چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۵
آیا جذب اسپانسر جدید به معنای حذف آمریکایی‌ها از جایزه «من‌بوکر» است؟

با انصراف گروه «مَن» از حمایت جایزه من‌بوکر مدیران این بنیاد به دنبال جذب اسپانسری جدید هستند اما آیا جذب اسپانسری جدید به معنای حذف نویسندگان آمریکایی از این جایزه معتبر خواهد بود؟

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از گاردین، حامی مالی جایزه من‌بوکر از کمک به این بنیاد انصراف داده است و حالا مدیران بنیاد من‌بوکر به دنبال جذب اسپانسری جدید هستند. نام‌های زیادی از جمله آمازون، دویچ بانک، اِرون بانکز، اولِج دریپاسکا، هوآوی، و اتحادیه اروپایی به عنوان اسپانسر جدید «من‌بوکر» مطرح هستند اما آیا حضور اسپانسری جدید سبب می‌شود نام آمریکایی‌ها از این جایزه معتبر حذف شود؟
 
صندوق «هِج» و گروه «مَن» که از سال 2002 حامی جایزه 50 هزار پوندی «من‌بوکر» بوده‌اند روز یکشنبه اعلام کردند که پس از سال 2019 همکاری خود را با بنیاد بوکر قطع خواهند کرد. مدیران بنیاد من‌بوکر هم روز یکشنبه اعلام کردند در حال رایزنی با حامیان دیگری هستند و در سال 2020 اسپانسری جدید در کنارشان خواهد بود.
 
توماس کینالیف برنده استرالیایی جایزه بوکر در سال 1982 روز دوشنبه به گاردین گفت امیدورام آینده این جایزه تضمین شود: «وابستگی احساسی به این جایزه وجود دارد که در هیچ جایزه دیگر بریتانیایی سراغ ندارم.»
 
پیتر کری، یکی دیگر از برندگان پیشین بوکر گفت: «جایزه بوکر تغییر بزرگی در زندگی یک نویسنده ایجاد می‌کند. انگار اتوبوسی از روی انسان رَد شود اما قطعاً بسیاری از ما دست به این اتوبوس می‌کشیم تا ما را هم ببیند و ما را هم زیر بگیرد. جایزه بوکر قطب‌نمای یک سالِ ادبی است و اگر از بین برود شوک بزرگی است. البته فکر می‌کنم خیلی زود اسپانسری جدید جذب کنند اما اگر نکنند تغییر بزرگی در تقویم ادبی دنیا به وجود می‌آید.»
 
البته «هِج» تنها سازمان تجاری نیست که حمایت از یک جایزه ادبی را به عهده دارد اما خیلی‌ها معتقدند گروه «مَن» به دلیل انتقادات به تعیین سیاست‌های بوکر توسط آن‌ها کنار کشیده‌اند. ماه جولای سال 2018 بود که سباستین فولکز، نویسنده گروه «مَن» را دشمن نامید و گفت: «گروه «مَن» صلاحیت پشتیبانی از بوکر را ندارد. جوایز ادبی وطیفه انتقاد از چنین گروه‌هایی را دارند.»
 
در طول حضور گروه «مَن» به عنوان پشتیبان تغییرات زیادی در جایزه بوکر به وجود آمد. جایزه بین‌المللی من‌بوکر برای آثار ترجمه‌شده در سال 2005 به وجود آمد و با وجود مخالفت‌های زیاد، جایزه بوکر در سال 2014 به روی آمریکایی‌ها باز شد و از آن زمان تاکنون دو برنده آمریکایی- پل بیتی در سال 2016 و جورج ساندرز در سال 2017- داشته است.
 
جان بَنویل، نویسنده که در سال 2005 برنده جایزه بوکر شد، معتقد است بار دیگر بوکر باید مختص نویسندگانِ کشورهای مشترک‌المنافع شود: «همانطور که می‌دانیم استقبال از این جایزه پس از ورود آمریکایی‌ها کاهش یافته است. باید از این فرصت برای حذف نویسندگان آمریکایی استفاده کرد.»
 
منبع آگاه دیگری که دوست نداشت نامش فاش شود گفت: « بوکر یکی از مهم‌ترین جوایز ادبی دنیا است و انصراف اسپانسر فرصت خوبی است تا در قوانین جدید تجدیدنظر کنیم.»
 
انصراف گروه «مَن» از پشتیبانی جایزه بوکر درست پس از انصراف کارخانه تولید نوشیدنی بیلیز از جایزه زنان بریتانیا رخ داد. البته کمی بعد بیلیز اعلام کرد حاضر است با همکاری گروهی دیگر از جایزه داستان زنان پشتیبانی کند.
 
جوآنا پرایِر، مدیر جایزه زنان هم در واکنش به اخبار گفت: «حمایت شرکت‌ها از جایزه زنان برای ما از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا در غیر این صورت آوردن کتاب‌های جدید به زندگی آدم‌ها از قبل هم سخت‌تر می‌شود.»
 
با وجود شبهه‌های زیاد درباره انتخاب پشتیبان، بیشتر حاضرین در عرصه نشر و کتاب معتقدند مشکلی به وجود نخواهد آمد و آینده جایزه تضمین‌شده است. یکی از ناشران در این باره گفت: «به نظر می‌رسد که بنیاد بوکر انتخاب جدیدی در ذهن دارند. بوکر برند معتبری است و نمی‌توان اعتبارش را زیر سؤال  برد. بوکر بدون شک مشهورترین جایزه در زبان انگلیسی هست.»
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها