چهارشنبه ۱ مهر ۱۳۸۸ - ۱۲:۲۴
«داستان‌هاي امثال امير‌قلي اميني» منتشر مي‌شود

امير‌قلي اميني، فولكلوريست پيشكسوت ايراني است. او تنها پژوهشگر اين عرصه بعد از دهخداست. اثر سترگ اميني «داستانهاي امثال» است كه در سال 1324 منتشر شد. اين كتاب به زودي و براي اولين بار در سال‌هاي بعد از انقلاب توسط انتشارات «فردوس» به چاپ مي‌رسد.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نخستين مجموعه از مثل‌هاي فارسي امير‌قلي اميني، فولكلوريست پيشكسوت و نام آشناي ايراني، «هزار و يك سخن» بود كه در سال 1299 در يكي از چاپخانه‌هاي برلين چاپ شد.
 
اما اثر سترگي كه در تكميل آن به نگارش درآورد، «داستان‌هاي امثال» بود كه در سال 1324 به چاپ رسيد. اين اثر به زودي و براي نخستين بار در سال‌هاي پس از انقلاب، توسط انتشارات «فردوس» با اضافات و تغييراتي منتشر مي‌شود. 

«هزار و يك سخن»،اولين كتابي بود كه در زمينه فولكلور در ايران منتشر ‌شد و مورد استقبال علاقمندان قرار گرفت. 

اما «داستان‌هاي امثال» او كه چندي بعد انتشار يافت، كاري سترگ و عظيم درباره امثال فارسي است كه حاصل زحمت بيشتر سال‌هاي عمر اميني است. 

اين اثر نخستين بار در سال 1324 در چاپخانه روزنامه اصفهان منتشر شد و در سال 1333 براي بار دوم با اضافاتي و در دو مجلد در چاپخانه اصفهان به چاپ رسيد و شامل بسياري از استعارات و عبارات عاميانه در قالب ضرب‌المثل‌هاي ايراني بود. 

چاپ سوم اين كتاب نيز در سال 1357 به صورتي كامل‌تر و يك جلدي و در 520 صفحه منتشر شد. 

اين مولف در ابتدا می‌خواست براي تكميل اين اثر به آثاري قديمي رجوع كند، ولي سرانجام دريافت كه حافظه و زبان توده مردم، بهترين مرجع و سند براي جمع‌آوري اين كتاب است. از اين رو بيشتر وقت خود را صرف تحقيق در امثال و حكايت‌هاي قديمي مردم كوچه و بازار در سراسر ايران كرد.

چاپ چهارم كتاب «داستان‌هاي امثال» اميني در واقع اولين چاپ اين كتاب بعد از انقلاب است كه به همت منيژه اميني، فرزند امير قلي اميني گردآوري شده و از سوي انتشارات «فردوس» منتشر مي‌شود. 

اين كتاب دربرگيرنده 552 داستان است.

منيژه اميني علاوه بر مقدمه‌اي كه بر اين كتاب نوشته، 33 داستان ديگر را نيز بر آن افزوده. 

وي در گفت‌و‌گو با «ايبنا» درباره اين كتاب گفت: پدرم در جمع‌آوري اين كتاب پنجاه سال از عمر خود را صرف كرده؛ در حالي كه تا به امروز همه كساني كه در زمينه فولكلور كار كرده‌اند، از اين كتاب بهره گرفته‌اند. 

وي در پاسخ به اين سوال كه داستان‌هاي اين كتاب كه قاعدتا هر كدام منشا ضرب‌المثلي است، چگونه خلق مي‌شده است، توضيح داد: پدرم داستان‌هاي اين ضرب‌المثل‌ها را باتلاش و پي‌گيري‌هاي عاشقانه‌اش از زبان مردم مي‌شنيد و جمع‌آوري مي‌كرد و بعد پردازشس داستاني روي آن انجام مي‌داد، تا شكلي ادبي و قابل ارايه پيدا كنند. 

كتاب «داستان‌هاي امثال»، نوشته امير‌قلي اميني با مقدمه منيژه اميني، به زودي از سوي انتشارات «فردوس» منتشر مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها