شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۷
سربرآوردن دوباره شهرها از تروماهای جمعی

کتاب «شهرها با کدام روایت از پس فاجعه بر می‌آیند» نشان می‌دهد که تاب‌آوری و بازسازی شهرها با عوامل فراوانی ارتباط دارند، از آن‌ها تاثیر می‌گیرند و بر آن‌ها تاثیر می‌گذارند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) احتمالا پیش از تاب‌‌آوری، ناپایداری بود و پیش از دوام، پراکندگی و از پاشیدگی. کتاب «شهرها با کدام روایت از پس فاجعه بر می‌آیند» با عنوان اصلی شهر از نو نوشته لارنس جی‌ویل و توماس جی‌. کامپاتلا درکی دقیق‌تر از زندگی و تاریخ مفهوم‌تاب‌آوری را برای ما ممکن می‌کند. دانستن اینکه چطور، در چه شرایطی و با توسل به چه روایت‌هایی، شهرها و ساکنانش موفق شده‌اند بعد از تحمل دوره‌ای تلخ و جراحت‌بار از ناکامی‌ها و خم‌شدن‌ها و فروریختن‌ها، دوباره قد راست کنند، ضرورتی انکارناپذیر به نظر می‌رسد؛ خصوصا برای ما که در منطقه زندگی‌مان تعداد برئماهای شهری را باید به مقیاس روزانه سنجید. گویی همه ما در تاب‌آوری شهرهای دیگر و ساکنانش محکی به شهر و دیار خودمان می‌زنیم و پا‌به‌پای مردم دیگر برای سرپا نگه‌داشتن شهر تلاش می‌کنیم. 

کتاب نشان می‌دهد که تاب‌آوری و بازسازی شهرها با عوامل فراوانی ارتباط دارند، از آن‌ها تاثیر می‌گیرند و بر آن‌ها تاثیر می‌گذارند. عواملی مانند: تخیل روایی و هنر خوش‌بینی، فیلم‌ها و رمان‌های علمی تخیلی، هنرهای گرافیکی، بازی‌های کامپیوتری، عکس، نقاشی، آگهی‌ها و کارتون‌ها، حفظ میراث ملی و جدل‌های تبلیغاتی جناح‌‌های سیاسی، خاطره، یادسپاری، نمادها و سنت‌های فرهنگی و مطالبات و نیازهای بازماندگان، بازسازی کالبدی و التیام عاطفی، هم‌زیستی ناگزیر قربانیان و مجرمان و ضرورت اعتمادسازی.

به زعم ناشر مقاومت شهرها و ساکنان‌شان در برابر فاجعه‌های گوناگون، برای تک‌تک ما تبدیل به موضوعی شخصی شده است. مرزهای دنیای انسان امروز از سر دیوار خانه‌اش عبور کرده و کوچه و محله و شهر و کشورش را زیرپا گذاشته است. جنگ، حمله‌های تروریستی، زلزله، آتش‌سوزی‌ها و رخدادهای تکان‌دهنده دیگر به شکل تروماهای جمعی تجربه می‌شوند. همه ما در تاب‌آوری شهرهای دیگر و ساکنانش محکی به شهر و دیار خود می‌زنیم.

در واقع فازغ از احساس عشق، تنفر، تعلق، همذات‌پنداری یا حتی بی‌تفاوتی، وقتی به شهری که در آن به دنیا آمده‌ایم و زندگی می‌کنیم می‌اندیشیم، آن را موجودی زنده می‌یابیم که بخشی از هویت فردی و جمعی ماست و درد زخمی را که برمی‌دارد در جانمان حس می‌کنیم. انگار ما همان شهری هستیم که در آن زندگی می‌کنیم. 

شهرها دوباره به پا می‌خیزند، پیشرفت: روایت فاجعه و هنر خوش‌بینی، فرجام شهر، احیای دوگانه، بازسازی به مثابه تبلیغات، التیام دیرهنگام، پس از نا آرامی و اصول بنیادین تاب‌آوری نیز عناوین مقالات این کتاب هستند.

مقاله مشترک لارنس جی‌.ویل و توماس جی‌.کامپانلا شرح و توضیحی درباره فاجه و تاب‌آوری معانی، اشکال، اصول و مضامین هریک از آن‌ها است و شش مقاله میانی کتاب نیز با پیش کشیدن تاریخ انضمامی و مشخص مردمان، حکومت‌ها، مدیریت‌ها و شهرها تاب‌آوری را در گذر سال‌خت می‌کاوند و مفهومی آن را در قالب و گستره تاریخ می‌خوانند و به این پرسش پاسخ می‌هند که چه‌طور و در چه شرایطی و با توسل به چه روایت‌هایی شهرها و ساکنانش موفق شده‌اند شکل‌های مختلف فاجعه را در طول تاریخ تاب بیاورند و بعد از تحمل دوره‌ای تلخ و جراحت‌بار از ناکامی‌ها و خم‌شدن‌ها و فروریختن‌ها دوباره قد راست کنند.

تمامی مقالات شهر از نو برگزفته از کتاب شهرهای تاب‌آور: چه‌طور شهرهای مدرن از فاجعه جان سالم به در می‌برند ویراسته لارنس جی‌.ویل و توماس جی‌.کامپانلا چاپ سال ۲۰۰۵ انتشارات دانشگاه آکسفورد است. 

کتاب «شهرها با کدام روایت از پس فاجعه بر می‌آیند» با عنوان اصلی شهر از نو نوشته لارنس جی‌ویل و توماس جی‌. کامپاتلا با ترجمه نوید پورمحمدرضا در ۲۴۶ صفحه و شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و به قیمت ۳۸۰۰۰ تومان از سوی نشر اطراف منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها