یکشنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۴
تیغ برنده سانسور بر سر نویسندگان عرب/ کتاب‌های ممنوعه نمایشگاه کتاب کویت

وضعیت آزادی بیان در کشور کویت رو به وخامت است و سانسور گسترده، نویسندگان این کشور را به استیصال کشانده است. این سانسور حتی به نمایشگاه بین‌المللی کتاب کویت نیز کشیده و عرضه برخی از آثار نویسندگان مهم جهان عرب در این نمایشگاه ممنوع اعلام شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از خبرگزاری عربی، کتاب‌های ممنوعه همواره از بحث‌برانگیزترین موضوعات در هر نمایشگاه کتابی بوده است. علی‌رغم این‌که ممنوعیت به خودی خود می‌تواند خوانندگان را برای دستیابی به این قبیل کتاب‌ها تشنه‌تر ‌کند و در نهایت نیز همین کتاب‌ها از روش‌های مختلف در دسترس علاقه‌مندان ‌قرار می‌گیرد. اما دولت ها به دلایل مختلفی برخی از کتاب‌ها را در فهرست سیاه خود قرار می‌دهد. نمایشگاه بین‌المللی کتاب کویت که از تاریخ 15 نوامبر (24 آبان‌ماه) آغاز به کار کرده عرضه و توزیع چند کتاب عربی را در نمایشگاه با وجود مشهور بودن آن‌ها در جهان عرب ممنوع اعلام کرده است.

از بین مشهورترین کتاب‌هایی که عرضه و توزیع آن در چهل‌و‌دومین نمایشگاه کتاب کویت ممنوع شده می‌توان به رمان «موش‌های مادرم حصه» نوشته سعور السنعوسی، نویسنده شهیر کویتی و برنده جایزه بوکر عربی، اشاره کرد. العنسوسی در این رمان، داستان و ماجراهای یک فتنه طائفی را در کویت سال 1985 روایت می‌کند.

 از دیگر عنوان‌هایی که در فهرست سیاه آثار ممنوعه این دوره از نمایشگاه آمده کتاب‌ «نقشه‌های بیابان» نوشته بثینه العیسی است که داستان سفر یک زوج کویتی به حج است که در این سفر تنها پسرشان را در خانه خدا گم می‌کنند.

 رمان «شمیم تانگو» نوشته دلع المفتی که به موضوع خشونت علیه زنان می‌پردازد و  رمان «طعم گرگ» نوشته عبدالله البصیص که به عنوان برنده جایزه بهترین رمان عربی معرفی شده بود، از دیگر کتاب‌های ممنوعه این دوره نمایشگاه کتاب کویت هستند.

اروی الوقیان، نویسنده کویتی که تجربه ممنوعیت کتاب‌هایش را در کویت داشته به هاف‌پست عربی گفته است: «تمام کتاب‌های چاپ شده در این کشور از زیر تیغ سانسور می گذرد. کتاب‌هایی که در کویت ممنوع می‌شوند، در سایر کشورهای عربی به خصوص عربستان با اقبال مواجه می‌شوند. آزادی بیان در کویت رو به وخامت گذاشته است؛  هر روز کتابی ممنوع می‌شود بی‌آن‌که علت آن از سوی مقامات رسمی اعلام شود. نویسندگان کویتی همیشه با این ترس مواجه هستند که کتاب‌هایشان به دلایل بعضا بی‌ارزش با سانسور مواجه شود. »

او در ادامه اشاره کرد که دلایل مختلفی و گستره‌ای برای سانسور و ممنوعیت وجود دارد که شاید بازگو کردن مصائب و مشکلات اجتماعی یکی از آن‌ها باشد؛ در حالی که وظیفه نویسنده آشکار ساختن و پرداختن به ابعاد کاستی‌ها و نقص‌هاست.

این نویسنده کویتی در پایان حرف‌هایش با تمسخر از این ممنوعیت یاد کرده و گفته است: «وقتی هر کتابی می تواند به صورت الکترونیکی و خیلی راحت در دسترس همگان قرار گیرد، ممنوعیت و سانسور یه موضوع خنده‌دار و بی‌ربط است.»

دلع المفتی، دیگر نویسنده کویتی در این باره نوشته است: «ممنوعیت کتاب یعنی تشویق و تحریک خوانندگان برای یافتن و خواندن کتاب. این موضوع بیش از هر چیز کشور کویت را بدنام و بی‌اعتبار می‌کند؛ چرا که سانسور از یک تفکر و سنت قدیمی که پدران زورگو مانع فرزندانشان در انجام برخی کارها می‌شدند، نشات می‌گیرد و با دنیای تکنولوژی و دموکراسی امروز بیگانه است.»

 این نویسنده کویتی در ادامه به هاف‌پست عربی گفت که پس از اتمام نمایشگاه کتاب شارجه گزارشی از کتاب‌های ممنوعه در آن داده نشد. این بسیار باعث تاسف است که نویسندگان در کشور آزادی مثل کویت با این معضل سخیف روبه‌رو هستند.

 هاف‌پست عربی چندی پیش تلاش کرد با مسئولین وزارت اطلاعات کویت دراین باره گفت‌و‌گو کند، اما آن‌ها نپذیرفتند.

نمایشگاه بین‌المللی کتاب کویت از 24 آبان‌ماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین المللی کویت در منطقه المشرف شروع شده و تا ده روز ادامه دارد. امسال 482 موسسه چاپ و نشر از 30 کشور مختلف و با 11 هزار عنوان کتاب جدید در زمینه‌های گوناگون در این نمایشگاه حضور دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها