سه‌شنبه ۵ آذر ۱۳۸۷ - ۱۲:۵۶
«خطوط شکسته»، برگزیده شعر بزرگسال

کتاب « خطوط شکسته» اثر شراره کامرانی در دومین دوره جایزه ادبی «گام اول» به عنوان اثر برگزیده حوزه شعر سپید بزرگسال برگزیده شد./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «خطوط شکسته» با چهار شعر متفاوت شروع می‌شود. شعرهای این کتاب با هم یک منظومه واحد را تشکیل می‌دهند و باید با هم خوانده شوند، اگرچه این امر، مانع استقلال نسبی هر يك از شعرها هم نیست. 

با این چهار شعر، منظومه «خطوط شکسته» با پیگیری خطی روایی و با پرداختن به جنگ، چهره‌ای خشن، بی‌رحم و سیاه از آن ترسیم می‌کند. شاعر اما می‌داند که نمایش تصویری مستند از جنگ، کار شعر نیست. پس زمینه‌ای برای طرح شاعرانه جنگ بر می‌گزیند. موضوع انتخابی شاعر برای این زمینه «نقاشی» پسر اوست.
در شانزده شعر ابتدایی کتاب، نقاشی‌های کودک شاعر-‌ راوی، طرح‌های شعری مفهوم عمومی جنگند.

کودک به توصیه مادر شاعرش نقاشی را ناتمام رها می‌کند و به خواب می‌رود تا جنگ را فراموش کند. اما خواب دایی‌اش را می‌بیند که پیشانی‌بند «یا زهرا»یش را بر پیشانی او بسته است. حالا خواننده با عناصر آشنایی روبه‌رو می‌شود که بومی اوست. عناصری که در هیچ يك از جنگ‌های جهانی دیده نمی‌شوند، ولی در جنگ هشت ساله عراق عليه ایران بر پیشانی سربازان ما حضوری همیشگی دارد. 

به این ترتیب از شعر هفدهم به بعد، جنگ خاصی با هویت زمانی و مکانی مشخص تصویر می‌شود که ماهیت دفاع مقدس دارد. در این بخش با وجود فرودهای گاه شعاری، با نگاه ارجمند شاعر به دفاع مقدس روبه‌رو می‌شویم. شاعر با ریشه‌یابی دفاع مقدس، در اعماق تاریخ معاصر ایران سرک می‌کشد و با بیانی اندیشمندانه و نسبتا دقیق، نشان می‌دهد که شعر دفاع مقدس از بدنه شعر انقلاب جدا نیست و این دو در تعریف خود به حوزه‌ یکدیگر وارد می‌شوند و با هم همپوشانی دارند.

در انتهای منظومه، شاعر، گسترش مضمون در شعر دفاع مقدس را هم تجربه می‌کند و می‌کوشد با بیانی تازه، دامنه مقاومت در شعر دفاع مقدس را از مرزهای جغرافیایی ایران به دیگر سرزمین‌های اسلامی گسترش دهد.

حرف آخر این که با وجود بعضی کاستی‌ها که در تجربه‌های اول شاعران جوان، دور از انتظار نیست، «خطوط شکسته» به دلیل بیان استعاری، تصاویر تازه، عاطفه قدرتمند مادرانه، نگاه تاریخی، قدرت روایت‌پردازی شاعرانه و بالاخره ایجاز، اثری موفق ارزیابی می‌شود و همه این‌ها با این‌همان‌پنداری نقاش - شاعر (فرزند و برادر شاعر) پایانی تفکربرانگیز می‌یابد.

«شراره کامرانی» در سال 1352 در شهر خوی به دنیا آمد. او که کارمند شورای صنایع گاز است، برگزیده جشنواره‌های مختلفی از جمله دومین جشنواره سراسری ایران ما، کنگره سراسری شعر سیستان، کنگره سراسری فاطمه کوثر هستی، اجلاس شعر راهیان نور، جشنواره سراسری شعر فرش، جشنواره سراسری شعر خاتم و همایش ربع قرن بالندگی شعر در دانشگاه آزاد است. 

کامرانی همچنین در سال گذشته در فستیوال ادبی آدانا در ترکیه حضور یافت و با موضوع زن و شعر سخنرانی کرد. همان سال در مراسم بزرگداشت یکصدمین سال تولد پروین اعتصامی در آنکارا نیز سخنرانی داشت. 

آثار منتشر شده کامرانی که به ترجمه و پژوهش هم علاقه‌مند است، به این شرح اند: 

خطوط شکسته/ مجموعه شعر 1386
 پرنده آبی/ داستان بلند/ ترجمه 1386
چله/ دیوان سلطان‌الشعرای ترکیه
/ ترجمه 1387
از وی سه مجموعه شعر و پنج داستان ترجمه هم زیر چاپند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط