دوشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۶:۰۹
نوش‌آبادی: پیوستن به کنوانسیون برن نیازمند اجماع داخلی است / طرح واگذاری ممیزی کتاب به ناشران دولتی

سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری این هفته خود با اصحاب رسانه، گفت: پیوستن به کنوانسیون‌هایی مانند «برن» و «رم» که منافع اهل قلم و فرهنگ را ضمانت می‌کنند، نیازمند اجماع داخلی در سطح مقامات کشوری است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست خبری این هفته حسین نوش‌آبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ظهر  دوشنبه 11 مردادماه با حضور علی‌اکبر صفی‌پور، مدیرعامل بنیاد فرهنگی ـ هنری رودکی در سالن جلسات برج آزادی برگزار شد.
 
نوش‌آبادی در این جلسه از رونمایی منشور حقوق بشر کوروش خبر داد و گفت: از این منشور نخستین‌بار در برج آزادی پرده‌برداری خواهد شد.
 
وی با اشاره به ویژگی‌های مجموعه برج آزادی، اظهار کرد: برج آزادی به گذشته‌های درخشان تاریخ ایران نظر دارد؛ دوره‌ای که ایران در ادبیات، هنر، معماری و صنایع دستی سرآمد بوده است.
 
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که برج آزادی به‌عنوان اثر ملی به ثبت رسیده است، افزود: این نماد ایرانی و اسلامی باید بیش از این، مورد توجه قرار بگیرد. به این منظور نیازمند اعتبار و بودجه قابل توجهی است تا بتوان از آن صیانت کرد. البته دوستان ما در معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بنیاد فرهنگی ـ هنری رودکی در این زمینه هزینه کرده‌اند، اما  کافی نیست؛ بنابراین سایر دستگاه‌ها نیز باید در این راستا گام بردارند.
 
نشریه «یالثارات» لغو مجوز شد

نوش‌آبادی همچنین با اشاره به توقیف و لغو مجوز نشریه «یالثارات» گفت: نشریه «یالثارات» چندین‌بار به دلیل در نظر نگرفتن رسالت حرفه‌ای لغو فعالیت شده بود، اما با حکم مقامات قضایی مجدد فعالیت خود را آغاز کرد، تا این‌که به تازگی به دلیل توهین به برخی هنرمندان و تخطی از قوانین مطبوعات، متخلف شناخته و پرونده آن به داسرا ارجاع و در نهایت توقیف و لغو مجوز شد.
 
وی ادامه داد: نباید به این آسانی اجازه دهیم ساحت مقدس فرهنگ و هنر کشور آسیب ببیند و به این قشر توهین شود.
 
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسش خبرنگاری که جویای سرنوشت همایش‌ها و نشست‌های مربوط به حقوق مالکیت ادبی و فکری شد، اظهار کرد: در دولت یازدهم تاکنون سه همایش در حوزه مالکیت ادبی و فکری برگزار شده که هدف آن‌ها، تبیین مسأله حقوق مالکیت ادبی در سطح جامعه و به‌کارگیری ظرفیت‌های علمی و دانشگاهی برای تبیین این موضوع بوده است.
 
نوش‌آبادی افزود: یکی از نتایج این همایش‌ها، تنظیم لایحه حقوق مالکیت بود که سال گذشته به تصویب رسید. امیدواریم یکی از کارهای مهم مجلس دهم بررسی این لایحه باشد تا شاهد تصویب قانون جامع حقوق مالکیت ادبی و هنری در مجلس باشیم.
 
وی همچنین با اشاره به اهمیت پیوستن ایران به «کنوانسیون برن» گفت: پیوستن ایران به «کنوانسیون برن» در دستور بررسی قرار دارد و فعلاً نتیجه‌ای از این پیگیری‌ها به‌دست نیامده است. امیدواریم با تحولات بین‌المللی و رشد ظرفیت صیانت از حقوق فکر و قلم، زمینه‌‌ای فراهم شود تا با حفظ اصول و قوانین ملی خودمان، به «کنوانسیون برن» که منافع اهل فرهنگ و ما را ضمانت می‌کند، بپیوندیم.
 
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: البته پیوستن به کنوانسیون‌های بین‌المللی به‌ویژه «برن» و «رم» نیازمند اجماع داخلی بوده که هنوز این اجماع دیده نشده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه وظیفه خود را انجام داده و ما منتظر این بررسی‌ها در سطح مقامات کشوری هستیم.
 
هیچ ناشری ممیزی کتاب‌ها را بر عهده نگرفته است

نوش‌آبادی در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی بر این‌که «آیا ممیزی کتاب به ناشران واگذار شده است؟» افزود: از جمله موضوعاتی که در دولت یازدهم مطرح شد، این بود که آیا می‌شود کار نظارت و ممیزی کتاب به ناشران واگذار شود؟ این موضوع بررسی و پیگیری شده اما متأسفانه یا خوشبختانه بسیاری از ناشران موافقت نکردند. البته ناگفته نماند که تا حدودی مخالفت آن‌ها عقلانی بود. آن‌ها چنین مطرح می‌کردند که «چطور ممکن است کتابی را منتشر کنیم و سپس آن کتاب با ممیزی بعد از چاپ مواجه شود؟»
 
وی ادامه داد: اما آن‌چه که اکنون در حد یک طرح مطرح است، این است که ناشران دولتی را برای بر عهده گرفتن ممیزی کتاب با حفظ برخی اصول، چهارچوب‌ها و قوانین تشویق کنیم؛ نخست این‌که ناشران دولتی باید هیأت علمی (اعضای هیأت علمی باید به تأیید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برسند.) داشته باشند و دوم این‌که برای عناوین و موضوعات کتاب‌ها محدودیت قائل شویم. یعنی ناشران دولتی فقط ممیزی کتاب‌های آموزشی و دانشگاهی را برعهده بگیرند.
 
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به خبرنگار دیگری که درباره فرایند قیمت‌گذاری قرآن پرسید، گفت: قیمت قرآن یا به عبارت بهتر هدیه قرآن چیزی نیست که زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا سازمان دارالقرآن کریم باشد، بلکه هر ناشری که قرآن چاپ می‌کند، براساس هزینه‌های تمام شده، بهای قرآن را تعیین می‌کند.
 
نوش‌آبادی در پاسخ به خبرنگار دیگری که جویای اقدامات آینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای شهرهای بدون امکانات کتابخانه‌ای شد، عنوان کرد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای فعالیت‌ خود، در مجلس شورای اسلامی بحث عدالت فرهنگی را مطرح کرد؛ به این معنا که اگر در شهر یا مکانی ـ هم به لحاظ زیرساخت‌ها و هم از نظر محتوایی ـ تبعیض وجود داشته باشد، به موازات شعار عدالت فرهنگی، توسعه فرهنگی صورت بگیرد. گرچه هنوز شکاف‌ وجود دارد اما مهم بود که این حرکت آغاز شود.
 
وی افزود: در این راستا همه مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها مأمور شدند گزارشات خود درباره نقاط قوت و ضعف استان‌ها را ارائه دهند. در نشستی که هر سال با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها برگزار می‌شود، این مباحث مطرح شدند. همچنین سفرهای استانی را توسعه داده‌ایم و هر روز نیز این برنامه‌ها رصد می‌شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها