سه‌شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۷
هیأت اندیشه‌ورز در کتابخانه‌های سازمان فرهنگی هنری تشکیل شود

رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهراند همزمان با جشن «کتاب‌یار» گفت: مردم ما علاقه‌مند به مطالعه‌اند اما ما نگاه نمی‌کنیم که کشش و علاقه آن‌ها کجاست. لازمه این اتفاق تاسیس یک هیئت اندیشه ورزی است

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، دهمین دوره جشن «کتاب‌یار» همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی، برای تقدیر از خادمان کتاب، کتابخوانان و کتابداران برتر تهران، شب گذشته (دوشنبه ۲۷ آبان) با حضور حجت‌الاسلام والمسلیمن میثم امرودی رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، محمدجواد حق‌شناس رییس کمسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران، جمعی از مدیران فرهنگی و هنری پایتخت و همه کتابداران ۱۱۰ کتابخانه سازمان فرهنگی هنری در فرهنگ‌سرای ارسباران برگزار شد. 
 
حجت‌الاسلام والمسلمین میثم امرودی نخستین سخنران این مراسم بود. او با تبریک هفته کتاب انقلاب اسلامی و روز کتابدار گفت: این هفته‌هایی که قرار می‌دهند یک منطقی دارد. راننده‌ها را دیده‌اید؟ گاهی خسته و خواب آلوده می‌شوند. گاهی یک پیچ، یک فریاد، صدای یک ترمز مهیب این راننده‌ها را بیدار می‌کند. هر روز ما متعلق به کتابیار است و این جلسات در حقیقت یک فریاد است، یک پیچ خطرناک است تا حواسمان باشد «که هستیم» و «کجا هستیم». 
 
وی افزود: هر اتفاقی در زندگی ما می‌افتد و در عالم واقع می‌شود، نتیجه نگاه ماست. این حدیث زیبا که منتسب به امیرالمومنین است می‌فرماید که: «اندیشه‌‌ات را اصلاح کن که اندیشه تو گفتار، گفتار تو رفتار و رفتار تو سرشت و سرشت تو سرنوشت تو را می‌سازد» گویی همه چیز وابسته به اندیشه ماست. 
 
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران ادامه داد: اولین قدم این است که نگاهمان را نسبت به خودمان، ارزش خودمان و جایگاه خودمان عوض کنیم.  نگاهمان به شیوه را عوض کنیم. قالب ما آدم‌های متمولی نیستیم که بتوانیم مسجد و مدرسه بسازیم و وقف کنیم. پس بهشت ما همینجا رقم می‌خورد. آینده ما همین الان است. 
 
وی تاکید کرد: مطالعات نشان داده است که مردم ما علاقه‌مند به مطالعه‌اند اما ما نگاه نمی‌کنیم که کشش و علاقه آن‌ها کجاست. لازمه این اتفاق تاسیس یک هیأت اندیشه ورزی است. پیشنهاد ما ایجاد هیأتی با حضور علی اشعری، محسن چینی‌فروشان و مصطفی رحمان‌دوست است و امیدواریم با کمک شما و این گروه بتوانیم کارهای بزرگ را صورت بدهیم؛ کارهای کم هزینه اما پر ثمر. 
 
اشعری: کتابخانه نباید منتظر مراجعه مردم باشد
علی اشعری یکی از چهره‌های مطرح کتاب‌داری از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی ضمن تبریک روز کتابدار گفت: کتابخانه‌ها مثل چراغی روشنایی بخش منطقه‌ای هستند که در آن قرار دارند. می‌شود با یک حصار شعاع نور را کمتر کرد و می‌توان با نورانی‌تر کردن آن، سطح بیشتری را روشنایی بخشید. 
 
وی افزود: رابطه کتابخانه و محیط باید یک رابطه تعاملی باشد. کتابخانه یک موجود زنده است. هر موجود زنده‌ای در تعامل با پیرامون خودش است که حیاتش ادامه پیدا می‌کند. معنای این حرف این است که کتابخانه طبیعتا نباید منتظر مراجعه مردم باشد، باید خودش مردم را فرا بخواند.
 
اشعری ادامه داد: ما برای رونق کتابخانه گاهی به خطا می‌رویم. توجه کنیم که کتابخانه در نقطه اول کتابخانه است و باید نقش خودش را در ترویج فرهنگ ایفا کند. زمانی که مشغول طراحی باغ کتاب تهران بودیم، فعالیت‌های متعدد و متنوعی را در محوریت کتاب طراحی کرده‌ بودیم. قرار نبود تبدیل به سالن سینما شود. سینما در باغ کتاب با محوریت نمایش فیلم‌های اقتباسی یا زندگی‌نامه نویسندگان تعریف شده بود. 
 
وی با اشاره به راه‌اندازی هیأت اندیشه‌ورز حوزه کتاب در سازمان فرهنگی هنری گفت: بعضی از سازمان‌ها هستند که شورایی را تشکیل می‌دهند و آن شورا چون هیچ شناختی نسبت به اجرا کنندگان برنامه‌ها ندارد، طرحی را برنامه‌ریزی می‌کند که جدای از فعالیت‌های تیم اجرایی است. اجرا کنندگان هم چون خود را جدای از طرح می‌بینند، تلاشی برای محقق شدن اهداف برنامه‌ریزی شده نمی‌کنند. هیأت اندیشه‌ورز باید با حضور شما شکل بگیرد. باید تک‌تک شما نظرات خود را بیان کنید. نظرات مراجعانتان را جویا شوید و با توجه به جمیع جوانب برنامه‌هایی را طراحی و اجرا کنید. 
 
علی اشعری ادامه داد: به دلیل گرانی کاغذ و هزینه بالای تولید کتاب، بسیاری از افراد کتابخوان این روزها توان خرید ندارند. ما در کتابخانه‌ها باید تلاش کنیم تا این نیاز را مرتفع کنیم. به روز بودن و نو بودن کتاب‌ها نیز یکی دیگر از عواملی است که باعث رونق کتابخانه می‌شود. قرار نیست کتابخانه ما همه کتاب‌های چاپ شده را داشته باشد، اما باید به فراخور نیاز مردم منطقه، کتاب‌ها به منبع کتابخانه اضافه شوند. 
 
 
حق‌شناس: سازمان فرهنگی هنری می‌تواند به یکی از بزرگترین ناشران کتاب‌های صوتی تبدیل شود
محمد جواد حق شناس رییس کمسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران در ابتدای سخنان خود با اشاره به حضور سه ساله در جشن کتاب یار گفت: امسال سومین سالی است که خدمت شما می‌رسم و شاید در این چند سال کمتر متعهد بودم که در برنامه‌ای مداوم حضور داشته باشم و این نبوده به جز اینکه عرض ارادت کنم محضر کسانی که در خدمت فرهنگ دانش تعالی و توسعه کشور هستند.
 
وی افزود: می‌دانم که شما در وضعیت خوب معیشتی نیستید. می‌دانم که آنچه در خور تلاش و زحمت شماست را ما نمی‌توانیم برایتان فراهم کنیم. اما این را بدانید که شهر ما مفتخر است به حضور شما عزیزان که بسیار بی سر و صدا در خدمت فرهنگ این شهر هستید. چرا که اگر کشور ما بخواهد مسیر تعالی و رشد را طی کند راهی به جز عبور از مسیر فرهنگ کتاب و کتابخوانی ندارد.
 
حق‌شناس با اشاره به سرانه مطالعه در ایران گفت: چه کنیم که با این واقعیت تلخ رو به رو هستیم که ساعات و دقایقی که باید شهروندان با کتاب مانوس باشند، چندان وضعیت خوبی ندارد و ما در مقایسه با دیگر کشورها باید شرمگینانه نسبت به این مقوله مواجه شویم. اما می‌دانم با شکل گیری نظام پیشنهادی شما می‌توانید راهکارهایی را برای جذب مردم به درک و کشف لذت مطالعه پیشنهاد کنید. ما این آمادگی را داریم که در کمسیون فرهنگی از طرح‌های پیشنهادی شما حمایت کنیم. 
 
وی با اشاره به گرانی کاغذ و وضع معیشتی مردم گفت: امروز کتاب مهم‌ترین ابزار انتقال دانش است. گران شدن کاغذ، ارزی که باید برای واردات کاغذ مورد نیازمان پرداخت کنیم ما را به سوی شکل‌های دیگر مطالعه می‌کشاند. 
 
رییس کمسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران اضافه کرد: من این توفیق را داشتم از کتابخانه نابینایان فرهنگ‌سرای خاوران بازدید کنم. مجموعه نفیس کتاب‌های صوتی این مرکز نشان می‌دهد که سازمان فرهنگی هنری در زمینه تولید کتاب‌های صوتی چه میزان پیشگام بوده است. 
 
وی افزود: درست است که کتاب‌های صوتی حس و حال کتاب کاغذی را ندارند اما باید در این زمینه هم به سراغ تکنولوژی‌های جدید برویم. بخش عظیمی از وقت شهروندان تهرانی در ترافیک تلف می‌شود. چه اشکالی دارد درصدی از وقتشان را به شنیدن کتاب اختصاص دهند. 
 
حق‌شناس اضافه کرد: امکان ایجاد فرصت مطالعه با هزینه‌ای اندک را برای جوانان، برای کهنسالان که شاید چشمی برای خواندن نداشته باشند و حتی کسانی که سواد خواندن و نوشتن ندارند، امکانی است که باید به آن توجه شود. امروز می‌توانیم تمامی کتاب‌ها را با حفظ حقوق مولف به کتاب صوتی تبدیل کنیم. سازمان فرهنگی هنری می‌تواند به یکی از بزرگترین ناشران کتاب‌های صوتی تبدیل شود. هریک از کتابخانه‌های این  سازمان می‌توانند یک لابراتوار کتاب صوتی داشته باشند. 
 
وی در ادامه به برنامه‌های شورای اسلامی شهر تهران برای ترویج کتابخوانی اشاره کرد و گفت: یکی از برنامه‌های مهم ما در حوزه کتاب، احیای راسته‌های فرهنگی است. در تهران خیابان انقلاب و خیابان کریمخان قطب کتاب‌فروشی‌ها را تشکیل می‌دهند. امیدواریم این بخش را با کمک شما عزیزان و مدیران فرهنگی شهر تهران که امروز در راس آن حجت‌الاسلام امرودی قرار دارد که شخصیتی که فرهنگی است بتوانیم آباد کنیم تا دینمان را به شهرمان ادا کنیم.
 
این عضو شورای شهر در پایان سخنان خود گفت: من از همه کتاب‌یاران سازمان فرهنگی هنری تقدیر می‌کنم. ‌می‌دانم به خاطر عدم تطبیق امکانات با نیاز مخاطب چه سال سختی داشته‌اید. می‌دانم چندین سال است کتاب تازه‌ای دریافت نکرده‌اید. این اتفاق تلخی است. امیدوارم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که قول یک میلیاردی کمک به کتابخانه‌های تهران را داده‌اند به زودی قول خود را عملی کنند. چرا که ما کتابخانه را به ساختمان و میز و نیمکت‌ها نمی‌شناسیم، به کتاب می‌شناسیم. کتاب‌هایی که هر دوره باید نو شوند. 
 
در پایان این برنامه از ۵ بانوی کتاب‌یار بازنشته تجلیل شد. حجت‌الاسلام والمسلیمن میثم امرودی رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، محمدجواد حق‌شناس رییس کمسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران، علیرضا فاطمیان‌پور معاون هنری، علیرضا زندوکیل معاون هنری و ایمان کرد مدیر امور کتابخانه‌ها و ترویج فرهنگ‌کتابخوانی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران از مريم زادنعمت، شكوفه احمدی، فاطمه كاظم نژاد، اكرم السادات محتشم خواه و معصومه عزيزی تقدیر کردند.
 
شعرخوانی علی علی‌محمدی و اجرای موسیقی توسط حامد محضرنیا از دیگر بخش‌های این برنامه بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها