شنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۶:۰۵
یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری چگونه در کتاب‌ها منعکس شد؟

یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ برگزار شد. اهمیت این انتخابات پس از هشت سال ریاست جمهوری احمدی‌نژاد موجب شد آثار متعددی درباره آن نوشته شود که در این گزارش به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ برگزار شد. پس از برگزاری این انتخابات با اعلام وزارت کشور «حسن روحانی» با کسب ۱۸٬۶۱۳٬۳۲۹ رای رسما به عنوان «هفتمین» رییس جمهوری ایران برگزیده شد.

در این انتخابات در مجموع ۶۸۶ نفر ثبت‌نام کردند که حدود ۳۸ نفر، چهره شاخص سیاسی بودند که از این تعداد چهره شاخص، ۹ نفر تا پیش از اتمام بررسی صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان انصراف دادند و در پایان تنها اسامی ۸ نفر (حسن روحانی، محمدرضا عارف، علی‌اکبر ولایتی، محسن رضایی، محمدباقر قالیباف، غلامعلی حدادعادل و محمد غرضی، سعید جلیلی)، تایید صلاحیت شده و به عنوان نامزدان نهایی از سوی وزارت کشور رسما اعلام شد، که از این ۸ نفر نیز دو نفر(محمدرضا عارف و غلامعلی حدادعادل) بعدا کنار کشیدند.

«ایبنا» به مناسبت سالروز انتخابات 24 خرداد 1392، گزارشی از گزیده کتاب‌هایی را که در طول این یک سال درباره انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران نوشته شده‌، گردآوری کرده است.



متن کامل مناظره‌های انتخاباتی دوره يازدهم رياست جمهوری


کتاب «مناظره»، متن کامل مناظره‌های انتخاباتی دوره يازدهم رياست جمهوری است که در سه جلسه در حوزه اقتصاد، فرهنگ و سياست انجام شده است. ابتدا سوالات مطرح‌شده در هر مناظره آمده و در ادامه متن مناظره بیان شده است. در خلال اين مناظره‌ها شخصيت، منش و اخلاق نامزدهای رياست جمهوری، آگاه‌سازی مخاطبان، تقويت فضای رقابتی، شفاف‌سازی مواضع هر يک از نامزدها، تقويت مشروعيت نظام، افزايش آستانه تحمل سياستمداران، به حاشيه رفتن و افزايش انفعال شبکه‌های ماهواره‌ای و... آمده است. کتاب مناظره با مقدمه عزت‌الله ضرغامی، ریيس رسانه ملی در انتشارات سروش منتشر شد.

ضرغامی در مقدمه با برشمردن 14 مورد از آثار و کارکردهای برگزاری مناظره تاکيد کرده است: تاثير فوق‌العاده در جلب مشارکت گسترده در انتخابات، تقويت مشروعيت نظام، افزايش اعتماد مخاطبان به رسانه ملي، نهادينه سازي آزادي بيان و تضارب آراء با رعايت اخلاق و منطق و گفتگو، تقويت فضاي رقابتي، شفاف‌سازي مواضع هر يک از نامزدها و خنثي سازي شايعات، آگاه‌سازی مخاطبان، امکان مقايسه ديدگاه‌ها، برنامه‌هاي نامزدها و شناخت شخصيت، منش و اخلاق آنان از جمله مواردي است که از آثار اين مناظرات بود.

ناگفته‌های محمدرضا عارف از انتخابات 1392

کتاب «عارف» حاوی گفت‌وگوهایی با محمدرضا عارف، رییس بنیاد امید ایرانیان و کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم است. این کتاب که از سوی امیر عباس تقی‌پور و امیر لعلی تهیه شده، حاوی نخستین گفت‌وگوی محمدرضا عارف بعد از کناره‌گیری از عرصه انتخابات ریاست جمهوری دوره یازدهم است که با «ماهنامه مدیریت ارتباطات» انجام داده است.

در این گفت‌وگوی مفصل، عارف به مسایل و حواشی انتخابات ریاست جمهوری پرداخته است. وی در اين گفت‌وگو با اشاره به اتفاقاتي که بعد از انتخابات چهار سال پيش رخ داده بود، توضيح داد که با چه رويکرد و منشي تلاش کرده «اميد به آينده» را از جمع‌های کوچک هشت تا 10 نفره در «بنياد اميد» به ميان جمع‌هاي بزرگتر بياورد و به زعم خود شکاف بين نسل اول و سوم انقلاب را کمتر کند. او گفت که در اين مسير به هيچ عنوان و از هيچ نهاد مسوول و غيرمسوولي بابت برنامه‌ها و کارهايش ازجمله سيدمحمد خاتمي و علي‌اکبر هاشمي‌رفسنجاني تذکري نگرفته است. کتاب «عارف» تنها یک ماه پس از عرضه در بازار نشر، از سوی انتشارات «سیمای شرق» به چاپ دوم رسید.

نخستین اثر درباره جامعه‌شناسی انتخابات یازدهم

کتاب «جامعه‌شناسی انتخاب یازدهم» نوشته علی دارابی (از استادان علوم سیاسی و از صاحب‌نظران جامعه‌شناسی سیاسی انقلاب اسلامی)، نخستین کتابی است که درباره جامعه‌شناسی انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 ایران از سوی انتشارات همشهری روانه بازار کتاب شده است.

موضوع کتاب حاضر مطالعه رفتار انتخاباتي شهروندان ايراني بر اساس يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در تاريخ 24 خرداد سال 1392 است. مطالب اثر در 8 فصل تدوين شده است. فصل نخست به تحليل رفتار انتخاباتي ايرانيان، تحليل آماري انتخابات رياست جمهوري در ايران و اهميت انتخابات يازدهم اختصاص يافته است. بررسي توانايي‌های راهبردي مقام معظم رهبري در انتخابات يازدهم، موضوع مورد مطالعه در فصل دوم کتاب است. در فصول بعدی به بررسي آرايش نيروها و جريان‌هاي سياسي و عملکرد آن‌ها پرداخته شده است. تحليل جامعه‌شناختي چرايي پيروزي «حسن روحاني»، بررسي عملکرد رسانه ملی و رسانه‌هاي بيگانه، تحليل نقش و کارکرد نظرسنجي‌های انتخاباتي، تبيين درس‌ها و پيام‌هاي يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري و... محورهاي ديگر مورد مطالعه در اين کتاب است.

وقایع پشت پرده انتخابات ریاست جمهوری

«از نیاوران تا پاستور» عنوان کتابی به‌ قلم امیررضا پُرحلم است که وقایع پشت پرده انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 را بازگو می‌کند. ماجراهای این کتاب از سال 1388 و پس از آن آغاز می‌شود و تا روزهای پس از خروج احمدی‌نژاد از پاستور و استقرار روحانی در ساختمان ریاست جمهوری ادامه می‌یابد. این کتاب از سوی انتشارات نشر دستان منتشر شده است.

کتاب «از نیاوران تا پاستور» نقش بازیگران پیدا و پنهان در عرصه سیاست و مصاف جریان‌های سیاسی برای تسخیر پاستور را با قلمی روان به تصویر کشیده است. کتاب حاضر، ماجراي واقعي از همه کشاکش‌ها و فراز و فرودهاي سياسي در ايران، از مرحله ارزيابي کانديداها براي ورود به انتخابات تا راه‌يابي روحاني به پاستور، با ادبيات داستاني بازسازي و به رشته تحرير درآمده است و سعي مولف بر آن بوده که روند داستان به‌صورتي منسجم و واقعي پيش برود. «زمزمه بازگشت خاتمي»، «عارف آلترناتيو خاتمي»، «چند کانديداي اصولگراها»، «پاستور در آستانه تحويل به روحاني»، «سياستمداري در قامت يک اسقف» عناوین مورد بحث در اين کتاب هستند.

واکاوی شعار حسن روحانی؛ شعار اعتدال در یک کتاب

کتاب «انتخابات مردم اعتدال» با هدف برداشتن گام نخست برای پژوهشی گسترده درباره نقش و جایگاه اعتدال در گستره تاریخ تمدن اسلامی و ارایه یک الگوی کاربردی برای مطالعاتی مشابه، با رویکردی متن‌محور است. این کتاب از سوی انتشارات سفیراردهال منتشر شده است.

مولف در مطالب خود، این فرضیه را تقویت می‌کند که اعتدال ریشه در آموزه‌های دینی دارد و در عینیت جامعه اسلامی هم تمدن اسلامی را در جنبه‌های مختلف متاثر ساخته است،‌ به گونه‌ای که یکی از ویژگی‌های تمدن اسلامی را می‌توان اعتدال‌ورزی و اعتدال‌گرایی نامید. این کتاب در سه گفتار «اعتدال؛ انتخاب مردم»،‌ «اعتدال؛ پیشینه نیرومند در تفکر اسلامی» و «اعتدال؛ ضرورت و نیاز ملی» چاپ و منتشر شده است.

«واقعا عتدال چیست؟»، «اعتدالیون چه کسانی هستند؟»، «مرز میان «اعتدال و افراط» و «اعتدال و محافظه‌کاری» چگونه تبیین می‌شود؟»، «چرا جامعه ما بیش از اعتدال به افراط و تفریط گراییده است؟»، «کابینه معتدل چگونه کابینه‌ای است و در عرصه سیاسی که معمولا عرصه افراط و تفریط‌‌‌ها بوده، ‌چگونه عمل خواهد کرد؟»، نمونه‌ای از پرسش‌هایی است که در این کتاب به آن‌ها پاسخ داده شده است.

سرمقاله‌های حسن اختری درباره انتخابات

کتاب «اعاده حیثیت» با زیرعنوان جستاری در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران شامل یادداشت‌های حسن اختری است که از آذرماه سال 91 تا مردادماه 92 با موضوع انتخابات دوره یازدهم ریاست جمهوری در بازه‌های مختلف زمانی به رشته تحریر درآمده و به عنوان سرمقاله روزنامه «سیاست روز» منتشر شده است. نویسنده کوشیده است تا در این یادداشت‎ها تحلیلی از واقعیت‌های موجود جامعه برای تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران ارایه کند.

چالش‌های قانون انتخابات کشور، شرایط حساس اصوالگرایان، مسیر اصلاحات، جایگاه ائتلاف در آرایش سیاسی کشور، اشتباهات استراتژیک، برنده نهایی، وظایف مضاعف شورای نگهبان، محلل سیاسی، ظلم علی السویه عدل است، پدر یا خوانده، آرامش قبل از طوفان، معجزه‌ای جدید یا هوای تازه، اعاده حیثیت، کلاهی که اتفاقا کمی هم بزرگ بود، بایسته‌های دولت تدبیر و امید، انتظار موکلان از نمایندگان و مجلس به وظیفه خود عمل کند، عناوین مطالب این کتاب محسوب می‌شوند. عنوان این اثر از یکی از سرمقاله‌های سیاست روز با نام «اعاده حیثیت» اقتباس شده است. این کتاب از سوی نشر سیاست منتشر شده است.

مسوولیت ملت ایران در انتخابات ریاست جمهوری

کتاب «من رأی می‌دهم» تالیف عبدالامیر فایق نگاهی کوتاه دارد بر مسوولیت بزرگ ملت ایران در انتخابات ریاست جمهوری و حاوی فرمایشات امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری در رابطه با این موضوع است. جهان هستی، عرصه انتخاب انسان، اهمیت و جایگاه انتخابات در نظام جمهوری اسلامی ایران، ‌اهمیت انتخابات ریاست جمهوری و نقش و جایگاه قوه مجریه در نظام اسلامی، مسوولیت بزرگ ملت ایران در انتخابات ریاست جمهوری و شایسته‌ترین نامزدها، عناوین 5 فصل این کتاب را تشکیل می‌دهند. این کتاب از سوی سازمان تبلیغات اسلامی (انتشارات شرکت چاپ و نشر بین‌الملل) منتشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها