چهارشنبه ۶ مهر ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۹
«سايه‌هاي صحرا؛ ايران باستان در جنگ» منتشر شد

دكتر كاوه فرخ در كتاب «سايه‌هاي صحرا؛ ايران باستان در جنگ» خوانندگان را با نظرگاه ايراني درباره روايت‌هاي جنگي در مقابل ديدگاه يونانيان و روميان كه مدت‌هاي طولاني با ايران در نبرد بودند، آشنا مي‌سازد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، «سايه‌هاي صحرا؛ ايران باستان در جنگ» کتابي تاريخي ـ تحليلي به قلم کاوه فرخ است كه توسط شهربانو صارمي به فارسي برگردان شده است. اين كتاب در سه بخش تفصيلي به تاريخ ايران در دوره هخامنشيان، اشکانيان و ساسانيان مي‌پردازد.

ايرانيان اوليه خانواده‌اي متشكل از مادها و پارس‌ها بودند. ايران يا پارس از بدو پيدايش كشوري چند زبانه، چند قومي و داراي آيين‌هاي مختلفي بود. ايران امروز نه تنها زبان فارسي نو بلكه تعداد زيادي از ديگر زبان‌هاي ايراني مانند كُردي، بلوچي، لري و مازندراني را نيز در خود جاي داده است.

ترك زبانان آذربايجان در شمال غرب ايران و اعراب ساكن در امتداد ساحل خليج فارس و خوزستان در جنوب غرب از اكثريت برخوردارند. اصطلاح پارس وقتي صحيح است كه شامل تمام ايرانيان شود، به ويژه كردها و آذري‌ها كه در واقع بازماندگان مادهاي باستان محسوب مي‌شوند.

بنيانگذاران واقعي ايران مادها بودند و به واسطه آنها بود كه شالوده امپراتوري كوروش و داريوش پي افكنده شد. ايرانيان نه تنها نقش عمده‌اي در به وجود آوردن شاهنشاهي هخامنشي داشتند بلكه حلقه‌اي حياتي در انتقال ميراث فرهنگي فلات ايران، مدت‌ها پس از زوال هخامنشيان به دست اسكندر بودند. پارت‌ها نه تنها پارس را پس از فتوحات اسكندر احيا كردند، بلكه زمينه به قدرت رسيدن امپراتوري ساساني را نيز فراهم آوردند كه ميراث فرهنگي‌اش تا به امروز زنده مانده است.

اين کتاب در بخش «هخامنشيان» نشان مي‌دهد كه نخستين امپراتوري دنيا در اوج خود از تراکيه و سواحل اژه در غرب تا آسياي مرکزي و هند در شرق امتداد داشت. دستاوردهاي هخامنشيان عبارت بود از ساخت جاده شاهيه؛ اولين سيستم خبررساني و اقتصاد پولي متمرکز، اما شايد بزرگ‌ترين دهش امپراتوري به نوع بشر منشور حقوق بشر کوروش و احترام او به تنوع ديني، فرهنگي و زباني موجود در امپراتوري بود.

همچنين در بخش «اشکانيان» مي‌خوانيم که اشکانيان ايران را از زير سلطه پادشاهان سلوکي خارج کردند. آيين جنگ که بر شالوده سوارکاري استوار بود به سواره نظام يکدست با سلاح سنگين و داراي نيزه که در کنار کمانداران مهلک چابک‌سوار عمل مي‌کردند تغيير شکل داد.

در بخش سوم و پاياني کتاب درباره عصر «ساسانيان» آمده است که اين دوره تاريخي پيشرفت‌هاي عظيم در زمينه‌هاي معماري، علم، هنر و امور نظامي به ويژه بهبود سواره نظام سنگين اسلحه رخ داده است. دين امپراتوري ساسانيان زرتشتي بود گر چه در امپراتوري جماعات بزرگي از ديگر مذاهب نيز وجود داشت.

پايان‌بخش كتاب نيز دربرگيرنده گاه‌شماري، کتابشناسي برگزيده و نمايه است. اين گاه‌شماري از 10 هزار سال پيش از ميلاد آغاز و تا 838 پس از ميلاد را در بردارد. همچنين اين کتاب، پيشگفتاري به قلم پروفسور ريچارد نلسون فراي دارد که در سپتامبر 2006 نوشته شده است و در بخشي از آن مي‌خوانيم: دکتر كاوه فرخ در اين تاريخ بر بسياري از نهادهاي ايراني مانند سواره نظام نخبه ساساني يا «اسواران» پرتوي از نور مي‌افشاند.

چاپ نخست «سايه‌هاي صحرا؛ ايران باستان در جنگ» در 522 صفحه، با شمارگان 2 هزار نسخه و بهاي 17 هزار تومان در قطع رقعي با جلد گالينگور به كوشش نشر ققنوس منتشر شده و در دسترس علاقه‌مندان به كتاب‌هاي تاريخ ايران باستان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها