سه‌شنبه ۲۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۶
پنج راهکاری که کودکان‌ را به کتابخوانی علاقه‌مند می‌کند

کتی کالینز، جامعه‌شناس آمریکایی در کتاب«بزرگ شدن خوانندگان» مواردی کاربردی درباره نحوه علاقمند کردن کودکان به مطالعه کتاب ذکر کرده، که روزنامه مورنینگ پست پنج نکته از مهمترین این نکات را منتشر کرده است

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از ساوت‌چاینا مورنینگ‌پست - هفته پیش در شهر هنگ‌کنگ مراسمی با عنوان «کنفرانس ادبی مدارس جهان» برگزار شده بود که یکی از حاضران این مراسم کتی کالینز، جامعه‌شناس آمریکایی بود که به عنوان سخنران مهمان در این مراسم شرکت کرده بود. وی در این کنفرانس درباره علاقمند کردن کودکان به کتابخوانی سخنرانی کرد که با استقبال حاضران روبرو شد.

کالینز سال‌ها در ارتباط تنگاتنگ با اساتید ادبیات دانشگاه کلمبیا تحقیقاتی درباره مطالعه و جایگاه آن در دنیای امروزی انجام داده است. این جامعه‌شناس آمریکایی در گفت‌وگو با روزنامه مورنینگ پست چاپ شهر هنگ کنگ نکاتی درباره نحوه علاقمند کردن کودکان به مطالعه و کتاب‌‌خوانی ارائه می‌کند. وی اعتقاد دارد در عصر دیجیتال، کتاب خواندن اولویت‌ کودکان نیست و باید این امر را به اولویت اصلی آن‌ها تبدیل کرد.

کالینز در کتابی با عنوان «بزرگ شدن خوانندگان» چاپ انتشارات «استنهاوس» آمریکا مسائل بسیاری درباره نحوه علاقمند کردن کودکان به مطالعه کتاب ذکر کرده، که روزنامه مورنینگ پست پنج نکته از مهمترین این نکات را منتشر کرده است:

1. از سنین پایین شروع کنید
مطالعات مختلفی نشان داده که کودکان از سنین پایین از گوش دادن به داستان لذت می‌برند. آن‌ها وقتی به دنیا می‌آیند صدای والدین خود را تشخیص می‌دهند و خواندن داستان برای آن‌ها لذت بخش‌ترین فعالیت است و والدین باید بدانند که کودکان همه چیزهایی را که برای آن‌ها خوانده می‌شود به خوبی درک می‌کنند.

2. سرزنش هیچ وقت مفید نیست
این نکته یکی از تجربیات شخصی کالینز با یکی از فرزندان خودش است. کتاب خواندن برای پسر کالینز، یکی از سخت‌ترین کارهای روزمره است ولی کالینز بر اساس تجربیاتش به این نتیجه رسیده است که سرزنش کردن این رفتار فرزندش به هیچ وجه نتیجه مثبتی ندارد. وی می‌گوید: «ما همیشه وقتی می‌‌خواهیم با هم کتاب بخوانیم اول من شروع می‌کنم و پیشنهاد می‌کنم که بقیه‌اش را او تمام کند.» به اعتقاد کالینز یکی از اشتباهات رایج والدین در مورد کتاب‌خواندن کودکان تصورات و خیال‌پردازی‌های خود والدین است. چون آن‌ها تصوری از کتاب خواندن دارند که این تصور در ذهن کودکان وجود ندارد. آن‌ها باید از خواندن لذت ببرند و تا این شرایط برای آنها مهیا نشود نمی‌توان امیدی به ایجاد این علاقه در آنها داشت.

3. برای کودکان با صدای بلند کتاب بخوانید
کالینز می‌گوید که تا 13 سالگی برای یکی از فرزندانش با صدای بلند کتاب می‌خوانده است و این نوع کتاب خواندن تاثیر بسیار بیشتری از روش‌های عجیب و غریب مدرسه داشت. حتی ورق زدن کتاب با سر و صدا ایجاد صمیمیت بین کودک و والدین می‌کند. کالینز اعتقاد دارد باید کتاب خواندن با صدای بلند را نوع سنتی کتاب خواندن نامگذاری کرد که در مقابل روش‌های مدرن تاثیر بسیار بیشتری برای علاقمند کردن کودکان به کتاب‌خوانی دارد.

4. هنگام خواندن کتاب از بحث‌های جانبی کمک بگیرید
کتاب خواندن برای کودکان همه ماجرا نیست، چون باید او را درگیر موضوعاتی کنید که احیاناً در کتاب مطرح می‌شود. مهمترین بخش کتاب خواندن مکث‌های چندثانیه یا چند دقیقه‌ای است که در این توقف‌های کوتاه مثلاً می‌توان نظر کودک را در مورد داستان یا شخصیت‌های آن پرسید. باید از این مسئله مطمئن شوید که داستان یا مطالب خوانده شده برای کودک توسط او درک می‌شود یا اینکه احساس خوبی نسبت به آن دارد.

5. انتخاب نوع کتاب را به کودکان واگذار کنید
برخی والدین دارای مشاغل خاص، دوست دارند کودکانشان از همان ابتدا موضوعاتی را مطالعه کند که آن‌ها دوست دارند. این مسئله به اعتقاد کالینز موجب ضربه زدن به علاقه کودکان برای مطالعه می‌شود. سعی کنید انتخاب کودکان در ژانر و حوزه داستان را آزاد بگذارید و طوری باشد که آن‌ها بتوانند بر اساس علاقه خود نوع کتاب را انتخاب کنند. به گفته کالینز همیشه بهترین کتاب در هیچ جای جهان وجود ندارد و این مسئله به خصوص در مورد کودکان یک مسئله نسبی است. ممکن است یک کتاب عالی در نظر آن‌ها ضعیف باشد و شاید یک کتاب ضعیف برای آن‌ها بسیار جذاب‌تر از کتاب‌های نوشته شده توسط نویسندگان مشهور باشد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها