صالحی در چهار سال گذشته را می‌توان توجه عملی به شعار «ایران فقط تهران نیست» دانست. واگذاری گسترده‌تر نظارت بر کتاب به استان‌‍‌ها که موجب تسریع و تسهیل کار نویسندگان و نشاران غیرتهرانی شده است و نیز اختصاص بخش قابل توجهی از بودجه معاونت امور فرهنگی ارشاد به استان‌ها و حمایت از طرح‌ها و فعالیت‌های استانی گواهی بر این مدعاست.
 
اختصاص شهر آفتاب به نمایشگاه کتاب تهران برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در مکانی ثابت.

واگذاری بخش‌های اجرایی نمایشگاه کتاب تهران به تشکل‌های صنعت نشر.

تخصیص یارانه کتاب به مخاطبان با برگزاری طرح‌های تابستانه، پاییزه و عیدانه کتاب.

تخصیص وام برای بازسازی و تجهیز کتابخانه‌های مدارس و کتابخانه‌ها در شهر‌های مختلف.

تخصیص وام 500 میلیون تومانی برای راه‌اندازی کتابفروشی در شهر‌های کشور.
 
حل مسائل و حواشی جایزه‌هایی مانند پروین، جلال و جشنواره شعر فجر با واگذاری جایزه‌ها به بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان که یک نهاد تخصصی در حوزه شعر و داستان است.

پیدایش یک متولی قوی، مشخص و تخصصی برای حوزه شعر و داستان.

حمایت از انجمن‌ها و جشنواره‌های ادبی با تخصیص یارانه.

توجه به حلقه‌های ادبی در شهرستان‌ها و تلاش برای مردمی کردن ادبیات.

راه‌اندازی سایت تخصصی الف‌یا برای انتشار اظهارنظرهای تخصصی در حوزه ادبیات.

راه‌اندازی سایت تخصصی نقد شعر برای جوانانی که در شهرهای کوچک به اساتید درجه یک و کلاس‌های آموزشی دسترسی ندارند.

برگزار جلسات آموزش شعر و داستان در شهرهای کوچک و بزرگ.
 
برگزاری جلسات رایگان برای آموزش ناشران مانند کارگاه آموزشی شابک در موسسه خانه کتاب.

برگزاری جلسات نقد کتاب در موسسه خانه کتاب و بنیاد ادبیات داستانی.

ساخت مستندی 10 قسمتی و روزانه از نمایشگاه کتاب سی‌ام و نمایش نکات و مثبت و منفی نمایشگاه کتاب و نقد فعالیت‌های نمایشگاه توسط نهاد برگزارکننده.

برگزاری جلسات تاریخ شفاهی برای حفظ مکتوب تجربیات پیشکسوتان صنعت نشر.

انتشار 13 فصلنامه تخصصی در حوزه‌های هنر، ادبیات، فلسفه،‌ کودک و نوجوان و ...

احترام به پیشکسوتان با برگزار مراسم‌های مختلف.

برگزاری کمپیین کتاب عیدی دهیم.

راه‌اندازی اپلیکیشن «کتابفروشی».

انعقاد قرارداد همکاری با بانک شهر و شرکت پست برای تسهیل فعالیت‌های ناشران و کتابفروشان.

امضای تفاهم‌نامه میان موسسه خانه کتاب و انجمن سینمای جوان برای برگزاری جشنواره «کتاب و سینما».

امضای تفاهم‌نامه خانه كتاب با شركت حمل و نقل رجاء.
 
اعطای تسهیلات به اهل قلم از طریق بن کارت اهل قلم.

اعطای وام به اهل قلم.

حمایت از اهل قلم با تسریع روند بیمه.

ایجاد شرایط منطقی، اصولی و به دور از نگاه شخصی و سلیقه‌ای در روند بررسی کتاب.

حضور در نمایشگاه‌های بزرگ دنیا و حضور کشور مهم و تاثیرگذار مانند ایتالیا و روسیه در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران.
 
صنعت چاپ:
برگزاری مناسب و مرتب جشنواره‌های صنعت چاپ با همکاری اتحادیه‌های صنعت چاپ در سراسر کشور.

در دوره سید عباس صالحی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با امضای تفاهمنامه‌ای با وزارت صنعت معدن و تجارت کلیه فعالیت‌های صنعتی را به وزارت صنعت منتقل کرد و تنها بخش نظارتی برای وزارت ارشاد باقی ماند. به گواه کارشناسان حوزه نشر این اتفاق بزرگ‌ترین اتفاق در صنعت چاپ کشور در سال‌های اخیر بوده است؛ چراکه صنعت چاپ به معنی واقعی کلمه صنعتی شد.

پیگیری سیستم مالیات و مالیات بر ارزش افزوده که منجر به برگزاری جلسات متعددی با چاپخانه‌ها و اتحادیه‌ها شد که بعد از جمع‌بندی نهایی چندین جلسه با اداره مالیات برگزار شد و باعث شد تا مشکلات موجود مانند جریمه‌ها حل شود. در واقع می‌توان گفت که مذاکرات وزارت فرهنگ با وزارت اقتصاد و امور دارایی باعث تسهیل فعالیت‌های چاپخانه‌ها شد.

حضور فعال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه بین‌المللی چاپ و بسته تهران که این اتفاق برای نخستین بار رخ داد.

توجه به تمرکززدایی از پایتخت و توجه به استان‌هایی که پتانسیل خوبی در صنعت چاپ داشته‌اند. به این ترتیب شاهد افزایش سهم صنعت چاپ در سایر استان‌ها نسبت به پایتخت بوده‌ایم.

در این دوره تا حد توان به پروژه‌های صادراتی صنعت چاپ کمک شد و این وزارتخانه برنامه‌های مهمی را برای صادرات صنعت چاپ تدوین کرد. این اقدامات باعث شد که روند صادرات صنعت چاپ در چهار سال گذشته نمودار صعودی داشته باشد.

توجه به پیشکسوتان با راه‌اندازی کاروان مهربانی و حضور مسئولان این معاونت در جلسات کاروان مهربانی. همچنین با حمایت وزارت ارشاد از زندگی هر یک از این پیشکسوتان فیلم کوتاهی تهیه شده است که در آرشیو کاروان مهربانی صنعت چاپ موجود است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها