شنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۷ - ۱۹:۵۰
نشست هستي شناسي اصطلاح‌نامه‌ها برگزار شد

نشست «هستي شناسي اصطلاح‌نامه‌ها» ساعت 14:00 روز شنبه 21 ارديبهشت ماه در سراي اهل قلم كارنامه نشر برگزار شد./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در اين نشست كه با حضور دكتر عباس گيلوري، مهدي طاهري و احمد يوسفي برگزار شد، هستي شناسي اصطلاح‌نامه‌ها مورد نقد و بررسي قرار گرفت. 

در ابتداي اين نشست دكتر گيلوري ضمن اشاره به معرفي اصطلاح‌نامه‌ها به جزييات آن پرداخت و گفت: اصطلاح‌نامه‌ ابزاري است براي بازيابي و همينطور سازماندهي و به طور كلي ارتباطي دوسويه دارد. علاوه بر اصطلاح‌نامه‌هاي موجود و اصطلاح‌نامه‌هاي چاپي (الكترونيكي) موجود مي‌بينيم كه در اين اصطلاح‌نامه‌ها يك سري واژگان و روابط را تعريف كرده‌اند تا از پراكندگي در بازيابي و ذخيره‌سازي جلوگيري شود. 

وي اضافه كرد: از اشكالات اصطلاح شناسي‌هاي موجود مي‌توان به اين مورد اشاره كرد كه در محيط الكترونيكي، امكان كاربرد وسيع براي كاربر وجود ندارد، چرا كه استانداردي براي هر اصطلاح تعريف نشده و همين طور از قواعد خاصي تبعيت نمي‌كند. 

دومين و عمده‌ترين اشكال در اصطلاح‌شناسي‌ها ،تعداد روابطي است كه بين واژگان تعريف شده كه معمولاً سه رابطه تخصصي وجود دارد و اگر كاربر بخواهد به ارتباط بيشتر از سه ارتباط در يك اصطلاح برسد، برايش امكان‌پذير نيست. 

اشكال سوم و آخر هم مشكلات زباني و نحوي است كه گريبان‌گير كاربر مي‌شود. 

دكتر گيلوند در ادامه به بحث آنتولوژي اشاره كرد و گفت: آنتولوژي در واقع همان اصطلاح‌نامه‌ سنتي است كه ادامه پيدا كرده و به نوعي به پيشرفت هايي رسيده است.  در واقع اصطلاح‌نامه‌ها ابزاري است كه به واسطه آن رابطه‌هاي اعم، اخص و مرتبط وجود دارد. 

وي تصريح كرد: اين تعاريف و مشكلات باعث شد كه مجموعه جهاني به سمت آنتولوژي پيش برود يعني عاملين هوشمند در بازيابي به دنبال راه‌كارهاي اند كه بتوانند به صورت خودكار ،برنامه‌اي بنويسند ومطابق با نيازشان اطلاعات از سيستم بگيرند. 

سپس دكتر گيلوند، طاهري در باره استفاده و روي‌آوردن كاربران از آنتولوژي به جاي هستي شناسي، گفت: دو رويكرد براي كاربران وجود دارد، اول تبديل ابزارهاي اصطلاح‌شناسي سنتي به ابزارهاي سازگارتر جديد و دوم، توليد و عرضه ابزار جديد به منظور استفاده بيشتر كاربران با اين رويكردها .كاربر وقتي هستي شناسي يك مفهوم را بخواهد مي‌تواند به مفاهيم و مرتبطين جديدتري دست پيدا كند. به طور مثال هستي شناسي فيزيكي، يعني هستي‌شناسي‌اي كه مورد نظر همه كارشناسان فيزيك باشد. 

در ادامه ،يوسفي به مبحث آنتولوژي پرداخت و گفت: آنتولوژي هستي شناسي، مجموعه‌اي از علائم اوليه بازنمايي است كه با آن مي‌توان يك حوزه خاص دانش را مدل سازي كرد. 

در دنياي امروز، كاربر به ابزاري نياز دارد تا بتواند تمامي خواسته‌هايش را پاسخگو باشد و هرقدر تعداد پاسخ‌هاي كاربر مرتبط‌تر و زيادتر باشد كاربر آن سيستم را بيشتر مي‌پسندد. 

در پايان، دكتر گيلوري خاطر نشان كرد: در زبان هستي‌شناسي اصطلاح‌نامه‌ها سه مشخصه وجود دارد، اول، رده‌ها يا كلاس‌ها، دوم، مشخصات يا صفات و سوم رابطه‌ها كه در اصطلاح‌نامه‌هاي سنتي صفات يا مشخصات وجود ندارد. 

با اين حال هر فناوري كه در ابتدا به وجود آمده، راكد نمانده و تغيير و تحولاتي باعث ارتقاء آن فناروي شده است. در آنتولوژي هم ايراداتي وجود دارد كه به مرور زمان برطرف خواهد شد. 

نشست «هستي شناسي اصطلاح نامه‌ها» ساعت 30: 15 خاتمه يافت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها