یکشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۰
مسلمانان و جهان اسلام در ویکی‌پدیا چگونه تصويرپردازی شده‌اند؟

مجتبی تویسرکانی، محقق حوزه علوم سیاسی و مطالعات خاورمیانه نگارش طرح پژوهشی «تصويرپردازی دانش‏نامه‏ آزاد اينترنتی ويکي‏پديا از جهان اسلام و ارایه راهکارهای عملی جايگزين» را به پایان رساند.-

این محقق و نویسنده کتاب «چالش‎های وهابيت؛ ایران، جهان اسلام و غرب» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اعلام این مطلب عنوان کرد: این طرح پژوهشی زیر نظر شورای علمی گروه مطالعات فرهنگی جهان اسلام پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در حال اجراست. 

وی افزود: هدف اصلی این پژوهش که نتایج آن به‏صورت کتاب منتشر خواهد شد، کشف چهره‏ ترسيم شده از اسلام و مسلمانان در دانشنامه ویکی‏پدیا است. در این راستا 100 مدخل ویکی‏پدیای فارسی و 100 مدخل ویکی‏پدیای انگلیسی که با موضوعات جهان اسلام در ارتباط هستند با روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل شده‏اند. 

نویسنده کتاب «تعیین شیوه‏های ثبت تصاویر مربوط به جهان اسلام در ویکی‏پدیای فارسی و نقش گروه‏های مختلف کاربری در آن» را از دیگر اهداف این تحقیق دانست که از طریق مداخله‏ مستقیم پژوهشگر در فرآیند ویرایش و تصحیح مقالات این دانشنامه صورت می‌گیرد. 

تویسرکانی درباره دستاوردهای این پروژه گفت: نتایج تحقیق بیانگر آن است که تصویر کلی ارایه شده از جهان اسلام در ویکی‏پدیا تقریبا خنثی بوده و تنها به میزان بسیار کمی به بازنمایی چهره‏ای منفی از اسلام تمایل دارد. همچنین مشخص شد که اگرچه در ویکی‏پدیای فارسی تعداد کاربران دارای دسترسی مدیریتی با گرایش‏های غیرمذهبی از همتایان مذهبی آنان بیشتر است، اما کاربران دارای دسترسی مدیریتی و دیوان‏سالاری، جهت‏گیری آشکار و صریحی علیه اسلام و کاربران مذهبی در ویکی‏فا از خود بروز نمی‏دهند و بازنمایی جهان اسلام در ویکی‏پدیای فارسی (چه در ابعاد مثبت و چه در ابعاد منفی آن) اغلب از سوی ویراستاران عادی و کاربران تاییدشده صورت می‌گیرد. 

این کارشناس حوزه خاورمیانه و مطالعات جهان اسلام بیان کرد: یافته‏ها و نتایج حاصل از این پژوهش و تجزیه و تحلیل آن‌ها به تفصیل در دو بخش کمی و کیفی ارایه شده است که به زودی و پس از اعلام اختتام طرح از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به شکل کتاب منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط