دوشنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۴
کارکرد چشم و بینایی در ورزش‌های مختلف

آجای کومار بهوترا در کتاب «بینایی و ورزش حرفه‌ای»، نیازهای بینایی در رشته‌های ورزشی مختلف را معرفی و به تشریح چالش‌ها و آسیب‌های چشمی در هر یک از این ورزش‌ها می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «بینایی و ورزش حرفه‌ای» نوشته آجای کومار بهوترا با ترجمه مشترک هما نادری‌فر، سارا چشمی و سید فرزاد محمدی، به‌تازگی از سوی انتشارات فارسیران به بازار نشر عرضه شده است. نویسنده این کتاب در قالب 28فصل، ضمن تشریح نیازهای بینایی در 26 رشته ورزشی مختلف، به موضوع آسیب‌های چشمی در ورزش‌ها و آینده رشته بینایی ورزشی می‌پردازد.
 
تاثیر بینایی و آموزش دید بر عملکرد ورزشی
«جامعه ارتباط نه چندان خوب با ورزش دارد. بیشتر مردم می‌پذیرند که ما به تمرینات بدنی نیاز داریم تا اینکه سالم بمانیم. بنابراین وقتی ما خودمان را برای ورزش آموزش می‌دهیم،‌ روی توانایی ایروبیک با استقامت یا پرورش عضله و نرمش کار می‌کنیم، اما قدرت بینایی و دیدمان را نمی‌دانیم. جمعی از منتقدان فراتر رفتند و بحث می‌کنند که تمرینات چشمی تاثیر خوب و برخی دیگر ممکن است تاثیر خیلی بدی داشته باشند و برخی اصلا تاثیری نداشته باشند. تحقیقات جدید در زمینه بینایی ورزشی به وسیله بینایی‌سنج‌هایی که با ورزشکاران کار می‌کنند، ثابت کرده است که در بیشتر ورزش‌ها، هیچ‌چیز به اندازه توانایی دید واضح و صحیح کارایی را تحت‌تاثیر قرار نمی‌دهد... افراد معمولا فراموش می‌کنند که چشم‌ها بخشی از همان سیستم فیزیولوژیکی مانند پاها، دست‌ها و کل بدن هستند. اگر یک جنبه از عملکرد بدن سالم باشد، تمام جنبه‌های دیگر نیز سالم خواهند بود. افرادی که برای مدت بیشتری ورزش می‌کنند، به این دلیل که از نظر بینایی این توانایی را دارند، عمر مفید بینایی خود را افزایش می‌دهند.


نیازهای بینایی ورزش تنیس
تنیس ورزشی سرعتی و پرتحرک است که در آن توپ یا بازیکنان دائما در حرکت هستند. در این ورزش، سرعت زمان واکنش بسیار بالاست. به دلیل اهمیت حدت بینایی پویا، باید تضاد رنگ توپ و پس‌زمینه قابل توجه باشد. حدت بینایی ایستا نیز در زمان ثابت بودن برای زدن سرویس بسیار مهم است. در بازی تنیس، اندازه کوچک توپ، سرعت بالای توپ و بازیکنان و نیاز به پیش‌بینی دقیق، همگی ذهن را درگیر کرده تا به محاسبه و تحلیل آن‌ها بپردازد. اگر بینایی کاهش یابد، ممکن است هدف‌گیری و عملکرد دچار اختلال شوند. دید رنگی در این روزش خیلی مهم نیست.

دید دوچشمی، مهارت بینایی مهمی است که در بازی تنیس مستقیما بر دید عمق و پیش بینی دقیق بازیکن تاثیر می‌گذارد. از آنجایی که تنیس یک ورزش قابل پیش‌بینی است، دید دوچشمی بر عملکرد بازیکن تاثیر مهمی دارد. آگاهی از زمین بازی و محیط پیرامون و همچنین موقعیت مکانی حریف نیازمند این مهارت بینایی است تا با کمک آن ضربه‌ای خوب و امتیازآور زده شود. کنتراست نیز اهمیت دید دوچشمی را نشان می‌دهد.


نیازهای بینایی ورزش فوتبال
فوتبال یک بازی تیمی بسیار سریع است. عملکردهای اصلی در فوتبال شامل ضربه زدن، پرتاپ کردن، پاس دادن، دریبل کردن و ضربه با سر می‌شود. حدت بینایی مناسب، برای تمام موقعیت‌ها به منظور پیش‌بینی نوع فعالیت و اعتماد به نفس ضروری است. بازیکنان باید قادر باشند، توپ را هنگام حرکت مشاهده کرده و هدف را درست تعیین کنند. حدت بینایی پویا (دینامیک) مهم‌تر از حدت بینایی ایستا است، زیرا توپ و بازیکنان همیشه در حرکت هستند. کنتراست مناسب برای تشخیص سریع لازم است. نیاز به کنتراست بالا زمانی افزایش می‌یابد که بازی فوتبال در هوای مه‌آلود انجام شود. بینایی خوب برای دروازه‌بان مهم‌تر است، زیرا خطا باعث گم کردن مسیر توپ شده و در نتیجه اعتماد به نفس هنگام شیرجه برای توپ کمتر می‌شود. از آنجا که فوتبال یک بازی تیمی است که بازیکنان در زمین پراکنده هستند و با پاس دادن به هم مرتبط می‌شوند، دید دوچشمی بسیار ضروری است. همچنین پیش‌بینی بر پایه درک عمق، بسیار تحت‌تاثیر دید دوچشمی است. 
 
نخستین چاپ کتاب «بینایی و ورزش حرفه‌ای» در 183 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 20 هزار تومان از سوی انتشارات فارسیران روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها