شنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۹
کتاب اساتید در دانشگاه‌ها کپی می‌شود

مسعود اسدی با اشاره به وضعیت نابسامان نشر و کپی‌های غیرقانونی گفت: سال‌ها است که در دانشگا‌ه‌ها دستگاه کپی گذاشته شده و کتاب استادان و نویسندگان بدون هیچ ممانعتی کپی می‌شود.

مسعود اسدی؛ مدیر انتشارات یادواره کتاب در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با بیان اینکه یکی از مشکلات جدی صنعت نشر کشور، کپی غیرقانونی کتاب است، ادامه داد: به نظرم با هماهنگی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، نیروی انتطامی و قوه قضاییه می‌توان جلوی بسیاری از کسانی که به کپی کتاب‌ها اقدام می‌کنند را گرفت و اگر این همکاری‌ها مستمر باشد، در آینده نزدیک نتایج خوبی را شاهد خواهیم بود.
 
مدیر انتشارات یادواره کتاب تاکید کرد: متاسفانه اکنون کپی‌های غیرقانونی بازار نشر کشور را در حالت رکود و خمیدگی قرار داده است، به طوری که هیچ ناشری تمایل ندارد کتاب‌های جدید استادان دانشگاهی را منتشر کند و از سوی دیگر نویسندگان و مترجمان هم علاقه‌ای به تالیف و ترجمه ندارند و این موضوع اصلا به نفع فرهنگ کشور نیست.
 
کتاب اساتید در دانشگاه‌ها کپی می‌شود
وی با بیان اینکه این‌روزها تعداد کتاب‌های چاپ اول بسیار کاهش یافته است، گفت: امروز در انتشارات ما کتاب‌های چاپ اول به تعداد انگشتان یک دست و تیراژهای پنج هزار نسخه‌ای به 500 نسخه رسیده است و این موضوع اصلا مطلوب ما و بازار نشر کشور نیست.
 
اسدی با اشاره به دستگاه‌های کپی دانشگاه‌ها و فعالیت غیرقانونی آن‌ها، یادآور شد: سال‌ها است که در دانشگا‌ه‌ها دستگاه کپی گذاشته شده و کتاب استادان و نویسندگان بدون هیچ ممانعتی کپی می‌شود و اگر این وضعیت ادامه داشته باشد نمی‌توان دیگر کتاب اساتید را چاپ کرد، چراکه بعد از چاپ اول، بقیه دانشگاه‌ها و مراکز دیگر آن را کپی می‌کنند.
 
وی با بیان اینکه معتقدم قوه قضاییه باید در این زمینه وارد عمل شود، گفت: قوه قضاییه می‌تواند از ناشران حمایت کند. اگر در حوزه نشر موفق نباشیم، در صادر کردن فرهنگ انقلاب اسلامی ایران با مشکل جدی روبه‌رو خواهیم بود. از سوی دیگر ناشران دینی هم نمی‌توانند دین اسلام و مذهب تشیع را بدون کتاب تبلیغ کنند و این اصلا برای کشور ما خوب نیست.
 
اسدی همچنین با تاکید بر اینکه حق معنوی استادان باید حفظ شود، عنوان کرد: باید قوانین منسجم و مدونی در این زمینه وجود داشته باشد تا هر فردی که دلش خواست نتواند کتابی که حاصل سال‌ها تلاش استادان و نویسندگان و پژوهشگران ایرانی است را کپی کند. با استمرار این روند، ما در آینده نزدیک دیگر نویسندگان و شعرای بزرگ و نامی نخواهیم داشت و اگر هم داشته باشیم، کتاب‌های آ‌ن‌ها مشتری ندارد.
 
نظارت بر چاپخانه‌ها تقویت شود
وی عدم نظارت بر چاپخانه‌ها را یکی دیگر از آسیب‌های جدی در حوزه نشر دانست و ادامه داد: با ورود دستگاه‌های چاپ جدید الان دیگر فقط چاپخانه‌های رسمی کتاب چاپ نمی‌کنند بلکه هر فردی در زیرپله و محل مسکونی یک دستگاه چاپ گذاشته و کتاب‌های پرفروش ناشران را چاپ یا کپی می‌کند.
 
اسدی با بیان اینکه اگر این مسائل کارشناسی نشود ما در آینده کتابی نخواهیم داشت، گفت: بیشتر ناشرانی که 500 عنوان کتاب داشتند، الان کتاب‌هایشان یا در سایت‌ها دانلود‌ می‌شود یا کپی آن‌ها در بازار و در کف خیابان‌ها توسط دستفروشان فروخته می‌شود که اصلا اتفاق خوبی نیست زیرا با اینکار اقتصاد و فرهنگ و سیاست ضربه می‌خورد.
 
به گفته وی، در حالی که مراکز نظارتی ایران نسبت به تبعات کپی غیرقانونی کتاب‌ها بی‌توجهی می‌کنند، در کشورهای دیگر کپی کتاب مجازات زندان دارد و به دلیل قوانین محکم و قطعی کسی به سمت این کارها نمی‌رود. اگر می‌خواهیم فرهنگ و قانون تاثیرگذاری داشته باشیم، اول از همه باید به فرهنگ و نشر کشور احترام گذاشته شود.
 
هدر رفتن یک عمر تجربه
مدیر انتشارات یادواره کتاب با بیان اینکه کتابفروشی میوه‌فروشی نیست تا اگر بسته شد، شخص دیگری کتاب را در جای دیگر بفروشد، افزود: زمانی که یک کتابفروشی یا موسسه انتشاراتی پس از سال‌ها فعالیت و خدمت به فرهنگ و صنعت نشر کشور تعطیل می‌شود، تبعات آن برای صنعت نشر کشور بسیار زیاد است زیرا دوباره سال‌ها طول می‌کشد تا چنین افرادی در دل فرهنگ و نشر کشور تربیت شوند و تجربه کسب کنند.
 
اسدی همچنین در پایان صحبت‌های خود درباره لزوم ورود نقدینگی به صنعت نشر کشور در برهه زمانی کنونی، توضیح داد: صنعت نشر کشور اکنون بیش از هر زمان دیگری نیازمند نقدینگی است و به همین دلیل از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌خواهم اگر می‌خواهند از ما ناشران حمایت کنند، به‌جای اینکه نمایشگاه استانی برگزار شود، در هر استان یک فروشگاه و محل دائمی فروش کتاب دایر کنند تا مردم به راحتی کتاب بخوانند و دسترسی به کتاب به صورت دائمی وجود داشته باشد.
 
پیشنهاد تاسیس بازارهای کتاب
وی تاکید کرد: به نظرم می‌شود ۳۳ بازار کتاب در استان‌ها راه‌اندازی شود و مشکل عرضه کتاب با ارائه آثار به صورت مستقیم از سوی ناشران حل شود. همچنین نقدفروشی مشکل ما را به صورت اساسی حل می‌کند و موجب می‌شود که ناشران با نقدینگی محدودی که به دست می‌آورند، بتوانند کتاب‌های جدید منتشر کنند.
 
اسدی با بیان اینکه تهران نیز به بازار کتاب نیاز دارد، گفت: امروز دیگر کتابفروشی‌های مقابل دانشگاه تهران بازار کتاب نیستند؛ زیرا فقط کتاب‌های کمک آموزشی در آنجا عرضه می‌شود ولی از تازه‌های کتاب در این منطقه خبری نیست و باید فکری به حال آن کرد.
 
فرصتی برای جدی گرفتن صادرات نشر
این ناشر در ادامه، شرایط اقتصادی کشور را موقعیتی مناسب برای حمایت از تولیدات ملی خواند و گفت: ارزان بودن دلار یکی از بزرگترین مشکلات اقتصادی ما را در طول این سال‌ها به وجود آورده بود اما اکنون می‌توان امیدوار بود که با گرانی نرخ از، حمایت از تولیدات داخلی افزایش پیدا کند و تولیدکنندگان ما موفق‌تر باشند.
 
وی ادامه داد: زمانی که قیمت‌ همه اقلام دو تا سه برابر می‌شود، دلار هم باید سه برابر می‌شد تا امروز با واردات، تولیدکننده و کشاورز از بین نروند. به نظر من بخش عمده مشکلات ما در کارخانه‌های تولیدی کشور، ارز ارزان بود که نشر هم از این آسیب بی‌بهره نماند.
 
مدیر انتشارات یادواره با بیان اینکه اکنون مشتریان خارجی کتاب‌های فارسی‌زبان می‌توانند آثار بیشتری از ایران ببرند، گفت: ناشران ایرانی در کنار همه این مسایل می‌توانند کتاب بیشتری به متقاضیان کتاب‌های فارسی بفروشند. در این میان با توجه به گرانی مواد اولیه مثل کاغذ، دیگر زمینه نسیه‌فروشی برای ناشر باقی نمی‌ماند که آن را به موزع و بعد کتابفروش بدهند و ماه‌ها بعد پول خود را دریافت کنند.
 
اسدی یادآور شد: اکنون با فروش کتاب به کشورهای فارسی زبان، ناشران می‌توانند پول خود را نقدی دریافت کنند چراکه انتشار یک کتاب، خرید مواد اولیه و مراحل دیگر، همه کارها نقدی شده و دیگر به صورت نسیه و چک نمی‌توان در این بازار کار کرد.
 
 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۳
    واسه اینه که از یه بخش کتابشون سئوال میدن
  • حمید ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۷
    سرور محترم در طالهای اخیر کشورهای فارسی زبان نیز از سیستم ما درس گرفتند و انها می ایند یک جلد کتاب جدید٫.ر ا میخرند و میبرند در کشورشان کپی میکنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها