یکشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۹
فاطمه (س)، الگویی کامل برای تمامی انسان‌ها

مهدی تجلیل؛‌ نویسنده و پژوهشگر علوم قرآن و حدیث، همزمان با 13 جمادی‌الاول که بنا به روایتی، سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)، در قالب یادداشتی به بیان سیره تربیتی آن حضرت و معرفی حضرت زهرا (س) از منظر ائمه (ع) پرداخته است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- مهدی تجلیل؛‌ نویسنده و پژوهشگر علوم قرآن و حدیث: حضرت فاطمه (س) در بیستم جمادی‌الثانی سال پنجم هجری دیده به جهان گشود. آن حضرت در زندگی پیامبر (ص) جایگاه ویژه‌ای داشت، به‌طوری‌که نبی اکرم او را «ام ابیها» نامیده است. حضرت فاطمه (س) الگویی کامل برای تمامی انسان‌ها به‌ویژه‌ زنان به‌شمار می‌آید. در کتاب‌های تاریخ، ابعاد شخصیتی آن حضرت به تفصیل بیان شده که در این نوشتار به پاره‌ای از آن‌ها (اعم از فردی و اجتماعی) اشاره می‌شود.
 
الف) ساده زیستی
آن حضرت به‌عنوان دخت نبی‌اکرم و همسر علی ابن ابیطالب (ع)، همواره اصل ساده‌زیستی چه در دوران تنگدستی و یا گشایش را همیشه به‌عنوان یک اصل نصب‌العین خودشان قرار داده بود.
 
ب) حجاب و عفاف و مشارکت در فعالیت‌های اجتماعی
حضرت فاطمه (س) همواره به پوشش خویش در جامعه آن روز اهمیت ویژه‌ای قائل بود و به فراخور فعالیت‌های آن روزگار، درمواقع ضروری در امور اجتماعی نیز مشارکت می‌نمود که از آن‌جمله می‌توان به حضور بر سر مزار شهدای غزوات پیامبر، تهیه نان برای آن حضرت به هنگام حفر خندق و حضور مهم اجتماعی - سیاسی ایشان در زمان رسول خدا (ص) اشاره نمود.
 
ج) پرورش شخصیت توحیدی
آن حضرت روحیه تعبد و تمسک به اعتقادات اسلامی و تربیتی را از اَوان کودکی به فرزندانشان می‌آموخت. به‌عنوان نمونه آن حضرت، اهل‌بیت خود را به استراحت در روز تشویق می‌نمود تا موقعیت و وضعیت مطلوبی برای شب‌زنده‌داری و عبادت داشته باشند.
 
د) تقسیم کار
در زندگی حضرت فاطمه (س)، رسیدگی و مدیریت امور خانه برعهده آن حضرت و تدبیر امور بیرون از خانه برعهده حضرت علی (ع) بوده است و در این تقسیم کار همواره رضایت و سرور حاکم و اهل‌بیت (ع) به نوبه خود وظایف مربوط را پذیرا بوده و انجام می‌دادند.
 

حضرت فاطمه (س) از منظر ائمه معصومین (ع)
 
1- امام صادق (ع) فرموده‌اند:
هر کس فاطمه را آن‌گونه که باید، بشناسد، شب قدر را درک کرده است و فاطمه را از آن‌رو فاطمه گفته‌اند که مردم از شناخت او عاجزند. (فرات کوفی، ج 1، ص 528)
 
2- پیامبر اکرم فرموده‌اند:
فاطمه پاره تن من است، هر که او را خوشحال کند، مرا خوشحال وهر که او را بیازارد مرا آزرده است. (علامه مجلسی، ج 43، ص23)
 
3- امام علی ابن موسی الرضا (ع) :
از آن حضرت در مورد شخصیت و سیره حضرت فاطمه نقل شده که فرموده‌اند:
خداوند به غضب فاطمه غضب می‌کند وبه خشنودی او شاد می‌شود. (همان ص 172)
 
4- امام زمان (عج):
حضرت ولی عصر (عج) درباره حضرت فاطمه فرموده‌اند:
دختر رسول خدا (ص)، برای من الگویی نیکوست. (همان منبع ج52 صفحه 179)
 

نمونه ای از روایات وارده از حضرت فاطمه (س)
 
بهترین چیز برای حفظ شخصیت زن آن است که مردی را نبیند و نیز مورد مشاهده مردان قرار نگیرد. (مجلسی، ج 43، ص54)
 
خداوند نیکی به پدر و مادر را واجب فرمود تا از خشم او در امان بمانند و دستگیری از خویشان را موجب افزایش عمر و سبب فزونی جمعیت و قدرت قرار داد. (دشتی ص 102)
 
بهترین شما کسانی هستند که در برخورد با مردم نرم‌تر ومهربان‌تر باشند و ارزشمندترین مردم کسانی هستند که با همسرانشان مهربان و بخشنده‌اند.(متقی ج 7، ص 225)
 
منابع:
1- مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار الجامعه لدرر اخبار الائمه الاطهار، بیروت، موسسه ا لوفاء 1403 ه.ش
2- متقی، علی بن حسام الدین، کنز العمال فی سنن الاقوال والافعال، بیروت، دارالکتب العلمیه، 1419 ه.ق
3- دشتی ، محمد، نهج الحیاه ، قم موسسه تحقیقاتی امیرالمومنین ( ع ) ،1376 ه.ش
4- فرات کوفی ،ابوالقاسم، تفسیر فرات کوفی، تهران ، سازمان انتشارات وزارت ارشاد اسلامی، 1367 ه.ش

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها