سه‌شنبه ۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۰
نگاهی به مجموعه شعر «جزيره شصت‌وسه متری»

عبدالجبار کاکایی یادداشتی درباره مجموعه «جزيره شصت‌وسه متری» اثر سروده عبدالصابر کاکایی را در اختیار خبرگزاری کتاب گذاشته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،  متن یادداشت این شاعر و ترانه‌سرا به  شرح زیر است:

«در سال‌های پر تب و تاب مشروطه شاعری به نام ميرزا علی‌اكبر طاهرزاده با تخلص صابر از اهالی قفقاز با سرودن اشعار اجتماعی در بين شاعران هم عصرش به شهرت رسيد و روی دو شاعر هم دوره‌اش ابوالقاسم لاهوتی و اشرف‌الدين قزوينی تاثير غيرقابل انكاری گذاشت. هوپ هوپ نامه‌اش معروف است جدا از يكی دو صابر طنزپرداز و غزل‌سرا صاحب مجموعه جزيره شصت‎‌وسه متری يعنی صابر كاكايی را بايد انصافا تداوم سلسله‌الذهب ذوق سليم و طبع وقاد و تعهد و مسئوليت اجتماعی دانست.
 
واژه‌ها در شعر تنها مبدل ديدنی‌ها و انديشيدنی‌ها به شنيدنی‌ها نيستند به‌طور معمول در زبان كاربردی واژه مبدل ديدنی به شنيدنی است. اما در شعر واژه كار نت در آهنگ را انجام می‌دهد و رنگ در نقاشی، بنابراين واژه بايد خود باد و خود باران باشد. قراردادن واژه در مركز ثقل خود مثل جان بخشيدن به اشيا است و روح دميدن در كالبدها. اغلب شاعران امروز در رفتار با زبان دچار بی‌تكليفی و تردد بين صورت و محتوا هستند. آفتی كه در مجموعه شعر «جزيره‌ی شصت‌وسه متری» به چشم نمی‌آيد. صابر به موقعيت واژه و معنا توجه ويژه‌ای دارد و در عين حال شاعری كاملا معناگراست، اين كه از منظر شعر كوتاه به جهان نگاه كنی و در استخدام لفظ و معنا تعادل را نگاه داری، خود موقعيتی ويژه است. اما عنصر معناگرای تعهد و مسئوليت نوشتن در شعر صابر تجلی دارد. اين عنصر گاهی در جدال بين سنت و مدرنيته آشكار می‌شود، گاهی نيز در نوستالوژی و يادكرد زندگی اجتماعی؛ اما قدر مسلم صابر شاعر اجتماعی‌ست و با اندوهی كه امكان تجلی در چند منظر را دارد، جز منظر فلسفی عمده‌ی افق‌های رصد شده‌ی شاعر تكوين و تكون زيست اجتماعی انسان و اصطكاک آن با مدرنيزاسيون و تجدد لجام گسيخته‌ی تمدن امروز جهان است.
 
جزيره شصت‌وسه متری نقد حيات اجتماعی انسان ايرانی‌ست كه تجدد توليد هويت و سنت او نيست، بلكه محصول صدور از خارج مرزهای اوست. لذا نگاه پذيرنده‌ای ندارد و لحن نقادانه‌اش باز تكرار رساله‌ی ايرادنامه و اغلب رساله‌ها و تاليفات فرهنگی در نقد زيست اجتماعی امروز ايرانيان است. ايجازی كه مخل معنا نيست شعرش را خواندنی و شنيدنی كرده است.»
 
«جزيره شصت‌وسه متری» سروده عبدالصابر کاکایی، در 80 صفحه، به بهای 7000 تومان توسط نشر نیماژ منتشر شده است. این اثر یکی از نامزدهای دریافت جایزه شعر خبرنگاران شده بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها