یکشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۴
تشکیل اتحادیه صنفی فراگیر از ضرورت‌های حوزه نشر است

عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به اهمیت تشکیل اتحادیه صنفی ملی در حوه نشر گفت: تنها راهکار برون‌رفت از مشکلات موجود صنعت نشر کشور ایجاد و تشکیل یک اتحادیه صنفی فراگیر است که همه ناشران، کتابفروشان و موزعان سراسر ایران در آن سهیم باشند.

فتح‌الله فروغی؛ عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره قدرت تشکل‌های صنفی، عنوان کرد: اصلی که در تمام دنیا به آن توجه شده این است که باید به نهادهای صنفی و مدنی مسئولیت واگذار شود تا فعالیت‌های این حوزه‌ها پیش برود. در این زمینه ما تاکنون حرف‌های زیادی زده‌ایم اما این حرف‌ها هنوز جنبه عملی پیدا نکرده است.
 
وی افزود: از ابتدای دولت یازدهم قرار شد که این اتفاق عملیاتی شود و زمانی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فعلی و معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد سابق قول داد که سکان کشتی فرهنگ به دست اهالی فرهنگ سپرده شود و گفت که کلید فرهنگ را به صنف بسپاریم ما از این دیدگاه و ایده بسیار خوشحال شدیم.
 
فروغی با بیان اینکه اجرایی شدن این سخنان نیازمند ساختار و زیرساخت است، گفت: نمی‌توان یک‌مرتبه این کار را انجام داد و آن چیزی را که پیش از این انتظار داشتیم تاکنون اتفاق نیفتاده است. به عنوان مثال در نمایشگاه کتاب تهران غیر از ابعاد نظارتی که در حوزه نهادهای دولتی است، در بسیاری از بخش‌ها کارها هنوز به نهادهای دولتی گره خورده و به‌واقع عملیاتی نشده است.
 
مدیرمسئول انتشارات شورا تاکید کرد: به نظر من از آنجایی که زیرساخت اساسی برای برگزاری نمایشگاه وجود ندارد این برو‌ن‌سپاری خیلی حقیقی نیست و در بسیاری از اقدامات لازم است که بخش دولتی وارد شود و اگر نباشد کارها زمین می‌ماند.
 
سهم‌خواهی‌ تشکل‌ها باید از بین برود
وی با بیان اینکه ما نتوانستیم آنطور که باید در صنف همدلی صنفی داشته باشیم، گفت: این موضوع به این دلیل است که یک نهاد صنفی فراگیر در کشور نداریم، زیرا از یک سو با اتحادیه‌ای روبرو هستیم که مسئولیت در قبال ناشران عضو خود در تهران دارد و از سوی دیگر تعاونی آشنا، که نماینده اتحادیه تعاونی‌های ناشران کشور است و داعیه نمایندگی ناشران و تعاونی‌های کشور را دارد.
 
فروغی در بخش دیگر سخنان خود به سخنان  رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران اشاره کرد و افزود: محمود آموزگار در یک مصاحبه گفته‌ است که ۷۵ درصد تولید کتاب در تهران اتفاق می‌افتد اما اگر چنین است این اتحادیه با اتحادیه استان قم یا خراسان رضوی تفاوت دارد و هر یک از آن‌ها وزن مخصوص به خود را دارند و طبعا سهم‌خواهی‌ها به تناسب تعهداتی که هر یک از این تعاونی‌ها به اعضا دارند متغیر خواهد بود.
 
عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران تاکید کرد: به نظر من برای برون‌رفت از مشکلاتی از این دست، ایجاد  یک اتحادیه صنفی فراگیر که همه ناشران و کتابفروشان و موزعان سراسر ایران در آن عضو و سهیم باشند، می‌تواند تا حد زیادی به رفع مسائل این حوزه کمک کند زیرا این اتحادیه با قدرتی که از دست‌اندرکاران نشر سراسر کشور می‌گیرد می‌تواند فعالیت‌های مختلفی را اجرایی کند.
 
وی همچنین به تجربه موفق برخی کشورهای مختلف در حوزه نشر اشاره کرد و گفت: نگاهی به وضعیت نشر کشورهای مختلف نشان می‌دهد که نوعی نظم و هماهنگی در زمینه حوزه نشر، کتابفروشی و نمایشگاه‌های بین‌المللی کشورهای دیگر حاکم است که از یکدلی و همراهی فعالان نشر این ملل حکایت دارد.

کمک به دولت در قالب تشکل صنفی
فروغی با بیان اینکه حرکت به سمت نشر حرفه‌ای کار سختی نیست و می‌توان به آن نزدیک شد، گفت: معتقدم باید شیوه‌هایی را برای حرکت در این مسیر و نیل به این موضوع در نظر گرفت زیرا در این عرصه ساختاری وجود دارد که هر یک از آن‌ها می‌تواند به بهتر شدن وضعیت حرفه‌ای حوزه نشر  منجر می‌شود.
 
وی با اشاره به مزایای تشکیل اتحادیه ناشران و کتابفروشان کشوری، توضیح داد: از جمله مزایای تشکیل اتحادیه ملی در این است که اعضای خود از یکسری مزایا بهره‌مند و آن‌ها را به رعایت برخی محدودیت‌ها مکلف می‌کند. ولی در نهایت جمع آن‌ها برآیند نیروهایی است که می‌تواند به نفع صنف باشد زیرا نگرش ملی خواهد بود.
 
عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران یادآور شد: در این میان طبیعی است که اتحادیه تهران حافظ منافع ناشران تهران است و اتحادیه آشنا به شهرستان توجه دارد اما با تشکیل یک اتحادیه سراسری و ملی بخش زیادی از این مشکلات حل می‌شود و یک اتحادیه به تنهایی می‌تواند به اتفاق‌های خوبی در حوزه نشر منجر شود.
 
فروغی با بیان اینکه یک اتحادیه سراسری می‌تواند در حوزه‌های مختلف به کمک صنعت نشر بیاید، افزود: به عنوان مثال در بخش واسپاری‌ها این اتحادیه می‌تواند طرف حساب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد و مسئولیت‌های بیشتری چه در تهران و چه شهرستان‌ها به عهده بگیرند.
 
وی با بیان اینکه قبل از هر چیز باید اساسنامه و ساختار حمایت از حوزه فرهنگ و نشر برای تاسیس این اتحادیه پیش‌بینی شود، گفت: کاهش هزینه‌های نیروی انسانی و مسائلی از این دست از ویژگی‌های این اتحادیه به شمار می‌آید و بار زیادی از روی دوش دولت برداشته می‌شود زیرا به نظر می‌رسد در این حوزه دولت حجیم شده است و با توجه به اصل ۴۴ می‌توان در زمینه واسپاری‌ها با کمک این اتحادیه سراسری اقدام کرد.
 
فروغی در پاسخ به این سوال که کدام تشکل صنفی باید در این حوزه برای تشکیل اتحادیه سراسری پیش‌قدم شود، گفت: به نظر من اتحادیه پیشرو در این زمینه با توجه به پنج دهه فعالیت صنفی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران است که باید پیش‌قدم شود و با دعوت از سایر تشکل‌های صنفی در این زمینه اقدام کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها