دوشنبه ۱۴ دی ۱۳۸۸ - ۱۲:۱۶
غزلیات ترشیزی و بخارایی تصحیح شد

اکبر بهداروند، شاعر و پژوهشگر ادبیات تصحیح و مقدمه «غزلیات ظهوری ترشیزی»(بر اساس پنج نسخه) و «کلیات خیالی بخارایی» را به پایان رسانده و در دست انتشار دارد.\

بهداروند در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره «غزلیات ظهوری ترشیزی» و تصحیح آن گفت: در تصحیح غزلیات این شاعر با مراجعه به پنج نسخه که در کتابخانه‌های مجلس شورای اسلامی، گلستان، میراث فرهنگی و کتابخانه‌ای در هند تصحیح کرده‌ام و مقدمه جامعی در حدود 150 صفحه درباره زندگی و ویژگی‌های شعر ترشیزی نوشته‌ام.

وی درباره ظهوری ترشیزی توضیح داد: نورالدین محمد ظهوری ترشیزی متخلص به ظهورى و ملقب به ملك‌الشعراء از شاعران و نویسندگان قرن دهم هجری قمری است که با بزرگانی چون وحشی بافقی، حسین سالک شیرازی(شاعر، نقاش و مذهب) آشنایی و مصاحبت داشته است.

این شاعر به ارائه توضیح مجموعه آثار ظهوری ترشیزی پرداخت و اظهار داشت: دیوان ظهورى شامل مثنوى‏ها، قصیده‏ها و غزل‌هاى بسیاری است. همچنین سه دیباچه وى به نثر فارسى بر مجموعه‏هاى «نورس خیال»،«گلزار ابراهیم» و «خوان خلیل» که به نام «سه نثر ظهورى» شهرت دارند، جزو كتاب‌های درسى هندوستان و پاكستان هستند و بر آن شروحى نوشته‏اند.

وی با تاکید بر شهرت ظهورى که در هند بیش از ایران است، درباره دیگر آثار این شاعر افزود: «پنج رقعه»، «دیوان شعر» و «ساقى‏نامه» از دیگر آثار ظهوری هستند.

تصحیح «غزلیات ظهوری ترشیزی» توسط نشر مولی در دست انتشار است.

بهداروند در ادامه به ارائه توضیحاتی درباره تصحیح «کلیات خیالی بخارایی» از شاعران قرن نهم هجری قمری پرداخت.

وی با تاکید بر این امر که در سال 1350 عزیز دولت آبادی تبریزی(نخستین رئیس کتابخانه مرکزی تبریز و مصحح نسخ خطی) کلیات بخارایی را تصحیح کرده است اظهار داشت: سعی کردم این کلیات را با نگاهی نو و به شیوه‌ای شاعرانه‌تر تصحیح کنم. همچنین این تصحیح شامل مقدمه‌ای جامع در شرح زندگی و ویژگی‌های شعری بخارایی می‌شود.

احمد خیالی بخارایی در بخارا متولد شد و شاگرد و معاشر خواجه عصمت بخارایی بود. از آن‌جا که مدتی در هرات زندگی کرد برخی او را هراتی می‌دانند. دیوان اشعار او در ماوراءالنهر، بدخشان، خراسان و ترکستان شهرتی عجیب داشت.

از بخارایی «کلیات بخارایی» به‌جای مانده است. اما شهرت او بیشتر از رهگذر غزل معروف وی با مطلع (ای تیر غمت را دل عشاق نشانه/ خلقی به تو مشغول و تو غایب ز میانه) است.

انتشارات گستره تصحیح «کلیات خیالی بخارایی» را در دست انتشار دارد.

اكبر بهداروند متولد ۱۳۲۹ و فارغ‌التحصيل رشته ادبیات و مدرس این رشته بوده است. وی هم‌اكنون بازنشسته شده و فعاليت ادبي‌اش را با مجله كيهان فرهنگي ادامه مي‌دهد.

برخی از آثار منتشر شده او در حوزه شعر و پژوهش شامل «مزامير كال»، «تلواسه در عطش»، «ترانه آب» و «آواز سبز ايل» می‌شوند.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۵:۲۶ - ۱۳۸۹/۰۶/۱۰
    كار نيكويي است اما اي كاش تمام آثار اين شاعر به چاپ مي رسيد.
  • سید رضا مختاری ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
    با سلام و عرض ادب مستدعی است چنانچه شماره تماس یا آدرس ایمیل حضرت استاد بهداروند را دارید برای اینجانب ارسال فرمایید. سپاسگزارم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط