دوشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۰
نیلی احمدآبادی: سرقت علمی یک بحران ملی است

محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران در آیین اختتامیه بیست و پنجمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران ضمن اشاره به برنامه دانشگاه تهران برای برخورد با سارقان علمی گفت: سرقت علمی به مثابه یک بحران ملی است و ـ متاسفانه ـ قانون مدونی برای آن برخورد با آن وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه بیست و پنجمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران صبح امروز دوشنبه (22 آذرماه) با حضور دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، دکتر محمد رحیمیان، معاون پژوهشی این دانشگاه و دکتر زهرا مصطفوی، فرزند حضرت امام خمینی‌(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد.
 
احمدآبادی گفت: ربع قرن از جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران گذشت و گفتمان پژوهش به واسطه این پژوهش در کشور مطرح شده است. پژوهش در کنار آموزش از پایه‌های توسعه علمی به حساب می‌آید و همواره باید از خودمان بپرسیم در امر پژوهش در کدام نقطه قرار داریم و به چه سویی حرکت می‌کنیم. بی‌توجهی به این پرسش زمینه‌ساز گم‌کردن هدفمان است.
 
وی افزود: دستاوردهای دانشگاه تهران در حوزه پژوهش افتخار‌آفرین است از جمله این افتخارات تولید 9 درصد مقالات علمی کشور از سوی دانشمندان و اعضای هیات علمی دانشگاه تهران است. در حالی که کمتر از سه و نیم درصد از اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها در دانشگاه تهران مشغولند.
 
احمدآبادی با اشاره به مشارکت دانشگاه تهران و نهادهای بین‌المللی و ملی تصمیم‌گیرنده ادامه داد: مدتی پیش شاهد بی‌اخلاقی معدود چند دانشجو و فروش مقاله و پایان‌نامه بودیم که موجب شد تا موضوع سرقت علمی به‌عنوان مساله ملی و روز کشور مطرح شود. این اخبار موجب شد تا برخی از زیربنا انتشار مقاله را زیر سوال ببرند و برخی دیگر با نگاهی آسیب‌شناسانه این مشکل را بررسی کنند. امروز با ابزارهای گذشته مانند شنیداری، دیداری و تصویری نمی‌توان گفتمانی را ایجاد کرد بلکه باید به قابلیت‌های رسانه‌های مجازی توجه کنیم؛ به‌عبارت دیگر چالش‌های قدیمی راه‌حل‌های روز را می‌طلبند.
 
رئیس دانشگاه تهران افزود: انتشار مقاله یکی از نشانه‌های حضور در مرزهای دانش است و نباید به آن شک کرد، البته از سویی دیگر نباید با نگاه افراطی در این فضا فعالیت داشته باشیم. سرقت علمی موجب تاسف است دانشگاهیان نخستین معترضان این آسیب هستند که به نام دانشگاهیان صورت می‌گیرد. قانون مدون برای برخورد با سرقت علمی وجود ندارد اما دانشگاه تهران در چارچوب قوانین موجود سازوکاری را تدوین کرده تا در آینده شاهد بروز چنین تخلفاتی نباشیم علاو بر این در چند مورد فعلی نیز نباید عجولانه قضاوت کرد چرا که قضاوت امری طولانی است. باید در اعطای گرنت، انتشار مقاله و تدوین پایان‌نامه و رساله دقت بیشتری داشته باشیم.
 
نیلی احمدآبادی گفت: سرقت علمی یک بحران علمی است و باید در سطح ملی به آن پرداخته شود به‌عنوان مثال مدرک‌گرایی باید شکلی منطقی پیدا کند. دستاوردهای استادان، دانشجویان، فضای فعلی علمی در کشور به‌عبارت دیگر اشتیاق برای تحصیل از افتخارات است اما واقعیت را باید در نظر گرفت که علی‌رغم همه این ظرفیت در توسعه کیفی از سطح جهان پایین‌تر هستیم. برای حل این مشکل از خود می‌پرسیم که دانشگاه باید چه اقدامی صورت دهد مهم‌ترین راه‌حل، تقاضا محور کردن پژوهش‌هاست. پژوهش‌ها به‌طور عام در کشور برای سطح بین‌الملل تولید می‌شوند بنابراین برای شکل‌گیری تقاضا باید گفتمان و راه‌حل ایجاد کنیم.
 
وی با اشاره به تشکیل شورای سیاست‌گذاری در امر پژوهش در دانشگاه تهران ادامه داد: دانشگاه تهران با تشکیل شورای سیاستگذاری به‌دنبال استفاده از همه ظرفیت‌های دانشگاه است در این شورا پرسشی مبنی بر حیطه اختیارات دانشگاه در حوزه پژوهش مطرح شد به‌عبارت دیگر آیا دانشگاه باید به سفارش‌ها جهت بدهد؟ یا اعضای هیات علمی باید خود در این موضوع صاحب نظر باشند؟ به طور قطع بخشی از پژوهش‌ها باید تقاضا محور شکل بگیرند و تدوین شوند.
 
نیلی احمدآبادی با تاکید بر لزوم هماهنگی در همه حیطه‌ها در دانشگاه اظهار کرد: دانشگاه تهران در نقطه مطلوبی ایستاده است اما برای رسیدن به نقطه‌ای که باید باشد فاصله زیادی دارد. آموزش نیز باید در کنار امر پژوهش قرار گیرد برای فعالیت‌های بین‌ رشته‌ای نیز برنامه‌های مدونی را شکل داده‌ایم چرا که تقاضا برای پژوهش در شاخه‌های بین رشته‌ای رو به فزونی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها