سه‌شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۷ - ۱۳:۵۷
علي‌اشرف صادقي از «خلاصة الاشعار» مي‌گويد

همایش «شعرای اصفهان در عصر صفوی» ( 25 و 26 اردیبهشت) در دانشگاه اصفهان،ميزبان جمعي از استادان از جمله علی اشرف صادقی عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسي و موسوي گرمارودي خواهد بود كه در آن با موضوع «تاملی در خلاصة الاشعار» به سخنراني مي‌پردازند.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در این همایش كه به مناسبت رونمایی از کتاب «خلاصة الاشعار و زبده الافکار» توسط سه نهاد فرهنگي دانشگاه اصفهان، شورای گسترش زبان و ادبیات فارسی و مرکز پژوهشی میراث مکتوب برگزار می شود، غير از صادقي، علي موسوي گرمارودي با موضوع «نگاهی به شعر شفایی اصفهانی» و محمود عابدي با موضوع «حافظ و يك شاعر» سخنراني مي‌كنند.

مراسم رونمايي از اين كتاب با حضور اديب برومند مصحح «خلاصة الاشعار» همراه خواهد بود. 

اين مراسم از ساعت 16.20 روز چهارشنبه 25 اردیبهشت آغاز می شود و در روز نخست تا ساعت 18 ادامه دارد.

 همچنين اکبر ایرانی رئیس مرکز پژوهشی میراث مکتوب با موضوع «خلاصه الاشعار و نقد شاعران معاصر» و عبدالعلی ادیب برومند نیز پیرامون «کتاب اصفهان از تذکره خلاصة الاشعار» تقی الدین کاشانی سخنرانی می کنند.

در بخش دوم از روز اول همایش (از ساعت 18.20 تا 20) نيز در كنار محمود عابدی، علی اشرف صادقی و سید علی موسوی گرمارودی، جمشید کیانفر درباره «خلاصه الاشعار منبع ادبی روضه الصفای ناصری» سخنرانی خواهد داشت.

سخنراني غزلسراي نامي معاصر، خسرو احتشامي هونه‌گاني در دومين روز همایش (26 اردیبهشت) با موضوع «غزل قصيده در عصر صفوي» از بخش‌هاي ديگر اين برنامه است. 

از ديگر محورهاي سخنراني استادان حاضر در اين همايش مي‌توان به «تزریق، اصطلاحی مهجور در نقد ادبی»، «تاملی در ضرورت تصحیح مجدد دیوان رضی الدین آرتیمانی»، «شیخ بهایی و مثنوی سرایی»، «تاثیر مکتب وقوع و واسوخت در داستان‌سرایی عاشقانه» و «چند چهره شعری در دوره صفوی» اشاره كرد.

دکتر حامد ناجی اصفهانی با مبحث «دفتر هفتم مثنوی به روایت عارف تبریزی»، دکتر محمد باقر کتابی و دکتر میرباقری - معاون دانشگاه اصفهان - از سخنرانان بخش اختتامیه همایش هستند.

اين همايش با تجليل از دو تن از استادان دانشگاه اصفهان به كار خود پايان خواهد داد. 

در «کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران» در مقاله‌اي به قلم رسول جعفريان درباره «خلاصة الاشعار و زبدة الافکار» آمده است: اين كتاب نوشته میرتقی‌الدین کاشانی، اثری است به روال تذکره‌هایی که نگارش آنها در ایران و هند و عثمانی از قرن دهم به بعد فراوان بود. هر کدام از این تذکره‌ها در بخش شعرای معاصر مشتمل بر مطالب دست اولی هستند که ازرش بی‌اندازه دارد. «خلاصة الاشعار» دریایی از اطلاعات درباره تاریخ اجتماعی دوره صفوی به خصوص شهرهایی است که مورد توجه مؤلف بوده. شاعران اين شهرها در اين كتاب معرفی شده‌اند.

شهرهای کاشان، اصفهان، قم، ساوه، قزوین، گیلان، تبریز، یزد و کرمان، شیراز، همدان، بغداد، استرآباد و خراسان از شهرها و مناطقی هستند كه شعرای آنها در این مجموعه معرفی شده‌اند. 

بسیاری از این شاعران از فضلا و علما و صاحب منصبان بوده و به نوعی با  حکومت صفوی ارتباط داشته‌اند. آگاهی‌های ارايه شده در این کتاب عمدتا در باره سه دهه پایانی قرن دهم تا حوالی سال 1016 است. روی جلد در باره تاریخ درگذشت مؤلف نوشته شده است: "زنده تا 1016". اما در مقدمه هم اشاره شده است که در کتاب «عرفات العاشقین» وفات ميرتقي‌الدين كاشاني بین سال‌های 1022 تا 1024 دانسته شده است(نقل با اندك تغيير).

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط