سه‌شنبه ۶ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۱:۳۰
بررسي 200 فيلم در كتاب نخست مجموعه "هنر در گرماگرم انقلاب"

"سينما و تلويزيون" عنوان كتابي 2 جلدي از مجموعه "هنر در گرماگرم انقلاب" است كه به بررسي بيش از 200 فيلم از سال‌هاي نخست انقلاب اسلامي پرداخته است. اين فيلم به قلم مجيد جعفري لاهيجاني، توسط پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامي به چاپ رسيده است./

مجيد جعفري لاهيجاني در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) اظهار داشت: "هنر در گرماگرم انقلاب"، عنوان پروژه‌اي است كه از هفت سال پيش آغاز شده و در آن كارنامه سينما، تلويزيون، موسيقي، هنرهاي تجسمي و تئاتر در سال‌هاي 1357 تا 1359 بررسي مي‌شوند.

وي با اشاره به اهداف انجام اين كار گفت: هميشه اين پيش فرض نادرست وجود داشت كه در سال‌هاي بحراني پس از انقلاب هنر از جايگاهي برخوردار نبوده است. اين در حالي است كه مطالعات نشان مي‌دهند اتفاق بزرگي چون انقلاب، پيكره بزرگ جامعه را تغيير داده و بر همين اساس تاثير و تاثر متقابلي بين هنر و انقلاب شكل گرفته است.

جعفري لاهيجاني درباره جلد نخست اين مجموعه؛ "سينما و تلويزيون" اظهار داشت: در اين اثر بيش از هزار تصوير از فيلم‌ها منتشر شده‌اند.

وي افزود: بخش مهمي از پيكره اين كتاب به سينماي مستند انقلاب اختصاص يافته و هر فيلمي كه به هر نحو بازگو كننده انديشه‌هاي برخاسته از انقلاب، گفتمان رايج در آن زمان و مسايل اجتماعي است، معرفي شده است.

اين نويسنده درباره ويژگي‌هاي مستندها تصريح كرد: هريك از اين مستندها روايتگر وجوهي خاص از انقلاب اند و به استثناي چند مورد خاص، تمام آن‌ها در فاصله زماني پاييز 1357 تا شروع پاييز 1359 ساخته شده‌اند. از ميان بيش از 200 مستندي كه كتاب به معرفي آن‌ها پرداخته، حدود 30 مستند (بر حسب جامعيت و ساختار حرفه‌اي) برگزيده شده و با تمركز بيشتري بررسي شده‌اند.

جعفري لاهيجاني با اشاره به مبحث تاريخ شفاهي در كتاب "سينما و تلويزيون" خاطر نشان كرد: در اين بخش با بيش از يكصد نفر از كارگردانان، تصوير برداران، نويسندگان و كارمندان سابق صدا و سيما، درباره فضاي اجتماعي و فرهنگي آن سال‌ها، تاثير انقلاب بر نوع كار و چگونگي ساخت فيلم، گفت‌وگو شده است.

وي درباره مهم‌ترين بخش‌هاي اين اثر گفت: بررسي تأثير رسانه‌اي هنر (سينما و تلويزيون) و نقش آن در بحبوحه انقلاب و در دوره گذار از نظام كهنه به نظامي جديد كه مولود حركت و همبستگي انقلابي ـ مذهبي مردم است، تبيين نقش هنر در ثبت وقايع سياسي، اجتماعي و فرهنگ عمومي، توصيف و تشريح دگرگوني‌هاي حاصل از انقلاب در نظام ارزش‌ها و هنجارهاي هنري و وقايع‌نگاري هنر در حيطه تلويزيون و سينما از مباحث مهم اين كتابند.

اين نويسنده اضافه كرد: فرهنگ‌نگاري توصيفي مستندها، فيلم‌هاي داستاني، تله‌پوئم‌ها، تله تئاترها، نقاشي‌هاي متحرك و فيلم‌هاي سينمايي، دسته‌بندي آثار بر حسب موضوعات و شيوه‌هاي ساختاري آن‌ها و بررسي تحليلي و تطبيقي نمونه‌هاي شاخص، بخش‌هاي ديگر اين اثر را شامل مي‌شوند. 

جعفري لاهيجاني تدوين 3 جلد ديگر مجموعه "هنر در گرماگرم انقلاب" را با موضوع‌هاي؛ موسيقي، هنرهاي تجسمي و تئاتر در دست دارد. وي در صدد است با بررسي اين رشته‌هاي هنري به نظريه‌پردازي درباره نقش هنر در انقلاب بپردازد. 

كتاب 2 جلدي "سينما و تلويزيون" از مجموعه "هنر در گرماگرم انقلاب"، در قطع رحلي و در مجموع 924 صفحه تمام رنگي، با شمارگان 2000 نسخه و بهاي 800 هزار ريال توسط پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامي منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها