دوشنبه ۶ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۹:۴۹
کتاب «مزدك‌نامه»از تنوع موضوعی برخوردار است

نشست نقد و بررسی کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» امروز(6 شهریور) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد. محسن جعفری‌مذهب، تاریخ شناس در این نشست گفت: تنوع موضوعی کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» آن را از آثار مشابه در حوزه ایران‌شناسی متمایز می‌کند./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، محسن جعفری‌مذهب، تاریخ‌شناس، در این نشست اظهار کرد: کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» به اهتمام جمشید کیانفر، پدر مرحوم مزدک و پروین استخری، مادر مرحوم مزدک به نگارش درآمده است. این اثر علاوه بر دربرداشتن دل‌نوشته‌های خانواده مرحوم مزدک، مقاله‌های متعددی در حوزه ایران‌شناسی را نیز شامل می‌شود.

وی با بیان این‌که جمشید کیانفر در میان اهالی قلم از جایگاه والایی برخوردار است، ادامه داد: کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» گستره‌های وسیعی از ایران‌پژوهی، تاریخ، دین و هنر را دربردارد. این اثر همین که توانسته بدون هیچ‌گونه حمایت مالی از سوی نهاد یا سازمانی، به پنجمین چاپ برسد، با ارزش و ستودنی است.

این تاریخ‌شناس با اشاره به علت برگزیدن عنوان «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» برای این اثر گفت: متاسفانه پژوهش‌های ایران‌شناسی در ایران بسیار غریب‌اند. یک نهاد ویژه‌ای وجود ندارد تا متولی اصلی برای پژوهش‌های ایران‌شناسی باشد. به همین دلیل عنوان مذکور را برای این نوشتار پیشنهاد کردم.

جعفری‌مذهب در ادامه سخنانش بیان کرد: البته پژوهش‌های ایران‌شناسی یک مقوله عام‌اند و می‌توان آن‌ها را در مجلات تخصصی و حتی مجلات محلی منتشر کرد اما این‌که یک نهاد متمرکز برای انتشار این‌گونه پژوهش‌ها وجود ندارد، جای بسیار تاسف است.

وی عنوان کرد: تاکنون یادنامه‌های زیادی برای افراد برجسته و فرهیخته کشور که در حوزه ویژه‌ای تخصصی فعالیت کرده‌اند، منتشر شده‌ اند اما اغلب همین یادنامه‌ها در همان جلد نخست یا دوم محدود شده‌اند. کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» از این امر مستثنی است چرا که اکنون شاهد چاپ پنجمین جلد از این اثریم و در آینده، شماره‌های دیگری را نیز مشاهده خواهیم کرد.

جمشید کیانفر، مولف و گردآورنده اثر «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» سخنران بعدی این نشست بود. وی ضمن بیان انگیزه و هدف خود و خانواده برای تالیف و انتشار این اثر گفت: امیدوارم توانمندی این را داشته باشیم تا این راه را آن‌چنان که دوستان می‌خواهند، ادامه دهیم و «مزدک‌نامه» بعدی را نیز منتشر کنیم.

وی ادامه داد: افراد زیادی در تالیف و انتشار این اثر نقش داشتند اما به دلیل تعدد اسامی، من تنها به اسم چند نفر از این عزیزان اکتفا می‌کنم. آقایان علی اوجبی، معاون فرهنگی موسسه خانه کتاب و علی شجاعی‌صائین، مدیر عامل موسسه خانه کتاب که همواره از محبت‌های این دو بزرگوار برخوردار بودیم، همچنین جواد نیستانی که از همان نخستین دوره انتشار این اثر همراه ما بود و محمد‌حسین ساکت، افرادی بودند که در ارایه این اثر فرهنگی سهیم بودند.

مولف و گردآورنده اثر «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» در پایان گفت: از همان نخستین سال انتشار کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» وب‌سایت مزدک‌نامه نیز با هدف دسترسی آسان علاقه‌مندان به‌ویژه دانشجویان پژوهش‌های ایران‌شناسی به این اثر راه‌اندازی شد. خوشبختانه تاکنون استقبال از این وب‌سایت بسیار چشمگیر بوده است و دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا و همچنین افراد علاقه‌مند مقیم در خارج از کشور، بیشترین مخاطبان این وب‌سایت را تشکیل می‌دهند.

سخنران بعدی این نشست جواد نیستانی، دکترای باستان‌شناسی بود. وی جهان را عرصه‌ اتفاقاتی برشمرد که از حوزه اختیارات بشر خارج‌اند و بر او تحمیل می‌شوند.

این باستان‌شناس در ادامه سخنانش اظهار کرد: آن‌چه که برجستگی روحی انسان را نشان می‌دهد، عقلانیت وی در چگونگی برخورد با این اتفاقات است. جمشید کیانفر، پدر مرحوم مزدک و پروین استخری، مادر مرحوم مزدک و همچنین خواهر مرحوم مزدک، توانستند با عقلانیت و منطق با این حادثه هولناک برخورد کنند که نتیجه آن تالیف و انتشار پنج جلد از کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» است.

وی عنوان کرد: در جلد نخست این اثر پدر، مادر و خواهر مرحوم مزدک دلنوشته‌هایی را ارایه کرده‌اند اما به ستایش غلوآمیز مرحوم مزدک نپرداخته‌اند. در سایر مجلدهای این اثر دیگر دلنوشته‌هایی از این خانواده به چشم نمی‌خورند بلکه پژوهش‌های اسلامی و علمی درباره ایران‌شناسی را ارایه کرده‌اند.

نیستانی در پایان با بیان این‌که مرحوم مزدک با کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» جاودانه شد، گفت: سنجیدگی و تناسب در تقسیم‌بندی موضوع‌های این اثر قابل تامل است. این نوشتار گسترش مطالعات پژوهش‌های ایران‌شناسی محسوب می‌شود.

در ادامه این مراسم، محمدحسین ساکت، نویسنده، مترجم و پژوهشگر گفت: اگر جمشید کیانفر یک فرزند از دست داده است، با نگارش پنج جلد از کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» پنج فرزند به جامعه فرهنگی ارایه کرده است. کیانفر و خانواده وی به جای این‌که سوگ‌آوری کنند، سودآوری فرهنگی کردند.

وی ادامه داد: کسانی که دست به قلم‌اند، می‌دانند که ناز اهل قلم را کشیدن بسیار مشکل است و این سختی زمانی که هیچ‌گونه حمایت مالی و امتیاز دانشگاهی نیز وجود نداشته باشد، دو برابر می‌شود. کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» یادگار ماندگاری از مرحوم مزدک محسوب می‌شود. درست است که او از دنیای مادی رفت و کام همگان را تلخ کرد اما به دلیل فراهم شدن تالیف و انتشار کتاب مذکور، زمینه‌های شیرین‌کامی فرهنگیان را فراهم کرد.

این نویسنده، مترجم و پژوهشگر در پایان گفت: تنوع فرهنگی و مطالب علمی و دانشوری از جمله ویژگی‌های بارز این اثر محسوب می‌شوند که آن را از سایر آثار مشابه در حوزه پژوهش ایران‌شناسی متمایز کرده است.

کتاب «مزدك‌نامه: پژوهش‌هاي ايران‌شناسي» به اهتمام جمشید کیانفر و پروین استخری با 1042 صفحه و به بهای 27 هزار تومان از سوی انتشارات اساتید راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط