یکشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۷
وقف برای ترویج فرهنگ کتابخوانی انجام گیرد نه خرید کتاب

معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امورخیریه استان تهران می‌گوید: کم بودن مطالعه که ناشی از قیمت بالای کتاب‌هاست به وقف وابسته است. اگر بخواهیم از حمایت وقف به عنوان پشتوانه اقتصادی در این حوزه بهره‌مند شویم باید وقف برای ترویج فرهنگ کتابخوانی انجام گیرد، نه برای خرید کتاب یا ساخت کتابخانه.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید هاشم حسینی، معاون فرهنگی اداره کل اوقاف وامورخیریه استان تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با بیان اینکه وقف کتاب در تمدن اسلامی از مهم‌ترین و کهن‌ترین کاربردهای وقف به شمار می‌رود، گفت: یکی از سنت‌های حسنه که در گذشته بین مردم به ویژه افراد فرهیخته جامعه، اهل علم و ادب و هنر رواج داشته، بحث کتاب و کتابخوانی بوده و بخش قابل توجهی از مؤلفان و نویسندگان مطرح، کتاب‌های خود را وقف می‌کردند و اجازه‌ انتشار آن را بدون دریافت بهایی به همه می‌دادند تا همگان بتوانند از علمی که داشتند استفاده کنند و از تألیفاتشان بهره‌مند شوند.

وی ضمن معرفی انواع موقوفات اظهار کرد: برخی موقوفات وجود دارد که براساس آن مکانی به عنوان کتابخانه وقف شده تا محل مطالعه و کتاب خواندن یا محل نگهداری کتاب باشد تا مردم با مراجعه به آنجا بتوانند کتاب‌های مورد نیازشان را تهیه و مطالعه کنند و برگردانند. بخش دیگر موقوفات با عنوان موقوفات منفعتی در زمینه کتابخوانی صورت می‌گیرد، بدین صورت است که نه کتابی و نه کتابخانه‌ای وقف شده، بلکه یک واحد اقتصادی که در قالب‌های مختلف می‌تواند باشد و از زمین کشاورزی تا مجموعه درمانی و ورزشی را شامل می‌شود، قرار است تولید ثروت کند و از درآمد آن موقوفه به عنوان پشتیبان اقتصادی برای عموم جامعه یا برای قشر خاص خرید کتاب انجام شود.

حجت‌الاسلام حسینی عنوان کرد: این وقف نیز دو نوع دارد، یک نوع موقوفات خاص و نوع دیگر عام است، البته همه موقوفات عام هستند و برای استفاده عموم اختصاص دارد ولی برخی موقوفات دارای شرایطی ویژه است، مثلاً خرید کتب فقهی که عنوان فقه در آن قید شده یا خرید کتاب برای دانشجویان رشته پزشکی یا مهندسی و ... در واقع قیدی دارد و باید برای یک عده خاصی یا با یک موضوعات خاصی خریداری شود و در اختیار آنها قرار گیرد، اینجا نه کتابخانه و نه کتاب وقف شده، اما از درآمد موقوفه هزینه تهیه کتاب برای یک عده از کسانی که به آن کتاب‌ها احتیاج دارند، تأمین می‌شود و هرسه نوع این وقف‌ها در سنت حسنه ما بوده و همچنان وجود دارد.

وی بیان کرد: طبیعتاً مبنای همه چیز علم است و پیامبر گرامی اسلام از بین دو حلقه که یک گروه مشغول عبادت و گروه دیگر مشغول کسب علم و دانش هستند در گروهی قرار می‌گیرد که کسب علم و دانش می‌کنند، این نکته بیان کننده این است که علم، جایگاه والایی دارد، همچنین اگر بخواهیم اقتصاد کشور را درست کنیم به علم اقتصاد باید تسلط کافی داشته باشیم و در هر بخش اگر بخواهیم تولید مناسب داشته باشیم باید از دانش کافی برخوردار باشیم و اگر بخواهیم دانش‌آموزان بهتر داشته باشیم باید از دانش تربیت برخوردار باشیم، در واقع علم و دانش زیرساخت همه این‌هاست و نشر کتب و در اختیار داشتن کتاب‌های ارزشمند مسلماً نقش بسزایی در آگاهی‌بخشی و تأمین سرانه علم و دانش یک کشور دارد و با توجه به این موارد لازم است که واقفان و خیران توجه بیشتری به این موضوع داشته باشند زیرا توجه به این بخش زیربنایی می‌تواند همه نیازها را به دنبال خودش تأمین کند.

معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امورخیریه استان تهران افزود: وقتی علم و دانش گسترش یاید طبیعتاً همه اقشار جامعه می‌توانند از آن بهره‌مند شوند و این زیرساختی برای آبادانی، توسعه، نشاط و بالندگی در جامعه خواهد بود که لازم است با تبلیغ رسانه‌ها و تبیینی که برای مردم می‌شود این فرهنگ به عنوان یک فرهنگ حسنه رواج پیدا کند و هرکس با هر توان می‌تواند در این حوزه واقف باشد. در بعضی از موقافات کسی که می‌خواهد این کار را انجام دهد، باید از درآمد بالایی برخوردار بوده و اموال زیادی داشته باشد، مثلا اگر کسی بخواهد بیمارستانی بسازد، باید درآمد بالایی داشته باشد تا بتواند این کار را انجام دهد، اما در بحث کتاب و کتابخوانی حتی با تهیه یک جلد کتاب می‌تواند آن را در اختیار عموم مردم قرار دهد تا همگان از آن بهره مند شوند.

وی با اشاره به پایین آمدن سرانه مطالعه در جامعه، عنوان کرد: وقتی توجه مردم و گفتمان موضوعی در جامعه کمرنگ شود، طبیعتاً در امور خیریه هم کمرنگ می‌شود، وقتی کتابخوانی رواج داشته باشد، وقف برای کتابخوانی هم رواج دارد، در صورتی که اصل سرانه مطالعه کم شود، طبیعتاً توجه واقفان و خیران هم به آن حوزه کم خواهد شد، بنابراین باید بیشتر از اینکه نگران کتاب باشیم، نگران کتابخوانی باشیم.

حجت‌الاسلام حسینی اظهار کرد: کتاب‌های بسیار خوبی وجود دارد که با استقبال مناسبی روبه‌رو نمی‌شوند که بخشی از آن بدلیل اقتضائات روز است و بخشی از مطالعات در قالب‌های دیگر غیر از کتاب انجام می‌شود، مثلاً در قالب کتاب‌های الکترونیکی و اطلاعات عمومی که در قالب‌های چند رسانه‌ای ارائه می‌شود و امروزه بخشی از کتابخوانی را تحت‌الشعاع قرار داده است. البته به عقیده بسیاری از فرهیختگان، اینها نمی‌تواند جای کتاب را بگیرد، طبیعتاً کتاب، رسانه خاص خودش هست که از پایه‌های علم است و هنوز در بسیاری از دانشگاه‌های معتبر دنیا مهمترین وسیله علم آموختن، بحث کلاس و کتاب است.

وی با بیان اینکه بخشی از کم بودن مطالعه که ناشی از قیمت بالای کتاب‌هاست به وقف وابسته است، تصریح کرد: اما بخش دیگر نیازمند فرهنگسازی است که اگر بخواهیم از حمایت وقف به عنوان پشتوانه اقتصادی در این حوزه بهره‌مند شویم باید وقف برای ترویج فرهنگ کتابخوانی صورت پذیرد، نه برای خرید کتاب یا ساخت کتابخانه.

معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان تهران تاکید کرد: هرچیزی یک بسته‌بندی و شیوه‌ ارائه دارد، هر آنچه را که می‌خواهیم به مخاطب ارائه دهیم باید در یک قالب و شیوه‌ای مناسب ارائه دهیم، همان‌طور که اگر غذایی را در قالب نامناسب بسته‌بندی و ارائه کنیم مورد استقبال قرار نمی‌گیرد، اما اگر غذایی را که کیفیت مناسب دارد در بسته‌بندی خوبی قرار دهیم استقبال بهتری خواهد شد. بخش دیگر، بخش محتوای کتاب‌هاست که باید کسانی که در حوزه نویسندگی و تألیف کار می‌کنند و مجموعه‌های نظارتی مثل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که بر چاپ کتاب نظارت می‌کنند بیشتر دقت کنند و بخش دیگر جذابیت بخشیدن به صنعت چاپ است که اگر جذابیت داشته باشد، بخصوص برای قشر جوان و نوجوان می‌تواند مؤثر باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها