چهارشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۶
هشدار برای خطر تشعشع یا نشت مواد خطرناک

کتاب «وسایل تشخیص و پایش هوای مواد خطرناک»، با برشمردن خصوصیات و خطرات مرتبط با مواد خطرناک، هشدارها و توصیه‌های لازم را به کاربران این مواد و گروه‌های پاسخ ارائه می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کالاهای خطرناک در بسیاری از کشورها براساس سیستم ملل متحد (UN) طبقه‌بندی شده و برچسب‌گذاری می‌شوند. در این سیستم کالاهای خطرناک براساس خصوصیات خطرناک خود در 6 کلاسِ «مواد منفجره»، «گازها»، «مایعات قابل اشتعال»، «جامدات قابل اشتعال»، «مواد اکسیدکننده» و «مواد سمی و عفونت‌زا» طبقه‌بندی می‌شوند. مواد خطرناک براساس ویژگی‌های ذاتی و اثراتشان به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند و هریک از این دسته‌ها به زیرمجموعه‌های دیگری دسته‌بندی می‌شوند. برای مثال، یک گاز ممكن است سمی، قابل اشتعال و یا غیرقابل اشتعال باشد. لازم است كاربران مواد خطرناک، حتما با كلیه برچسب‌های هشدار آشنا باشند و از مفاهیم آن آگاهی كامل داشته باشند تا در مواقع خطر بهترین روش مقابله با آن را در پیش گیرند.
 
کتاب «وسایل تشخیص و پایش هوای مواد خطرناک» تألیف کریس هاولی با ترجمه مشترک امید کلات‌پور؛ عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان و صفورا کریمی؛ کارشناس بهداشت حرفه‌ای در سال جاری از سوی نشر حک چاپ و به بازار نشر عرضه شده است.
 
این کتاب در 11 فصل به «نقش پایش هوا در پاسخ به حوادث شیمیایی»، «تشخیص ریسک مواد خورنده»، «تعیین سطح اکسیژن»، «اندازه‌گیری اتمسفرهای قابل اشتعال»، «سنسورهای تشخیص گازهای سمی»، «واحدهای تشخیص یونیزه‌کننده»، «نمونه‌برداری رنگ‌سنجی»، «تشخیص پرتوها»، «سایر وسایل تشخیصی»، «تشخیص عوامل تروریسم» و «استفاده تاکتیکی از دستگاه‌های پایش هوا» می‌پردازد.
 

آسیب‌های غیرقابل بازگشتِ وارده از مواد خورنده
«از آنجایی که انسان و تجهیزات در برابر مواجهه با مواد خورنده بسیار حساس و آسیب‌پذیرند، تعیین pH مواد رها شده، از اولین اقدامات تیم پاسخ محسوب می‌شود. آسیب‌های وارده از مواد خورنده، غیرقابل بازگشت بوده و معمولا جبران‌ناپذیرند. بیشتر تجهیزات الکترونیکی هم مدت محدودی در اتمسفر خورنده تاب آورده و از کار می‌افتند. کاغذ pH مهم‌ترین ابزار مورد استفاده در تعیین خوردگی مواد رها شده در حوادث شیمیایی است. بنابراین توصیه می‌شود که تمام تیم‌های پاسخ به این ابزار مجهز باشند... برای تیم‌های پاسخ اضطراری، دانستن کلیت pH کافی است و نیازی به تعیین دقیق آن نیست. با این‌حال، تیم پاسخ باید بداند که شاخص pH یک شاخص لگاریتمی است که ترتیب قدرت خورندگی ماده را نشان می‌دهد. زمانی که pH از 1 به 2 تغییر می‌کند، قدرت خورندگی آن 10 برابر کاهش پیدا می‌کند. یک ماده با pH برابر 3، صد برابر اسیدی‌تر از ماده‌ای با pH برابر 5 است.»


خطر اقدامات تروریستی با استفاده از رادیواکتیو
«مواجهه با شرایط اضطراری مرتبط با پرتوها برای همه واکنش‌دهندگان ناخوشایند است. اعضای تیم پاسخ اضطراری معمولا درک کاملی از پرتوها و خطرات آن ندارند. با افزایش ریسک اقدامات تروریستی، نیاز به افزایش دانش پرتوها هم برای تیم‌های پاسخ بیشتر شده است. اگرچه انفجارات هسته‌ای بسیار نامحتمل‌اند، اما استفاده از وسایل انتشار مواد رادیولوژیک که یک ماده معمول انفجاری مورد استفاده برای انتشار مواد رادیواکتیو است، کاملا محتمل می‌نماید. برای این نوع اهداف، انواع مختلفی از مواد رادیولوژیک وجود دارند که به‌راحتی برای اهداف تروریستی استفاده دارند. ضمن اینکه بروز حوادث برای چشمه‌های رادیواکتیو صنعتی هم که در رادیوگرافی‌های صنعتی استفاده می‌شوند، کاملا محتمل است. بنابراین لازم است که پاسخ‌دهندگان با موضوع پایش پرتوهای خطرناک کاملا آشنا باشند.»
 
نخستین چاپ کتاب «وسایل تشخیص و پایش هوای مواد خطرناک» در 184صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای پنجاه‌هزارتومان از سوی نشر حک راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها