شنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۹
اکرمی: کلانتری تاریخ هنر را مانند قصه نوشته است

جلسه رونمایی از کتاب «تو آن نبودی که شفق را خونین آفرید» که تحلیل جمال‌الدین اکرمی از داستان‌های پرویز کلانتری است، عصر دیروز برگزار شد. اکرمی در این نشست گفت: کلانتری چهره‌های هنر معاصر را دوباره زنده کرده و تاریخ هنر معاصر را به صورت قصه نوشته است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، جلسه رونمایی از کتاب «تو آن نبودی که شفق را خونین آفرید» عصر دیروز، جمعه 25 فروردین از ساعت 18 و 45 دقیقه با حضور پرویز کلانتری، اکرمی، نویسنده کتاب، محمود آموزگار، مدیر انتشارات آمه و شاهرخ تویسرکانی، منتقد و روزنامه‌نگار و رامین جعفری در فروشگاه کتاب نشر آمه برگزار شد.

در ابتدای این جلسه اکرمی گفت: مساله‌ای که امروز باعث برگزاری این جلسه شده، جسارت پرویز کلانتری در بیان زندگی پشت‌پرده و دردمند هنرمندان، به صورت قصه است. ما در قصه‌های کلانتری هنرمندان را جدا از آثار ظاهری و چهره رایج آن‌ها می‌بینیم. من روح زنده هنرمندان را در قصه‌های کلانتری دیدم و حس کردم.

وی افزود: هیچ‌کس در عرصه هنر، به‌جز کلانتری برای نسل امروز تعریف نکرده است که فیروز شیروانلو که به جرم تیراندازی به شاه دستگیر شد، که بود و چگونه از زندان آزاد شد تا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را راه‌اندازی کند. این بخش از تاریخ هنر معاصر را کلانتری به زیبایی هرچه تمامتر و با اعجاز کامل به صورت ادبیات بیان می‌کند.

تحلیل‌گر داستان‌های کلانتری در ادامه گفت: تمام قصه‌های کلانتری از واقعیت آغاز می‌شود، اما در ادامه با جادوی قلم کلانتری وارد یک فضای سیال و تخیلی شده، به‌نحوی که مخاطب همه داستان را واقعیت تلقی می‌کند. من داستان‌های کلانتری را یک مثال عالی از رئالیسم جادویی ایرانی می‌دانم.

اکرمی در ادامه گفت: کلانتری تاریخ هنر معاصر ایران را به صورت قصه نوشت. اتفاقاتی که باعث خلق اثر توسط هنرمندان می‌شدند و خاطره‌های مختلف با هنرمندان در این داستان‌ها آمده است و حیف است که مخاطب از این خاطره‌ها محروم بماند. کلانتری با کاراکتر خودش وارد داستان‌ها می‌شود و این به خاطر همین خاطره‌های مشترک با هنرمندانی است که شخصیت آن‌ها دستمایه داستان کلانتری است.

در ادامه جلسه شاهرخ تویسرکانی به دعوت کلانتری شروع به سخنرانی کرد و تویسرکانی با انتقاد از این‌که در کتاب «تو آن نبودی که شفق را خونین آفرید» زندگینامه پرویز کلانتری نیامده، بیوگرافی کلانتری را خواند و گفت: کلانتری داستان‌هایش را بیشتر از نقاشی‌هایش دوست دارد. داستان‌های او به‌لحاظ تنوع و مضمون از تنوع مثال‌زدنی برخوردارند. درون‌مایه آثار او از طنزی گزنده نیز برخوردار است.

در انتهای سخنان تویسرکانی کلانتری از رامین جعفری، هنرمند جوان، خواست تا به عنوان نماینده نسل جوان در این جلسه سخنان خود را بیان کند. جعفری گفت: پرسش اساسی که ذهن من را مشغول خود کرده، این است که نسل گذشته و نسل جدید ادبیات و هنر چگونه باید گفت‌وگو کنند و چرا این گفت‌وگو قطع شده است؟

وی افزود: بزرگترین ویژگی شخصیتی پرویز کلانتری، دغدغه داشتن درباره گفت‌وگوی نسل قدیم هنر و نسل جدید است. این سوال برای کلانتری مهم است که نسل جوان امروز چگونه فکر می‌کند و چه تفاوتی با نسل گذشته دارد.

جعفری گفت: متاسفانه اکثر جلسات رونمایی از کتاب‌ها یک نمایش و یک تعارف است و در آن خبری از پرسش‌های بنیادین نیست، پرسش‌هایی که در قالب گفت‌وگوی دو نسل اتفاق می‌افتد. نسل گذشته و نسل امروز تلاشی در شناختن همدیگر نمی‌کنند. تفاوت بنیادین کلانتری با دیگران در همین نکته است که او برای این گفت‌وگو تلاش می‌کند و این یعنی او به آینده امید دارد. باید این دغدغه کلانتری را پاس داشت.

پرویز کلانتری نیز در این نشست گفت: مهمترین دغدغه امروز من این است که نسل امروز که تکرار نسل من است، سلیقه‌اش چیست و چگونه فکر می‌کند؟

وی افزود: من در نوشتن کلاژ می‌کنم. به عنوان مثال در داستانی که با الهام از فرامرز پیلارام نوشتم، داستانی از شیخ اشراق و زبان این قصه، با قصه قرآنی یوسف و یک شعر ایتالیایی در کنار هم می‌آیند. یعنی یک نوشته با زبانی آرکائیک و فاخر با زبان محاوره رادیو و یک شعر ایتالیایی که به زبان اصلی است، در کنار هم می‌آیند و این یعنی کلاژ در نوشتن.

در انتهای جلسه کلانتری به بیان چند خاطره خود با هنرمندانی چون ممیز و عربشاهی و دیگران پرداخت و جلسه با بریدن کیکی که تصویر یکی از تابلوهای کلانتری را روی خود داشت، به اتمام رسید.

جلسه رونمایی از کتاب «تو آن نبودی که شفق را خونین آفرید» عصر دیروز، جمعه 25 فروردین از ساعت 18 و 45 دقیقه با حضور پرویز کلانتری، جمال‌الدین اکرمی،نویسنده کتاب، محمود آموزگار، مدیر انتشارات آمه، شاهرخ تویسرکانی، منتقد و روزنامه‌نگار و رامین جعفری در فروشگاه کتاب نشر آمه برگزار شد.

کتاب «تو آن نبودی که شفق را خونین آفرید» را که نگاهی به داستان‌های پرویز کلانتری، نقاش و تصویرگر است، انتشارات کتاب آمه در 125 صفحه و با قیمت سه هزارو 800 تومان منتشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها