جمعه ۲۷ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۵:۱۸
از خفاش‌های نگهبان تا کتابخانه‌ای مخصوص عطرها

کلر استارکی، نویسنده و محقق سال‌ها عمر خود را صرف تحقیق درباره کتابخانه‌ها کرده است. او در آخرین کتابش به نام «دایره المعارف کتابخانه‌ها» که توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد منتشر شده حقایق جالبی درباره کتابخانه‌ها منتشر کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از ریدرزدایجست - کلر کاک استارکی، نویسنده کتاب‌های مستند بسیاری درباره کتابخانه‌ها و تاریخچه صنعت چاپ است. او در کارنامه ادبی خود کتاب‌های بسیاری درباره تاریخچه کتابخانه‌های مشهور دنیا دارد .از آخرین نمونه‌ این کتاب‌ها می‌توان به «دایره المعارف کتابخانه‌ها» چاپ انتشارات دانشگاه آکسفورد اشاره کرد که کتاب مرجع نفیسی است که اطلاعات ارزشمندی درباره کتابخانه‌های سراسر جهان ارائه می‌کند.

استارکی از نوشته‌های این کتاب 10 نکته و حقیقت جالب توجه انتخاب کرده است که کمتر کسی درباره آن شنیده است:

تاریخ ساخت قدیمی‌ترین کتابخانه جهان به قرن هفتم قبل از میلاد برمی‌گردد
قدیمی‌ترین کتابخانه جهان به دستور پادشاه آشوربانی‌پال، از پادشاهان سلسله آشوری‌ در شهر باستانی نینوا، واقع در عراق کنونی ساخته شده است. باستان‌شناسان این کتابخانه را در سال 1850 کشف کردند.

در فرانسه کتابخانه‌ای از عطرها وجود دارد
کشور فرانسه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان عطر در جهان است و این صنعت در فرانسه باعث تاسیس کتابخانه‌ای مخصوص عطرها و بوهای خوش در سال 1990 شده است. در این کتابخانه که «اسموتیک» نام دارد از 3200 رایحه نگهداری می‌شود که از میان آنها 400 رایحه هیچ وقت به تولید نرسید. از هر رایحه جدید تولید شده توسط کارخانه‌های عطرسازی، یک نمونه به این کتابخانه اهداء می‌کنند.

 طبقه بندی کتاب آیزاک اسیموف بر اساس روش دیویی
نخستین بار ملویل دیویی، معلم و کتابدار آمریکایی در سال 1873 میلادی سیستم طبقه بندی و شماره گذاری کتب و نشریات در کتابخانه ها را با اعداد سه رقمی ابداع کرد. در این روش تقسيمات فرعى کتب بعداز مميز اعشارى مشخص می‌گردد. گفته می‌شود آیزاک اسیموف اولین نویسنده‌ای است که کتاب‌هایش را بر اساس روش طبقه بندی دیویی منتشر کرده است. بعد از او تا کنون 200هزار کتاب‌خانه در 200 کشور جهان بر این اساس کتاب‌های خود را طبقه بندی می‌کنند.

آرشیو محرمانه واتیکان در اصل محرمانه نیست
اسناد محرمانه واتیکان که قلب مسیحیت جهان نامیده می شود، در کتابخانه ای نگهداری می‌شود که نخستین بار توسط پاپ پاول پنجم، در سال 1612 تاسیس شد. در این آرشیو محرمانه تمام کتاب‌ها و اسناد ارزشمند مربوط به دین مسیحیت نگهداری می‌شود. در اصل مالک خصوصی این اسناد پاپ است که نسل به نسل به پاپ بعدی منتقل می‌شود. بر اساس همین اسناد کلمه محرمانه در حقیقت همان معنی خصوصی را می‌دهد که مالک آن فقط پاپ است و اصلاً هیچ چیز عجیب و غریب دیگری نیست.

کتابخانه جادوگری در شهر نیویورک
در محله منهتن نیویورک موسسه‌ای خصوصی فعالیت می‌کند که کارش را به تحقیق و بررسی درباره جادوگری اختصاص داده است. این موسسه نام خود را مرکز تحقیقات هنر جادوگری انتخاب کرده است که در اصل فعالیت اصلی‌اش جمع‌آوری کتاب‌های نوشته شده با موضوع جادوگری است. در حال حاضر در این کتابخانه 12هزار جلد کتاب وجود دارد که با موضوع جادو و سرزمین جادو نوشته شده است.

کتابداران از دست خط ویژه‌ای استفاده می‌کنند!
دست خط کتابداران نوعی سبک نوشتاری خاصی است که امروزه در بین کتابداران به زبان انگلیسی رایج شده است. این دست خط برای کتابخانه‌ها به یک استاندارد تبدیل شده است که از قرن نوزدهم ابداع شد و در آن زمان کتابداران باید این دست خط را یاد می‌گرفتند تا در کتابخانه استخدام شوند. در قرن بیستم که ماشین‌های تحریر اختراع شد این قانون برداشته شد.

روش سنتی برای نگهداری از کتاب‌ها و رمان‌های قدیمی
نخستین بار کتابخانه «روکوکو» زیرمجموعه کاخ سلطنتی در کشور پرتغال برای نگهداری از رمان‌ها و کتاب‌های ارزشمند قدیمی خود در مقابل حشرات موزی و موریانه‌ها از خفاش استفاده کرد. در سقف این کتابخانه دسته‌های بسیاری از خفاش‌ها زندگی می‌کنند که وظیفه اصلی آنها نابودی حشرات و موریانه‌هاست. شب‌ها که کتابخانه تعطیل است این خفاش‌ها کار خود را آغاز می‌کنند.

بازدید از الهام بخش داستان وینی پو
«وینی پو» یا «پو خرسه» نام کتاب مشهور نوشته ای. ای. میلن، نویسنده انگلیسی است. نخستین کتاب از مجموعه داستان‌های وینی پو در 1926 چاپ شد که بعد از آن کتاب‌های مصور آن با تصویرگری ای. اچ. شپرد منتشر شد. میلن در سال 1921 یک خرس عروسکی برای پسرش کریستوفر خرید که نامش را بر اساس نام خرس باغ وحش لندن وینی پو انتخاب کرد. این خرس عروسکی در حال حاضر در کتابخانه عمومی شهر نیویورک نگهداری می‌شود که روزانه محل بازدید کودکان و بزرگسالان است.

122 سال رکورد برگشت یک کتاب به کتابخانه
در سال 2011 کتابخانه دانشکده هنر کامدن در استرالیا اولین نسخه از کتاب گیاهان حشره‌خوار نوشته چارلز داروین را پس گرفت. این کتاب 122 سال پیش در سال 1889 توسط یک دانشجو قرض گرفته شده بود که توسط نواده‌هایش به کتابخانه بازگردارنده شد.

تاسیس کتابخانه کتاب های نایاب در دانشگاه هاروارد به خاطر تایتانیک
کشتی بزرگ تایتانیک در سال 1912 در اقیانوس اطلس با کوه یخ برخورد کرد و اکثر سرنشینان آن به جز تعداد اندکی غرق شدند. یکی از این افراد غرق شده فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد و کتابدار کتابخانه این دانشگاه بود. به خاطر بزرگداشت این کتابدار، دانشگاه هاروارد در سال 1915 بخش جدیدی به کتابخانه خود اضافه کرد که در آن 3300 کتاب کمیاب و نایاب نگهداری می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها