سه‌شنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۹
فوت و فن مقابله با عوضی‌ها

رابرت ساتن کتاب «چگونه از دست آدم‌های عوضی خلاص شویم؟» را در پاسخ به این پرسش مکرر نوشته که «من با آدم عوضی (یا مشتی آدم عوضی) سروکار دارم. به دادم برس! چه باید بکنم؟

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «چگونه از دست آدم‌های عوضی خلاص شویم؟» نوشته رابرت آی.‌ ساتن که بعد از کتاب قانون ورود عوضی‌ها ممنوع سال ۲۰۰۷ همین نویسنده نوشته شده است؛ این موضوع را بررسی می‌کند که چگونه قلدرها، نامردها و عوضی‌ها را ارزیابی کنیم، از آن‌ها بگریزیم، تحملشان کنیم، با آن‌ها بجنگیم و از میدان به درشان کنیم. 

ساتن این کتاب را در پاسخ به سوالی نوشته که به گفته خودش هزاران‌بار از او پرسیده‌اند. سوالی که به زعم او به شکل‌های مختلفی مطرح می‌شود، اما اصل مطلب این است: «من با آدم عوضی (یا مشتی آدم عوضی) سروکار دارم. به دادم برس! چه باید بکنم؟» و کتاب درواقع  حاصل همه آن ایمیل‌هایی است که مردم درباره آدم‌های عوضی برای نویسنده فرستاده‌اند.

او در اثرش توضیح می‌دهد که سر کردن با آدم‌های عوضی، چه در محل کار و چه در جاهای دیگر ممکن است عملکرد شما را ضعیف کند و آسایشتان را به‌هم بزند. ثابت شده است که وجود یک آدم عوضی در یک تیم باعث می‌شود که عملکرد آن تیم ۳۰ تا ۴۰ درصد افت کند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که بی‌ادبی، مثل بیماری واگیردار، همه جا پخش می‌شود. رابرت ساتن در این کتاب توصیه‌هایی عملی برای شناسایی انواع آدم‌های عوضی و دست و پنجه نرم کردن با آن‌ها ارائه می‌دهد. این توصیه‌ها بر پژوهش درباره گروه‌های مختلف بمتنی‌اند: از نیروهای بی‌ادب خدمات دولتی تا راننده‌های اتوبوس و نیز ۸۰۰۰ ایمیل درباره رفتارهای عوضی‌مابانه که رابرت ساتن دریافت کرده است.

به عبارت دیگر راهبردها و توصیه‌های این کتاب حاصل پژوهش‌های محققانه درباره افرادی است که دیگران را تحقیر و به آن‌ها بی‌احترامی می‌کنندو این تحقیقات در سال‌های اخیر رشد چشم‌گیری داشته‌اند. گوگل اسکالر موتور جستجوی تخصصی کتاب‌ها و مقالات علمی است؛ این موتور جستجو به معیاری بدل شده که دانشگاهیان از آن برای یافتن نظریه و پژوهش دقیق استفاده می‌کنند. جستجوی گوگول اسکالر درباره «سرپرستی بدرفتارانه» از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۶، حدود ۴۹۱۰ مقاله و کتاب تحقیقاتی به دست می‌دهد. مشتری‌های بد رفتار ۲۸۲، بی‌ادبی ۱۶۰۰۰، بی‌فرهنگی ۱۵۵۰۰، قلدرمابی ۱۴۰۰۰۰، قلدرمابی در محیط کار ۱۱۸۰۰، لات‌بازی در محل کار ۲۹۰۰، عصبانیت پشت فرمان ۶۶۸۰، عصبانیت هنگام پرواز ۳۶۹، ریزپرخاشگری ۲۱۹۰، نتیجه به دست می‌دهند. 

ساتن با تخصص و بذله‌گویی، نقشه‌ای مستحکم و روش‌مند برای نبرد با آدم‌های عوضی ارائه می‌دهد. ابتدا، طرحی برای بررسی فرد عوضی مورد نظر به دست می‌دهد: ببینیم که با چه نوعی از آدم عوضی سروکار داریم و چه راهبردهایی برای تشخیص آدم‌های عوضی وجود دارد. سپس، شیوه‌ها و فنونی برای برخورد با آدم‌های عوضی مطرح می‌کند، فنونی که امتحانشان را پس داده‌اند و گاهی شما را شگفت‌زده می‌کنند: از دوی گزیدن از آدم‌های عوضی و سپردن کارها به آن‌ها تا ترفندهای ذهنی و هنر محبت‌باران‌کردن. دست‌آخر، او خطرات نادیه گرفتن عوضی‌ها را توضیح می‌دهد.

او در این کتاب، بر محیط کاری تمرکز کرده است؛ اما تاکید می‌کند که آموزه‌های آن به مشکلات ناشی از برخورد با آدم‌های عوضی در سازمان‌های غیرانتفاعی و مدارس؛ برخورد با آدم‌های بی‌شعور در کلیساها، معابد و مساجد؛ و رفتار نامودبانه در مکان‌های عمومی مثل مترو، فرودگاه‌ها، مراکز خرید و استادیوم‌های ورزشی مربوط می‌شوند. 

مثلا برای عوضی‌سنجی و فهمیدن اینکه مشکل چقدر بد است؟ شش سوال تشخیصی را مطرح می‌کند تا به خواننده در ارزیابی این موضوع کمک کند که سروکار داشتن با یک عوضی چه اندازه خطرناک و دشوار است و چقدر آسیب می‌زند. اینکه آیا این مشکل نیازمند اقدامات مراقبتی حداقلی، متوسط یا حداکثری است.

نویسنده در چهار فصل مجزا نیز معایب و ریزه‌کاری‌‌های راهبردهای مختلف خلاص شدن از دست عوضی‌ها را بررسی می‌کند و به عنوان مثال در فصل سه مشخص می‌کند که چگونه و چه وقت فرار کنیم؛ یا در فصل چهار شیوه‌های دوری کردن از عوضی‌ها را ارائه می‌دهد تا اگر در حال حاضر با عوضی‌هایی سروکار دارید که فعلا نمی‌توانید از دست آن‌ها فرار کنید راه‌کاری داشته باشید تا کمتر با آن‌ها روبرو شوید. 

کتاب «چگونه از دست آدم‌های عوضی خلاص شویم؟» نوشته رابرت آی.‌ساتن با ترجمه یاسر پوراسماعیل در ۲۴۷ صفحه و شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و به قیمت ۲۵۰۰۰ تومان از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها