شنبه ۲۸ دی ۱۳۸۷ - ۱۱:۳۰

در ادامه بررسي مسايل و مشكلات مبتلا به محصول استراتژيك كاغذ و صنايع مرتبط به آن در جنوب شرقي قاره كهن آسيا، اين بار سراغ بزرگ‌ترين كشور شبه‌قاره هند، يعني هندوستان رفته‌ايم. اين گزارش، از روزنامه «نيو دهلي» نقل شده كه دربرگيرنده وضعيت كاغذ در نه ماه آخر سال گذشته در اين كشور است./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) و بر اساس گزارش «نیو دهلی»، به نظر می‌رسد صنایع کاغذ تحرير و چاپی هندوستان، نه تنها از رکود و افت اقتصادی بازار جهاني متاثر نشده، بلكه احتمالا به دلیل تقاضای بالای این کالا در هندوستان، بهای کاغذ بتواند از ثباتی نسبی برخوردار بماند. 

البته با وجود این ثبات، شرکت‌های پیشرو در بخش صنایع کاغذ هند با توجه به کاهش رشد ناخالص ملی در چند ماه آینده، در انتظار یک فشار جزیی بر تقاضا هستند که بخشی از این فشار نیز ناشی از کاهش بهای کاغذهای وارداتی از کشورهای دیگر، به ویژه چین خواهد بود.
 
سال گذشته «آر.آر. ودرا» مدیر صنایع کاغذ بالاپور (Bilt) بزرگ‌ترین شرکت تولید کاغذ هندوستان در این باره گفته بود: ما هم اکنون از ظرفیت صد درصدی تمام کارگاه‌ها و کارخانه‌های کاغذسازی خود استفاده می‌کنیم و بهای فروش ما، ثبات نسبی دارد. البته با توجه به كاهش سود ناخالص ملی، در آينده تا حدی کاهش میزان تقاضا را نیز در پیش خواهیم داشت؛ ولی هنوز تولید گروه‌های اصلی صنایع کاغذ مانند کاغذهای فتوکپی و روکشدار از رشدی دو برابری برخوردارند. 

به گفته اين مدير، شرکت‌های پیشرو تولید کاغذ در هندوستان JK Paper, West Coast, TNPL هستند که بدون در نظر گرفتن میزان تولید کاغذهای چاپی، موفق شده‌اند ظرفیت تولید داخلی کاغذ را به حدود 8میلیون تن در سال برسانند. 

«ودرا» مي‌افزايد: البته من فکر نمی‌کنم این وضعیت با ثبات باشد و حتما این بخش از صنعت نیز درگیر مسایل اقتصادی جهان خواهد شد. هم اكنون بهای بین‌الملی کاغذ از 1000 دلار در تن به 750 دلار  رسیده و در این بین، کاغذهای وارداتی ارزان قیمت نیز تهدیدی برای تولیدکنندگان محسوب می‌شود. زمانی که بهای هر تن کاغذ، 1000 دلار بود، بهای کاغذ وارداتی به نحو چشمگیری از کاغذهای تولید داخل بیشتر بود؛ ولی امروز این فاصله در حال کم شدن است و اگر بهای بین‌المللی کاغذ همچنان رو به کاهش باشد، تولیدکنندگان داخلی نیز مجبور می‌شوند قيمت‌ها را کاهش دهند.
 
به اعتقاد وي، سقوط اقتصادی جهان منجر به تعدیل در تقاضای بین‌المللی کاغذ ‌شده و بر بهای آن نیز تاثیر گذاشته و در نتيجه بین عرضه و تقاضا، توازنی مناسب ایجاد شده است. 

به اعتقاد «هارش پاتی سینگا نیاریش» مدیر صنایع کاغذ JK Paper، نیز با توجه به ارزیابی‌های انجام شده درباره بهای کاغذ که در ادامه مطلب آمده است، صنایع تولید کاغذ هنوز مانند صنایعی مانند استیل، سیمان و ... تحت تاثیر وضعیت و شرایط بی‌ثبات اقتصادی جهان قرار نگرفته‌اند و بهای آن‌ها کاهش محسوسی نداشته است. بر اين اساس بهای کاغذ (در هر تن) در نه ماه نخست سال 2008 به قرار زير بوده است: 
 *سه ماهه آوریل تا ژوئن؛ کاغذ روکشدار/ 38750 روپيه؛ متوسط بهای کاغذ کپی/ 41900
 *سه ماهه جولای تا سپتامبر (كاغذ روكشدار)42300 /(كاغذ كپي)43250
*سه ماهه اکتبر تا دسامبر (كاعذ روكشدار) 44600/ (كاغذ كپي)  44000

از سویی دیگر، میزان تقاضای داخلی برای کاغذ در چند سال گذشته به موازات رشد ناخالص ملی حدود 8 درصد افزایش داشته؛ ولی  هم‌اكنون این رقم بين 6 تا 7 درصد است. 

با توجه به سرانه 8 كيلوگرمي مصرف کاغذ در کشور هندوستان، به‌نظر می‌رسد این رقم در درازمدت افزايش يابد و باعث رونق این صنعت شود. 

دولت هندوستان برای دستیابی به چشم‌اندازی روشن در بخش صنایع تولیدی کاغذ، تلاش‌های ویژه‌ای را آغاز کرده که یکی از آن‌ها توجه دولت به بخش آموزش کشور است. این بخش می‌تواند کمک شایانی به صنعت تولید کاغذ در این کشور بکند. 

اين در حالي است كه برخی کارشناسان معتقدند در نتیجه ورود کاغذهای روکشدار ارزان قیمت به هندوستان، تولیدکنندگان کاغذ باید در انتظار فشارها و ناملایماتی در بهای اين نوع کاغذها در این کشور باشند. 

همجنان به نظر می‌رسد به موازات افزایش ارزش روپیه (پول رایج هندوستان)، بهای کاغذهای روکشدار وارداتی نیز تعدیل شود و کاهش یابد. چین سهامدار اصلی کاغذهای روکشدار در بازار بورس به شمار می‌آید و بخش عمده بازار واردات این نوع کاغذ به هندوستان را در انحصار خود دارد. اگرچه میزان فروش کاغذ در داخل کشور ممکن است کاهش یابد؛ ولی با توجه به کاهش سی درصدی بهای خمیر کاغذ وارداتی (بهای خمیر کاغذ هم اكنون 500دلار در هر تن است.) به‌نظر می‌رسد سود ناخالص هندوستان چندان تحت فشار قرار نگیرد.
 
مترجم: میترا جلیلی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها