پنجشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۳
عماد افروغ توحیدگرایی و صلح از دریچه ادیان ابراهیمی را نوشت

کتاب «توحیدگرایی و صلح» نوشته عماد افروغ دربردارنده چهار مقاله با تمرکز بر صلح در اندیشه ادیان ابراهیمی است. افروغ در این کتاب نگاه اسلام به پدیده جهانی شدن را بررسی كرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) «توحیدگرایی و صلح» در چهار فصل با عنوان‌های «دین و جهانی شدن»، «صلح در گفتمان ادیان شرقی»، «توحید و حق انسان» و «پیش فرض‌ها و رویکردهای نظری عدالت اجتماعی» تدوین شده است. 

در مقدمه کتاب نویسنده با اشاره به محتوای کتاب آورده است: «کتاب توحیدگرایی و صلح، حاصل تلاش‌های علمی نگارنده در طول سالیان متمادی تفکر و نظریه‌پردازی است که در چهار نشست گفت‌وگوی ادیان در بیروت، تهران، سارایوو و رم (واتیکان) با مضامین دین و جهانی شدن، صلح، توحید و حق انسان و پیش‌فرض‌ها و نظریه‌های عدالت، مدون و ارایه شده است.» 

نگاه اسلام به پدیده جهانی شدن 

در فصل نخست «دین و جهانی شدن» نویسنده با طرح پرسش‌های چون «آیا مبانی نظری و هستی‌شناختی و به یک معنا انسان شناختی مدعیان جهانی شدن، قابلیت لازم برای یک جهانی شدن ریشه‌دار و پایدار را دارد؟ آیا به صرف جهانی و فراگیر شدن تکنولوژی اطلاعات و فراتر از آن، جهانی شدن الگوی مصرف و حتی سبک زندگی، می‌توان از جهانی شدن در ابعاد حقیقی سخن به میان آورد؟» در صدد پاسخ به پدیده جهانی شدن با تکیه بر ادیان ابراهیمی و به ویژه دین اسلام برمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آید. 

فصل دوم با عنوان «صلح در گفتمان ادیان شرقی» از بخش‌های مفهوم‌شناسی‌صلح، واقعیات و مفروضات هستی‌شناسی جنگ، صلح در آینه ادیان شرقی، ذات مشترک انسانی، توجه به جهت حرکت و غایت آفرینش، دیگرگرایی؛ عشق و محبت شکیبایی، توجه به تفاوت‌ها و کثرت‌ها، همکاری متقابل، مسئولیت‌پذیری و وحدت در عین کثرت، منطق احتجاج و فرهنگ گفت‌وگو، عدالت اجتماعی و رفع نیازمندی‌ها، دولت وحدت‌گرا، جهان‌نگری و عام‌گرایی، شناخت دقیق وضعیت کنونی عالم و ضرورت گفت‌وگوی ادیان، نهادهای بین‌المللی و نتیجه‌گیری تشکیل شده است. 

«مفهوم‌شناسی صلح» به ویژه در بعد مثبت آن به معنای برخورداری از حیاتی ایمن به لحاظ ذهنی و عینی، در جهانی سرشار از تضاد و اختلاف و درگیری و ستیز، آن هم از منظر ادیان در بستری از تاریخچه منازعات دینی کاری به غایت دشوار است، به ویژه که با مفهوم «شرقی» پای تمام ادیان عمده و غالب، اعم از ابراهیمی (اسلام، مسیحیت و یهود) و غیرابراهیمی (بودائیسم، هندوئیسم، شیتو و ...) به میان می‌آید. مفهوم‌شناسی صلح در سطور بالا مورد توجه عماد افروغ در بخشی از فصل دوم کتاب با عنوان «صلح در گفتمان ادیان شرقی» قرار گرفته است و با تاکید بر نگاه مثبت صلح سراغ آن رفته است. 

واکاوی ریشه‌های تقابل ادیان 

نویسنده در«توحید و حق انسان» فصل سوم به واکاوی ریشه‌های تقابل و جدایی دین اسلام و مسیحیت پرداخته است و با مورد توجه قرار دادن کتاب «آیا عیسی خدا بود» ریچارد سوینبرن به بررسی اصول مشترک بین مسیحیان، مسلمانان و یهود بر مبنای این کتاب اشاره کرده است. 

فصل چهارم کتاب با عنوان «پیش فرض‌ها و رویکردهای نظری عدالت اجتماعی» با تمرکز بر پنج رویکرد نظری از جمله: رویکرد طبیعت‌گرایانه، رویکرد مساوات‌طلبانه، درک شایسته‌گرایانه از عدالت، رویکرد لیبرالی و بی‌طرفانه دولت از عدالت و رویکرد حق‌گرایانه از عدالت تشکیل شده است. 

چاپ نخست کتاب «توحیدگرایی و صلح» تالیف عماد افروغ در 212 صفحه، شمارگان یک‌هزار و 100 نسخه و با بهای 12هزار و پانصد تومان از سوی انتشارات علم منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها