جمعه ۱۵ تیر ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۰
جاده ابریشم جدید پیشگام کمپین چین برای تبدیل شدن به قدرتی جهانی است

پروفسور «رابرت بیانچی»، استاد دانشگاه شیکاگو آمریکا با اشاره به اینکه در کتاب جدیدش به موضوع جاده ابریشم جدید چین و جهان اسلام می‌پردازد، گفت: جاده ابریشم جدید پیشگام کمپین چین برای تبدیل شدن به قدرتی جهانی است.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- جلال حیران‌نیا: طرح جاده ابریشم چین، در دو گونه خشکی- دریایی مطرح شده است. گونه خشکی آن از «شی‌آن» در نواحی مرکزی چین آغاز شده و پیش از گسترش به سمت غرب از استان گانسو و دو شهر خورگاس و اورومچی در استان سین‌کیانگ می‌گذرد. این جاده سپس به سمت جنوب غربی رفته و پس از عبور از آسیای مرکزی و شمال ایران، عراق، سوریه و ترکیه را پشت سر می‌گذارد. سپس، جاده ابریشم از تنگه «بسفر» در استانبول گذشته و بلغارستان، رومانی، جمهوری چک و آلمان را طی می‌کند.

پس از آن به هلند کشیده شده و در نهایت به ونیز در ایتالیا خواهد رسید. ونیز نقطه تلاقی دو مسیر خشکی- دریایی جاده ابریشم جدید مدنظر چین خواهد بود. جاده ابریشم دریایی نیز از گوانجو ٢ در استان فوجیان چین آغاز شده و پس از عبور از استان‌های گوان‌دون، گوانسی و هاینان به تنگه مالاکا در جنوب می‌رود.
جاده ابریشم دریایی سپس از کوالالامپور به سمت کلکته رفته و از اقیانوس هند به نایروبی در کنیا می‌رود. پس از آن، از شاخ آفریقا گذشته و به دریای سرخ می‌رود. نقطه پایانی جاده ابریشم یادشده، شهر ونیز در ایتالیا خواهد بود.

پروفسور «رابرت بیانچی» در کتاب جدیدش به بررسی جاده ابریشم جدید چین و جهان اسلام پرداخته است. با استاد دانشگاه شیکاگو درباره این کتاب گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

«رابرت بیانچی» استاد علوم سیاسی و حقوق بین‌المللِ دانشگاه «شیکاگو» و محقق میهمان در دانشگاه ملی سنگاپور است. وی دانش‌آموخته دانشگاه شیکاگوی آمریکاست و سابقه تدریس در دانشگاه‌های شیکاگو، قطر، دانشگاه آمریکایی قاهره و دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا را نیز دارد. او عضو سازمان‌های مختلف بین‌‌المللی بوده و در برنامه نفت در برابر غذای سازمان ملل متحد نیز مشارکت داشته است. کتاب دیگر او «جهانی شدن اسلامی» نام دارد که به بررسی افزایش نقش کشورهای اسلامی در نظام بین‌الملل مبتنی بر چندفرهنگ‌گرایی می‌پردازد. «گروه‌های ذی نفوذ و توسعه سیاسی در ترکیه» دیگر کتاب اوست که از سوی انتشارات دانشگاه «پرینستون» منتشر شده است.

عنوان کتاب آینده شما چه خواهد بود و کدام ناشر آن را منتشر خواهد کرد؟
عنوان کتاب جدید من «چین و جهان اسلام: چگونه جاده ابریشم  جدید به سیاست جهانی تبدیل می شود» است. چین در حال ساخت جاده ابریشم جدید است که از قلب جهان اسلام عبور کرده و امید است که آن اقتصادهای یکپارچه و ارتباطات قوی را در سراسر اوراسیا و آفریقا ایجاد کند. در حالی که چین منابع مالی و فنی بسیار زیادی برای رسیدن به اهداف زیربنایی خود دارد، جهت پاسخگویی به تقاضاهای سیاسی و اجتماعی مردم در کشورهای شریک آمادگی کافی ندارد.

سوال اصلی شما در این کتاب چیست؟
این کتاب در صدد بررسی مسائل زیر است:
- تلاش‌های چین برای ساخت جاده ابریشم جدید چگونه سیاست جهانی را اصلاح می‌کند و پیامدهای آن چگونه نهایتا چین را تغییر می دهد؟
-رهبران چینی در همان حال که سعی می‌کنند با تقاضاهای مردم از جوامع سازمان یافته و مسلط در سراسر جهان اسلام دست و پنجه نرم کنند چه چیزی فرا می‌گیرند؟
-آیا این تغییرات، شهروندان چینی را تشویق می‌کند روابط خود با بقیه جهان و با حکومت خود را دوباره بررسی کنند؟

فرضیه شما در این کتاب چیست؟
جاده ابریشم جدید مزایای بسیاری برای حاکمان چین، نخبگان حاکم در تعدادی از کشورهایی که از لحاظ استراتژیک در مسیر این جاده قرار دارند از جمله ایران، ترکیه، اندونزی و مردم عادی در سراسر آفریقا، امریکای لاتین دارد اما به دلیل اینکه این منافع برابر نیست، تعارضی فزاینده بر سر توزیع قدرت و منابع در این مناطق وجود خواهد داشت.

ضرورت نوشتن این کتاب چه بوده است؟
جاده ابریشم جدید در واقع پیشگام کمپین چین برای تبدیل شدن به قدرتی بزرگ در سطح جهانی است. اما اهمیت آن هنوز به خوبی درک نشده است. رشد بی سابقه سرمایه گذاری و ارتباطات بین قاره ای در واقع آرمانهای مردم در سراسر جهان در حال توسعه که می خواهند نخبگان اقتصادی و سیاسی در سراسر جهان را تضعیف کنند و از جمله رهبران خواستار دگرگونی در پکن را رها می‌کند.

برخی استدلال می‌کنند که چین به رغم توسعه اقتصادی ولی نتوانسته در راستای توسعه سیاسی گام بردارد و این موضوع چالشی برای این کشور خواهد بود. پروژه «یک کمربند - یک جاده» (راه ابریشم جدید) چه آثاری بر مقوله توسعه سیاسی چین خواهد داشت؟

نکته درستی است که مورد اشاره قرار دادید. این کتاب در صدد بررسی این نکته مهم است که چگونه رهبران و شهروندان چین در روابط خود با پاکستان، ترکیه، اندونزی، ایران، نیجریه و مصر یاد می‌گیرند باید به آرمان‌های مردم عادی در سراسر جهان اسلام احترام گذاشته و آنها را بپذیرند. علاوه بر این در این کتاب به طور واضح نشان داده می شود که کشورهایی که در امتداد جاده ابریشم جدید قرار دارند احتمالا جامعه چین را دگرگون خواهند کرد حداقل به همان میزان که چین جوامع آنها را دگرگون خواهد کرد.

این یک واقعیت بسیار نگران کننده برای حاکمان چینی است که به شدت می‌خواهند قدرت را از لحاظ داخلی به انحصار خود در آورند. روسای حزب و دولت به ترکیب متناقض انعطاف پذیری در خارج و استحکام در خانه پاسخ داده‌اند. مصالحه کردن با درخواست‌های مردمی در یک کشور بعد از دیگری و رد مذاکره در مورد بسیاری از مسایل مشابه با شهروندان خود. ابقای چنین حکومت‌داری تقسیم شده بیشتر مشکل خواهد شد زمانی که مردم در چین و در سراسر جاده ابریشم جدید آرمان‌ها و نارضایتی‌های خود را در شبکه‌های گسترده‌تر به اشتراک می‌گذارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها