جمعه ۸ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۴:۰۰
«كهن ديارا» و نقد آثار نادر نادر‌پور

«كهن ديارا»، عنوان يكي ديگر از کتاب‌های مجموعه بيست جلدی «در ترازوی نقد» انتشارات «سخن» است كه فروردين امسال منتشر شد. در اين كتاب مقالاتي از غلامحسين يوسفی، يدالله رويایی، فريدون مشيری، پرويز ناتل خانلری و ديگر صاحبنظران درباره ويژگی‌های شعر نادرپور گرد آمده است._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، «كهن ديارا» به اهتمام وحيد عيدگاه طرقبه‌اي، عنوان کتابی از مجموعه بيست جلدي «در ترازوي نقد» انتشارات «سخن» است كه فروردين امسال(۸۸) روانه بازار كتاب شده است. در اين كتاب مقالاتي از غلامحسين يوسفي، يدالله رويايي، فريدون مشيري، پرويز ناتل خانلري، حسين منزوي و ديگر صاحبنظران، درباره ويژگي‌هاي شعري نادرپور آمده است. 
 
عيدگاه طرقبه‌اي هدف از فراهم آوردن چنين مجموعه‌اي را مهجور بودن اين چهره ادبي در مقايسه با همانندانش عنوان كرده است.

اين پژوهشگر در بخشي از مقدمه كتاب با اشاره به وجوه تصويري شعر نادرپور او را دنباله‌رو راه نيما معرفي كرده و از تكامل فني شعر نو در شعر او سخن گفته است.
 
در بخش دوم اين كتاب كه سالشمار زندگي نادر‌پور نام گرفته است، از سال تولد او كه ۱۳۰۸ است و انتشار اولين شعرش با عنوان «رقص امواج» در مجله «نامه مردم»، همكاري او با توللي در انتشار نشريه «شرق ميانه»، و سفر به فرانسه و تحصيل در رشته ادبيات فرانسه سخن به ميان آمده و همچنين درباره فعاليت‌هاي ادبي نادر‌‌پور از جمله همكاري با هوشنگ ابتهاج در انتشار كتاب «يادنامه هورانس تومانيان»(شاعر ارمني)، عضويت افتخاري او در اتحاديه نويسندگان فرانسه و... تا روز مرگش در لس آنجلس توضیحات مفیدی آمده است. 

اولين فصل كتاب «كهن ديارا»، با بخشي به نام «سخنان نادرپور» آغاز شده. وي درباره شعر نو، احساس و عقيده‌اش را اين‌گونه بيان كرده است: «گفتگو درباره شعر نو و كهنه ديگر نو نيست و كهنه است. شما مي‌پرسيد چرا و من مي‌گويم: زيرا ديرگاهي است كه «قطار به راه افتاده است»(و اين تعبير را از نيما وام مي‌گيرم). آري ديرگاهي است كه شعر نو همچون گلي ديرپا در كوير كهنگي روييده است و به اقتضاي آب و هواي سوزان كويري، گلبرگ‌هاي سخت و سمج و مقاوم دارد.» 

بخش ديگر اين كتاب كه «چند يادآوري به براهني و هشداري به ديگران» نام دارد، مقاله‌اي به قلم نادر‌پور است كه در قسمتي از آن آمده است: «گمان مي‌كنم علت «يقه دراني» تو(اشاره به براهنی) اين باشد كه از مصاحبه كشدار و كسل‌كننده من به وحشت افتاده‌اي و مي‌خواهي به هر نحو كه ممكن است، مرا از دنبال كردن آن بازداري و مسايلي را مطرح كني كه اين مصاحبه را تحت‌الشعاع قرار دهد و از طنين آن بكاهد؛ و گرنه به تو چه مربوط است كه مصاحبه من مبتذل است...».
 
فصل ديگر كتاب «نادر‌پور و شعر او در نگاه ديگران» نام گرفته و يكي از اولين مقاله‌هاي آن به قلم محمود فتوحي و با عنوان «تصوير در شعر نادر‌پور» است. «در جنگل» نیز نام مقاله غلامحسين يوسفي است و «محافه‌كاري نادر‌پور» عنوان مطلب فروغ فرخزاد درباره نادر‌پور است.

از مهدي اخوان ثالث نيز در اين مجموعه مقاله‌اي با نام «نادر‌پور و دختر جام» آمده است. 

«چند شعر از نادر نادر‌پور»، «كتابشناسي» و «اعلام» نيز بخش‌هاي پاياني كتاب است. 

همچنین «نادرپور به روايت عكس» بخش پاياني اين كتاب است كه در آن از دوران نوجواني شاعر و برخي از سفرهاي او با هوشنگ ساعد‌لو و شمس ‌آل‌احمد، تصاويري به چاپ رسيده است. 

بخش ديگر عكس‌هاي نادر‌پور نيز مربوط به اقامت او در پاريس است و برخي ديگر آنها به عكس‌هاي اين شاعر با احسان يار‌شاطر، جلال متيني و فريدون مشيري اختصاص دارد. 

«كهن ديارا»، فروردين امسال(۸۸) توسط انتشارات «سخن» روانه بازار كتاب شده است. 

اين كتاب ۴۰۶ صفحه‌اي به شمارگان ۱۶۵۰ نسخه و قيمت ۷۵۰۰ تومان در كتابفروشي‌ها به فروش مي‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها