شنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۷ - ۱۸:۰۱
کتاب‌های عامه پسند در آمریکا حکومت می‌کنند

آلبرت لازلو براباسی محقق و دانشمند علم آمار از دانشگاه هاروارد می‌گوید بررسی‌هایش در طول یک دهه گذشته بازار کتاب آمریکا نشان می‌دهد در این کشور مردم بیشتر کتاب‌های سطحی و کم ارزش را مطالعه می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از کانورسیشن، هر آمریکایی به طور متوسط 12 یا 13 کتاب در سال کتاب مطالعه می‌کند ولی از میان 3 میلیون کتابی که در سال چاپ می‌شود انتخاب کتاب در این کشور هیچ روند معقولی ندارد.
 
آمارها نشان می‌دهد بیشتر کتاب‌های پرفروش نیویورک تایمز موفق هستند ولی لزوماً نمی‌تواند در این روند تعیین کننده باشد. سوال اینجاست که چه عاملی باعث پرفروش شدن یک کتاب می‌شود و در اصل کدام یک از انواع کتاب بیشتر احتمال دارد وارد لیست پرفروش‌های نیویورک تایمز و آمازون شوند؟
 
آلبرت لازلو براباسی محقق و دانشمند علم آمار از دانشگاه هاروارد با بررسی و تجزیه و تحلیل آمارهای فروش کتاب‌های داستانی و مستند در طول یک دهه گذشته به این نتیجه رسیده است که هیچ عامل مشخصی برای موفق شدن یک کتاب و استقبال از سوی مخاطبان وجود ندارد. وی نزدیک به 3 هزار کتاب داستان و 2هزار کتاب مستند را در لیست پرفروش‌های نیویورک تایمز بررسی کرده و می‌گوید: در نگاه اول متوجه شدم که کمتر کتاب پرفروشی در لیست کتاب‌های مورد علاقه من بودند. به عبارتی پرفروش شدن یک کتاب لزوماً با محتوای کتاب رابطه ندارد و عوامل دیگری در موفقیت کتاب دخیل هستند.
 
وی اعتقاد دارد هرچند کتاب‌های علمی پرفروش در لیست کتاب‌های مستند پرفروش همیشه وجود دارند ولی در مورد داستانی‌ها ژانر تعیین کننده موفقیت محسوب نمی‌شود. به عبارتی تنها 800 کتاب داستانی یک دهه گذشته از سوی منتقدان ادبی تحسین شده‌اند و این آمارها حکایت از عوامل حاشیه‌ای بر بازار کتاب آمریکا دارد.
 
نکته جالب توجه این است که 76درصد کتاب‌های پرفروش داستانی جزء آثاری مثل عاشقانه‌های دانیل استیل یا کلیف کاسلر بودند. یعنی بیشتر کتاب‌هایی که توسط آمریکایی‌ها خوانده می‌شوند عموماً محتوای ارزشمندی ندارند و بیشتر عامه پسند هستند. نویسندگانی مثل جیمز پترسون 51 بار در لیست پرفروش‌ها قرار می‌گیرند درحالی که بسیاری از نویسندگان ادبی جایی در این لیست ندارند. به عبارتی کتاب‌های عامه پسند در آمریکا حکومت می‌کنند.
 
براباسی می‌گوید در مورد کتاب‌های مستند نیز وضع مشابهی وجود دارد. کتاب‌هایی که در مورد فوتبال یا موضوعات هیجان انگیز بیشتر از کتاب‌های علمی می‌فروشند درحالی که کتاب بسیاری از دانشمندان هیچ وقت در لیست پرفروش‌ها وارد نمی‌شوند.
آلبرت لازلو براباسی از اساتید دانشگاه‌های آمریکا صاحب نظریه شبکه است. در کامپیوتر و علم شبکه، تئوری شبکه مطالعه نمودارها به عنوان بازنمودی از روابط متقارن است. یا بطور کلی روابط نامتقارن بین اشیاء گسسته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها