دوشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۰:۰۰
چگونه ناشران مستقل در آلمان به حیات خود ادامه می‌دهند

ناشران کوچک و مستقل در آلمان علی‌رغم شرایط دشوار به حیات حرفه‌ای خود ادامه‌ می‌دهند و دولت آلمان نیز اخیرا برای حمایت از این ناشران جایزه‌ای را تاسیس کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از دویچه‌وله- دو چالش بزرگ امروزه صنعت نشر آلمان را با نگرانی مواجه کرده است: آمار جدید اتحادیه ناشران و کتابفروشان آلمانی حاکی از آن است که تعداد خوانندگان کتاب بین گروه سنی 20 تا 49 سال در این کشور در حال کاهش است و ظهور نشر الکترونیکی تاثیر قابل توجهی بر افت بازار کتاب‌های کاغذی گذاشته است.

ورشکستگی بزرگ‌ترین عمده فروشی کتاب (KNV) در آلمان در ماه فوریه سال جاری، بر سرنوشت ناشران مستقل و کوچک تاثیر گذاشته و شرایط را به مراتب بدتر کرده است. اهمیت این موضوع در آلمان کم‌تر از مبحث دموکراسی و تنوع فرهنگی در این کشور نیست. حالا سوال این‌جاست که آیا بارقه امیدی را می‌توان برای آن‌ها تصور کرد.

سوالی که مطرح است این است که در آلمان ناشر مستقل به چه ناشری گفته می‌شود:

در آلمان بیش از 3 هزار ناشر وجود دارد که یک سوم آن‌ها ناشران تجاری محسوب می‌شوند و صرفا به چاپ و فروش کتاب‌هایی با موضوعات عمومی و نه تخصصی اشتغال دارند. از این میان تنها 7 درصد از ناشران آلمانی حدود 95 درصد از درآمد کل صنعت نشر را در این کشور که بیش از 5 بیلیون یورو را شامل می‌شود به خود اختصاص می‌دهند و 93 درصد باقیمانده شامل ناشران مستقل کوچک و معمولی می‌شوند که شرکت‌هایی هستند که با تعهدات بسیار و سرمایه اندک که توسط چند نفر گردانده می‌شوند و در طول سال کمتر از  10 عنوان کتاب منتشر می‌کنند.

معیارهای دیگری هم‌چنین برای ناشر مستقل بودن در آلمان وجود دارد که مهم‌ترینشان این است که وابسته به هیچ گروهی نباشند و دارای ساختار فروش و نشر حرفه‌ای باشند. ناشرانی که با سوبسید هزینه چاپ به کار نشر اشتغال دارند شامل این گروه نمی‌شوند. یک ناشر مستقل باید درآمد کل سالیانه کمتر از 5 میلیون یورو داشته باشد و در طول سال دست کم دو عنوان کتاب منتشر کند.

از زمانی که بزرگ‌ترین کتاب‌فروشی آلمان در ماه فوریه سال جاری اعلام ورشکستگی کرد، ناشران کوچک با خطر از درست دادن درصد بالایی از درآمد سالانه خود مواجه شدند و فروش ماه کریسمس خود را از دست دادند که مهم‌ترین منبع درآمد سالانه آن‌ها به شمار می‌رفت و جبران آن در طول سال دشوار است. با این وجود ناشران مستقل در آلمان همچنان به کار خود ادامه می‌دهند.

بریتا یورکس، رئیس موسسه کورت‌ولف که از سال 2000 با هدف حمایت از ناشران مستقل تاسیس شده و بیش از هزار ناشر مستقل عضو آن هستند می‌گوید «ناشران مستقل به کار خود ادامه می‌دهند؛ زیرا تنها دغدغه و علاقه‌مندی آن‌ها را فروش کتاب تشکیل نمی‌دهد. کار ناشران مستقل دارای ارزش والای اجتماعی و هنری است.»

این موسسه هر ساله در نمایشگاه کتاب لایپزیک دو جایزه مهم را به ناشران مستقل اختصاص می‌دهد که جایزه اصلی آن امسال به آندریاس مایا از مرلین ورلگ تعلق گرفت که یکی از قدیمی‌ترین ناشران مستقل در آلمان است که برای نزدیک به 6 دهه به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

اتحادیه ناشران و کتاب فروشان آلمان نیز تاکید کرد که تنوع فرهنگی در آلمان به طور عمده‌ای با وجود و حضور فعالیت‌های ناشران کوچک مستقل شکل گرفته است.

دولت آلمان نیز جدیت این موضوع را دریافته و در ماه اکتبر 2018 و ماه‌ها قبل از ورشکستگی کتابفروشی KNV، مونیکاگروترز، عضو کمیسیون فرهنگ و رسانه، تاسیس جایزه ناشران آلمانی را اعلام کرد که تعهد او را برای مواجه با تک‌فرهنگی روشنفکری نشان داد.

در این هفته آشکار شد که این جایزه قرار است بیش از 1 میلیون یورو در بخش‌های مختلف به ناشران جایزه ‌دهد و از ماه می ناشران کوچک مستقل می‌توانند درخواست خود را ارائه دهند. سه جایزه اصلی 60 هزار یورویی در ماه اکتبر در نمایشگاه کتاب فرانکفورت اعلام خواهد شد و علاوه بر آن 60 ناشر کوچک برجسته که در طی سه سال گذشته کمتر از 3 میلیون یورو درآمد داشته‌اند معرفی و به هر یک 15هزار یورو جایزه داده خواهد شد.

 بریتا  یورکس در این باره اشاره کرد «حمایت از ناشران مستقل با چنین جوایزی به معنای سرمایه‌‌گذاری در کارهای نادری است که بخشی از بدنه جریان رایج نیستند و در نهایت به سرمایه‌گذاری در تنوع فرهنگی و دموکراسی کشورمان می‌انجامد.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها