سه‌شنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۵
نشست خبری جایزه ادبی قهرمان برگزار شد

نشست خبری جایزه ادبی قهرمان در سالن شورای سازمان مرکزی برگزار شد. طرح این جایزه ادبی در سال 1394 و در مراسم بزرگداشت استاد محمد قهرمان مطرح شد و در پاییز سال گذشته به تصویب شورای مرکزی آثار مفاخر و اسناد دانشگاه رسید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری جایزه ادبی قهرمان، با حضور دکتر ساکت، رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه و دبیر جایزه ادبی قهرمان، دکتر محمد جعفر یاحقی و دکتر محمود فتوحی، استادان گروه زبان و ادبیات فارسی و از داوران جایزه ادبی قهرمان و همچنین آقای آصفی یزدی، عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد و خانواده استاد قهرمان روز امروز، (26 اردیبهشت ماه) در سالن شورای سازمان مرکزی برگزار شد.

دکتر ساکت، رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه با خوش آمدگویی به خبرنگاران و اصحاب رسانه، به سابقه 70 ساله و پرافتخار دانشگاه فردوسی مشهد اشاره کرد و گفت: ستاره‌های درخشانی در این دانشگاه در حوزه‌های مختلف علم و دانش و فرهنگ حضور داشته‌اند که دکتر فیاض، دکتر یوسفی، پروفسور فاطمی، استاد مدیرشانه چی، استاد آشتیانی، استاد واعظ‌زاده و دکتر علی شریعتی و بسیاری دیگر از آن جمله هستند.

وی با بیان پیشینه مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه، به فعالیت‌های گوناگون مرکز بعد از احیای آن در سال 93 اشاره کرد و ادامه داد: نامگذاری تالارهای دانشگاه به نام مفاخر خراسان بزرگ، برگزاری بزرگداشت‌هایی برای استاد قهرمان و دکتر خواجویان، نصب دو مجسه خیام و خواجه نصیر در پردیس دانشگاه و افتتاح باشگاه مفاخر و پیشکسوتان دانشگاه از جمله فعالیت‌های این مرکز است.

ساکت، استاد محمد قهرمان را یکی از مهمترین شخصیت‌های تاثیرگذار در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانست و اضافه کرد: وی در سال 1340 و با دعوت دکتر فیاض به دانشکده ادبیات و علوم انسانی آمد و ریاست کتابخانه دانشکده ادبیات را بر عهده گرفت که ایجاد، گسترش و حفظ گنجینه گران‌بهای کتاب‌های دانشکده ادبیات و علوم انسانی مرهون کوشش‌های وی است.

رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه ادامه داد: طرح این جایزه ادبی در سال 1394 و در مراسم بزرگداشت وی برای نخستین بار از سوی خانواده محترم استاد قهرمان مطرح شد و در پاییز سال گذشته به تصویب شورای مرکزی آثار مفاخر و اسناد دانشگاه رسید و با رایزنی و مشورت با استاد دکتر شفیعی کدکنی و انتخاب هیأت داوران، امروز فراخوان این جایزه را اعلام می‌کنیم.

وی با بیان اینکه جایزه استاد محمد قهرمان برای نخستین بار از سوی یکی از دانشگاه‌های ایران و برای یکی از مفاخر ملی برگزار می‌شود، ادامه داد: جوایز مهمی چون جایزه دکتر مجتبایی، دکتر داوری اردکانی و جایزه استاد نجفی از سوی یک نهاد غیردانشگاهی برگزار می‌شوند، از این رو دانشگاه فردوسی مشهد در برگزاری جایزه استاد قهرمان در میان دانشگاه‌های ایران پیشرو و پیشگام است.

ساکت به مصوبه دانشگاه فردوسی مشهد درباره پیشنهاد جوایز احتمالی دیگر اشاره کرد و گفت: تصمیم بر این است که از این پس، این‌گونه جوایز در مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه ساماندهی شود.

وی انتشار کتابی شامل مقالات اهدایی و گزیده‌ای از نامه‌های رد و بدل شده میان استاد قهرمان و بسیاری از بزرگان فرهنگی و علمی این مرز و بوم را سومین فعالیت مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه پس از برگزاری مراسم بزرگداشت استاد قهرمان در سال 94 و جایزه ادبی استاد قهرمان دانست و ابراز امیدواری کرد که این کتاب تا سال آینده به زیور طبع آراسته شود.

دکتر محمدجعفر یاحقی، استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی و از داوران جایزه ادبی استاد قهرمان در خصوص شخصیت استاد قهرمان گفت: شخصیت وی از چند جنبه قابل بررسی است که نخستین آن از زاویه شغلی است که وی به عنوان یک کتابدار، عاشق کتاب و علاقه‌مند به کارش بود و اغلب پژوهش‌های خود را در همان کتابخانه دانشکده ادبیات انجام می‌داد.

استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی با بیان اینکه شاعری وجهه دیگر استاد قهرمان بود، اضافه کرد: وی در سرودن غزل و در محلی سرایی به لهجه تربتی بسیار توانا بود و این توانایی وی مولود سال‌ها ممارست و تلاش بوده است.

دکتر محمود فتوحی، استاد گروه زبان و ادبیات فارسی نیز با بیان اینکه شخصیت علمی قهرمان در کنار شخصیت شاعری وی بسیار شاخص بوده است، گفت: بسیاری عصر صفوی را عصر انحطاط ادبی نامیده‌اند که افرادی مثل استاد قهرمان یک تنه در برابر این باور ایستادند و به دنبال احیای ادبیات عصر صفوی برآمدند و بر همین اساس است که نام استاد قهرمان با ادبیات دوره صفوی و سبک هندی همراه است.

وی گسترش و اعتلای زبان و ادب پارسی، معرفی و نشر آثار علمی و پژوهشی در حوزه سبک هندی و تشویق و ترغیب پژوهشگران ادبی را از اهداف این جایزه ادبی دانست و اظهار کرد: کتاب و رساله‌های مقاطع تحصیلات تکمیلی که در طی سال شمسی منتهی به زمان اعطا در حوزه ادبیات دوره صفویه و سبک هندی منتشر یا دفاع شده باشد، در فرآیند داوری بررسی خواهند شد.

فتوحی با بیان اینکه در دوره نخست، آثار سه سال اخیر بررسی و داوری خواهند شد، یادآور شد: دکتر محمدجعفر یاحقی، دکتر محمود فتوحی، دکتر محمدرضا راشد محصل، دکتر سلمان ساکت، پروفسور ریکاردو زیپولی و پروفسور چندرشیکهر اعضای هیأت داوران این جایزه ادبی هستند.

وی محل دبیرخانه دائمی جایزه ادبی محمد قهرمان را مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه دانست و ادامه داد: پژوهشگران تا 20 فروردین ماه 1397 فرصت دارند که آثار خود را به دبیرخانه ارسال نمایند تا پس از داوری، در اردیبهشت آن سال طی مراسمی از برگزیدگان تقدیر شود.

آصفی یزدی، عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد نیز در این نشست با اشاره به سیاست شورای شهر مبنی بر تاکید بیشتر بر هویت تاریخی سرزمین مشهد گفت: بدین منظور در قالب پیوست فرهنگی و اجتماعی و مهندسی فرهنگی به دنبال المان‌سازی و هویت بخشی به نسل جوان هستیم.

وی به ارتباطات خوب دانشگاه فردوسی مشهد و شورای شهر اشاره کرد و ادامه داد: آیین‌نامه نامگذاری مکان‌ها در شورای شهر به تصویب رسیده است که ما آن را در اختیار دانشگاه قرار می‌دهیم که بر اساس آن دانشگاه می‌تواند در این خصوص مطالبه‌گر باشد.

آصفی یزدی با اشاره به نامه مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه مبنی بر پیشنهاد نامگذاری خیابان معاد 3 که منزل استاد محمد قهرمان در آن قرار دارد، اظهار داشت: با توجه به پیوست فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد، قرار شده است که در مسیر وکیل آباد و در مسیر منتهی به منزل استاد قهرمان المان‌ها و ریزپروژه‌هایی تعریف شود و خیایان معاد 3 نیز به نام ایشان نامگذاری شود.‌

وی همچنین از تغییر نام ایستگاه قطار شهری «بوستان ملت» به ایستگاه «دانشگاه فردوسی مشهد» خبر داد و گفت: بر طبق نامه مورخ 2/2/96 مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد و با پیگیری‌های این مرکز، این پیشنهاد در کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد مطرح و به تصویب رسیده است و به زودی اجرایی خواهد شد.

تقدیر از همسر استاد محمد قهرمان، رونمایی از پوستر «فراخوان اولین دوره جایزه ادبی استاد محمد قهرمان» و همچنین تقدیر از طراح پوستر فراخوان جایزه از دیگر برنامه‌های این نشست بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها